Det bästa sättet att klara av en värmebölja

Om du är tvungen att genomleva en värmebölja kan alla små åtgärder hjälpa till. Genom att vidta några enkla försiktighetsåtgärder kommer du att kunna lyckas undvika de negativa effekterna av höga temperaturer och du kommer samtidigt att känna dig mer bekväm.
Det bästa sättet att klara av en värmebölja

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att veta hur man kan klara av en värmebölja är mycket viktigt, särskilt när man tänker på att plötsliga temperaturförändringar har blivit allt vanligare under de senaste somrarna. Snabba klimatförändringar kan riskera din hälsa.

Lyckligtvis är det inte så svårt att klara sig genom en värmebölja. Du måste helt enkelt vidta några grundläggande åtgärder för att säkerställa att plötsliga temperaturhöjningar inte påverkar dig för mycket. Dessa riktlinjer är extra viktiga för barn och äldre som är mest sårbara för hettan.

På vissa ställen stiger temperaturen till 40°C eller till och med mer. Om du inte vidtar lämpliga åtgärder för att hantera en sådan värmebölja, kan du drabbas av många problem, från uttorkning och värmeutmattning till muskelspasmer och till och med organsvikt.

Det bästa sättet att övervinna en värmebölja är genom att följa dessa tips.

Drick vatten kontinuerligt och ha på dig svala kläder

häller vatten i glas

När temperaturen är hög är det absolut nödvändigt att kontinuerligt tillföra vätska till din kropp. Det bästa alternativet är att dricka mycket vatten. Det är ännu bättre om det kommer direkt från kylskåpet. Andra drycker, särskilt om de innehåller mycket socker, orsakar bara mer törst. Naturliga fruktjuicer rekommenderas också, särskilt om de inte innehåller tillsatt socker. Alkohol rekommenderar man inte i någon form. Du måste också se till att dricka hela tiden, även om du inte känner dig törstig.

På samma sätt är det viktigt att använda lämpliga kläder för att motstå de höga temperaturerna. Du bör använda plagg tillverkade av naturliga fibrer som bomull, eftersom de underlättar avdunstningen av svett. Man rekommenderar också ljusa färger, eftersom de reflekterar värme istället för att dra till sig den.

Du kanske också vill läsa: Vad gör man med värmeutslag hos barn?

Hur man kan klara av en värmebölja hemma

Det är bäst att undvika gå ut när temperaturen är alltför hög. Om du måste gå ut, försök att hålla dig i skuggan. Det bästa är att vara inne i byggnader eller slutna områden med luftkonditionering.

På tal om luftkonditionering är detta ett bra sätt att klara av en värmebölja på ett mer bekvämt sätt. Men du bör använda den på rätt sätt. Om du har luftkonditionering, bör du hålla den vid en temperatur på mellan 22 och 25 °C. Ifall det är svalare kan det orsaka förkylningssymptom eller andra sjukdomar.

Om du är hemma, dra för persiennerna under de hetaste timmarna och stäng fönstren. Detta hjälper till att säkerställa att värmen inte koncentrerar sig i ditt hem. Senare på kvällen är det en god idé att öppna fönstren i ett par timmar för att dra nytta av den svala luften och vädra hemmet.

Vitvaror och el

En av fördelarna med sommaren är att den ger oss fler timmar med dagsljus än någon annan årstid. Därför bör du inte tända lamporna om det inte är nödvändigt. Lampor avger värme, vilket är precis vad du vill undvika.

Samma sak gäller andra vitvaror och elektriska apparater. Också när de är avstängda genererar de värme om de är anslutna till elnätet. Även om de inte genererar några höga temperaturer kan många apparater tillsammans höja din inomhustemperatur. Därför är det bäst att stänga av dem och bara använda dem vid behov.

Den här artikeln kan intressera dig: Allt du behöver veta om normal kroppstemperatur

Husmorstrick som hjälper dig att klara av en värmebölja

kvinna med aloe vera under en värmebölja

Det finns flera mycket enkla steg du kan vidta för att klara av en värmebölja på ett mer bekvämt sätt. Några enkla knep kan hjälpa. Här är några sådana:

  • Använd inte smink. Krämer och kroppslotioner innehåller ämnen som håller kvar värmen. Därför är det bäst att inte ha på sig smink eller i alla fall använda minst möjliga mängd.
  • Ät inte för mycket. Stora måltider genererar metabolisk värme och detta ökar din kroppstemperatur. Försök att bara äta lätta, mindre måltider flera gånger om dagen.
  • Svalka dig med svalt vatten vid behov. Om du känner dig väldigt het, använd lite kallt vatten på halsen, handlederna och pannan. Dessa ställen på kroppen är effektiva för att reglera din kroppstemperatur.
  • Skydda dig själv när du går ut. Om du går ut är det bäst att ha på sig solglasögon och något som skyddar huvudet. När solen är mycket intensiv kan du använda ett paraply. Bär också svala skor som inte håller kvar din svett.
  • Använd aloe vera. Du kan frysa aloe vera-juice i isbitar. Om du känner att din hud har blivit bränd av solen eller är mycket torr, så kan du gnugga dem mot huden. Det är mycket uppfriskande!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García, F. F., & Álvarez, D. R. (2008). Olas de calor e influencia urbana en Madrid y su área metropolitana. Estudios Geográficos, 69(265), 495-518.
  • Indoor, C. (2007). La Importancia de la Hidratación en. Simposio Virtual.
  • Trejo, O., Miró, Ò., De La Red, G., Collvinent, B., Bragulat, E., Asenjo, M. A., … Sánchez, M. (2005). Impacto de la ola de calor del verano de 2003 en la actividad de un servicio de urgencias hospitalario. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13077379

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.