Adama Traorés imponerande fysik: så har han lyckats förvandla sin kropp

Adama Traoré är väldigt snabb och kraftfull trots sin stora muskulösa volym. Vi berättar hur han har uppnått den fysiska förändring han har visat under de senaste 7 åren.
Adama Traorés imponerande fysik: så har han lyckats förvandla sin kropp
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 13 november, 2022

När man ser Adama Traorés imponerande fysik på planen är det slående hur annorlunda han är från sina motståndare och lagkamrater när det gäller kroppsbyggnad. Hans imponerande fysik bygger naturligtvis på fokuserad träning och kost.

De fysiskt starkaste spelarna tenderar att spela i försvar eller som mittanfallare. Men Traoré spelar inte på någon av dessa positioner; han spelar som ytter på kanterna. Och trots sin stora fysiska kropp är han en väldigt omatchad spelare och nästan ostoppbar i fart.

Adama Traorés imponerande fysik – hur har han uppnått den?

Genetik är förmodligen en fördel för Adama Traoré för den fysiska förvandling som spelaren har genomgått sedan debuten med FC Barcelona 2015. Sedan dess, när han tillbringade tid i Aston Villa, Middlesbrough och Wolverhampton, har hans muskulatur ökat enormt. När han återvände till Barça 2022 var han inte längre den smala, långa ungdomen som när han lämnade.

Utöver gener, har träningen som spelaren följt under denna tid också spelat en roll i att förändra hans kropp. Nedan ska vi beskriva nycklarna som lett till den imponerande fysik som Adama Traoré har idag.

Adama Traorés imponerande fysik
Även om det finns en genetisk grund som förklarar spelarens förmåga att öka sin muskelmassa, har hans engagemang och disciplin inte varit obetydligt.

Krävande träning, men utan vikter

I en intervju har Adama Traoré sagt att han inte tränar med vikter på gymmet. Spelaren menar att hans genetik får hans muskulatur att växa som den gör.

Spanjoren hänger sig snarare till att träna med sin egen kroppsvikt för att förbättra sin smidighet, explosivitet och kraft, enligt hans personliga fysiska tränare, Nacho Villalba. Övervägandet av vita fibrer i hans muskler genererar en större volym, utan att han behöver göra isolerat arbete för varje muskel på gymmet.

Ett element som hjälper Adama Traoré i hans träningspass är elastiska band. Även om det kan verka simpelt, kan dessa ge ett motstånd på upp till 50 kilo och är i själva verket idealiska för att arbeta med underkroppen.

Han förlitar sig också på isoinertiala träningsmaskiner, som är lika eller mer krävande än traditionella maskiner. Med dessa kan man träna både muskelkontraktion och stretching.

På ett eller annat sätt lyckas Traoré generera tillräckligt med muskelspänning genom träning för att få sina muskelfibrer att brytas. När dessa byggs om efter träning, anpassar de sig för att motstå dessa stimuli vilket leder till hypertrofi.

Andra fotbollsspelare väljer gymmet

Adama Traorés fysiska träning skiljer honom från andra fotbollsspelares, som Cristiano Ronaldo. Portugisen tränar styrketräning för att förbättra sin muskulatur och är en av de fotbollsspelare som för närvarande har en framstående fysik.

Samma typ av träning gör Leon Goretzka, en tysk fotbollsspelare som 2020 genomgick en förvandling mycket lik den som Traoré upplevt. Alla 3 har lyckats anpassa sin träningsrutin till kroppens särdrag för att nå sina mål.

Kosten är viktig för fysisk omvandling

All träning, oavsett om det är för att få muskler, gå ner i vikt eller tona kroppen, måste åtföljas av en anpassad kost. Under åren då Traoré prioriterade utvecklingen av sin muskelmassa var protein det centrala näringsämnet i hans kost.

Detta beror på, som en studie publicerad i British Journal of Sports Medicine visar, att protein bidrar till muskelökning i kombination med lämplig träning. Men kolhydrater spelar också en roll, särskilt efter träning och matcher, eftersom de hjälper till att fylla på glykogenlagren.

Fetter är ett annat näringsämne som finns i Adama Traorés måltider, eftersom de ger energi och har viktiga hormonella funktioner. Slutligen är kosttillskott också en del av hans vanor. Detta är en aspekt där fotbollsspelaren måste vara mycket försiktig, eftersom fotbollens antidopningsregler förbjuder konsumtion av vissa ämnen som kan förbättra prestationen på ett onaturligt sätt.

Adama Traorés imponerande fysik
En proteinrik kost främjar ökning av muskelmassan. På samma sätt kan vissa tillskott bidra till processen.

Adama Traorés imponerande fysik ger honom stora fördelar

Förutom att förbättra sin prestation, har en utvecklad muskulatur “bepansrat” Traoré mot skador. Med undantag för en fraktur i mellanfoten säsongen 2015/2016 har anfallaren bara haft två skador som gjort att han inte kunnat spela i mer än 20 dagar.

En av dem var 2015 och den andra, som han ådrog sig i juli 2022, var en muskelskada i låret.

Om man tar hänsyn till detta och lägger till kraften som spelaren visar i sin snabba fart, kan vi dra slutsatsen att kroppen inte är en börda, utan ett verktyg för hans spel. Adama Traoré är ytterligare ett exempel på vad träning och kost kan göra med en människa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.