10 lukter som kan hålla myggor borta

oktober 6, 2018

Får du alltid alla myggor på dig? Känner du till att det finns specifika lukter som kan hålla myggor borta?

Alla har vi drabbats av myggbett någon gång, och det är en av de mest irriterande sakerna med sommaren. Därför vill vi alla veta hur vi kan hålla dessa jobbiga parasiter på armlängds avstånd. Idag ska vi berätta hur du gör!

Vanilj är en lukt som kan hålla myggor borta

Vaniljolja i flaska

En av de lukter som kan hjälpa dig att hålla myggorna borta är vanilj. För att den ska vara effektiv ska du blanda vaniljen med doftfri babylotion, 1 till 10 delar. Applicera lotionen över hela kroppen så ska du se att du skrämmer bort myggorna.

En annan blandning du kan göra (vaniljbaserad) är att lösa upp vanilj i vatten och spreja på de delar av kroppen som inte täcks av kläder.

Eteriska oljor från anis, kryddnejlika och basilika

Något annat som hjälper till att hålla myggor borta är eteriska oljor från anis, kryddnejlika och basilika, samt andra örter. De kan blandas i proportionerna 5 till 10 droppar i ett glas vatten och sedan sprejas på huden. Det kan även ställas vid lägerelden eller grillen där ni kommer att äta middag.

Det fungerar även i hemmet eftersom du kan lägga en tygbit som har blötlagts i blandningen i fönstret. Det ser även till att myggorna inte kommer in i huset och har ihjäl de som kommer nära.

Fläderkvistar håller myggor borta

Fläderkvistar i glas

Färska fläderkvistar är utmärkta för att hålla myggor borta. Grenarna bör placeras i sovrummet. Var bara försiktig eftersom de har en väldigt stark lukt som kan vara farlig för din hälsa och kan påverka din sömn. Det är därför viktigt att lägga dem utomhus under natten.

Kryddnejlikor

En annan lukt som håller myggor borta är doften från kryddnejlikor.

  • Du kan blanda ner 5 g eterisk kryddnejlikeolja i lite vatten och sedan koka i 15 minuter.
  • Ta sedan ca 10 droppar av avkoket med en sked och spreja på de utsatta delarna av kroppen.
  • Det varar i två timmar.

Enbärskvistar

Enbär och grenar

Enbärskvistar är utmärkta när man campar eftersom de jagar bort myggorna hela dagen.

Cederolja

Det är en av de mest kompletta lösningarna eftersom cederolja hjälper till att skrämma bort och ha ihjäl både myggor och andra insekter, som flugor och kackerlackor.

Kamomill

Kamomillblommor mot mygg

En av de äldsta och mest effektiva metoderna för att hålla myggor borta är att använda kamomill, eftersom de torkade blommorna, stjälkarna och bladen har en direkt påverkan på insekterna. Hur? Genom att påverka deras nervceller, vilket bedövar dem och gör att de inte kommer nära dig.

Basilikablad

Basilikablad är väldigt användbara när man ska tillreda olika rätter. De är även väldigt effektiva för att skrämma bort och ha ihjäl myggor. Du behöva bara gnugga dem på de utsatta delarna av din kropp. De kan även hängas upp i sovrummet; de kommer skrämma bort myggorna så att du kan sova lugnt under natten.

Olja, schampo och vinäger

Vinäger i karaff

En annan effektiv kur för att hålla myggor och flugor borta är en blandning av olja, schampo och vinäger.

  • Blanda dessa ingredienser i lika stora mängder tills du har fått ett vitt skum.
  • Applicera blandningen på de utsatta delarna av din kropp.
  • Du kan också hälla blandningen i en behållare som du ställer i ditt hem för att jaga bort myggorna.

Tawatsin, A., Wratten, S. D., Scott, R. R., Thavara, U., & Techadamrongsin, Y. (2001). Repellency of volatile oils from plants against three mosquito vectors. Journal of Vector Ecology : Journal of the Society for Vector Ecology. https://doi.org/10.1021/ja063043+