De 6 mest kända grekiska filosoferna och deras bidrag

De 6 mest kända grekiska filosoferna och deras bidrag
Maria Alejandra Morgado Cusati

Skriven och verifierad av filosofen och psykologen Maria Alejandra Morgado Cusati.

Senaste uppdateringen: 24 januari, 2023

Antikens Grekland kännetecknades av framväxten av en uppsjö av tänkare som bröt med traditionen att tillskriva magiska och mytologiska förklaringar till verkligheten. De grekiska filosoferna under denna tid förespråkade  en tolkning av verkligheten baserad på resonemang och bevis.

Detta sätt att närma sig och tolka verkligheten hade stor inverkan på den västerländska kulturens utveckling. Det bidrog till samhällenas framsteg och vetenskapernas framväxt.

Faktum är att omfattningen av dessa reflektioner är sådan att många fortfarande studeras och diskuteras. Följande är en lista över de mest inflytelserika filosoferna i det antika Grekland och deras mest relevanta bidrag.

1. En av de mest kända grekiska filosoferna: Thales från Miletos (620 f.Kr. – 546 f.Kr.)

Thales från Miletos anses vara den första filosofen i västerlandet för att ha gett den första rationella förklaringen till olika fenomen i världen. Han föddes omkring 624 f.Kr., i staden Miletos (i Mindre Asien). Han var en del av den nya vågen av tänkare som försökte avgöra hur kosmos var uppbyggt.

Thales menade att ett enda element (i detta fall vatten) var den väsentliga principen från vilken hela kosmos uppstått. Han var också den förste att bekräfta att jorden var rund och att året skulle delas upp i 365 dagar.

Hans rationella reflektioner om den fysiska världen mottogs mycket väl av senare grekiska filosofer, som han hade ett stort inflytande på. Tack vare hans nya bidrag till den fysiska världen anses han ofta vara vetenskapens fader.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Spinozas filosofi och hans syn på naturen

2. Herakleitos från Efesos (ca 540 f.Kr. – 480 f.Kr.)

Herakleitos från Efesos är en annan av de mest inflytelserika grekiska filosoferna. Han födder omkring 540 f.Kr., i Efesos (Jonien, Mindre Asien). Liksom Thales reflekterade även denna tänkare över kosmos ursprung och ansåg att elden var huvudelementet från vilket hela universum och livet uppstått.

Således ansåg han att kosmos var en förvandling av eld och menade att materia alltid är i ständig förändring. Hans idéer har haft ett stort inflytande på senare tänkare, och han anses idag vara dialektikens fader.

3. Pythagoras (570 f.Kr. – 495 f.Kr.)

Pythagoras var en grekisk filosof och matematiker. Han tros ha fötts på ön Samos, omkring 570 f.Kr.. Denna store tänkare hävdade att matematiken erbjöd en harmonisk och rationell förklaring av hur kosmos fungerar.

Han hävdade att hela universum styrdes av matematikens principer och ansåg att matematiken var den grundläggande modellen för filosofin. Hans studier i geometri ledde till häpnadsväckande upptäckter som senare skulle påverka matematik och arkitektur i tusentals år.

Han var också en av de första grekiska filosoferna som använde deduktiva resonemang för att nå sina slutsatser. Detta var en betydande förändring i det sätt som tänkare presenterade sina teorier på.

grekiska filosofer
Pythagoras är en filosof som utvecklade komplexa matematiska satser.

4. En av de mest kända grekiska filosoferna: Sokrates (469 f.Kr. – 399 f.Kr.)

Sokrates var en grekisk filosof som inledde ett nytt filosofiskt perspektiv. Det vill säga, han gick bort från spekulationer och reflektioner om kosmos. Istället var han angelägen om att upprätta ett etiskt system baserat på resonemang.

I denna mening förespråkade denna store tänkare att kunskap var det högsta goda och att strävan efter kunskap var avgörande för att leva ett gott och dygdigt liv. Hans metod skilde sig också från tidigare filosofers.

Istället för att göra individuella reflektioner över det aktuella ämnet, förde han en dialog med människor om deras övertygelse och försökte hitta eventuella motsägelser eller brister i dem. Genom att använda denna metod hoppades han kunna undersöka vardagliga begrepp som andra tog för givna och få värdefull information.

Men denna induktiva undersökning mottogs inte alltid väl och var orsaken till hans död. Faktum är att han anklagades för att korrumpera ungdomen i Aten med sin metod.

Under sin rättegång accepterade Sokrates anklagelsen om skuld snarare än att omfamna okunnighet. Han förklarade att “det outforskade livet inte är värt att leva”. Således drack han giftet hemlock och avslutade sitt eget liv.

Sokrates lämnade inga skrivna verk. Hans tankar och idéer bestod genom hans lärjunge Platons dialoger.

5. Platon (427 f.Kr. – 347 f.Kr.)

Tillsammans med Sokrates var Platon en nyckelfigur i grunden för det västerländska tänkandet. Han var en elev till Sokrates och var synligt influerad av sin lärares filosofiska inställning.

Medan Sokrates fokuserade på en filosofi baserad på mänskligt resonemang, kombinerade Platon de två huvudsakliga synsätten försokratisk metafysik och naturteologi med sokratisk etisk teologi. Hans teori om idéer är en av de mest studerade av samtida filosofer.

I den försvarar Platon existensen av två världar: idévärlden och sinnenas värld.

Idévärlden är sann, oförgänglig och oföränderlig. Där bor de universella och nödvändiga idéerna, som är essensen av allt som existerar.

Sinnenas värld är för sin del uppbyggd av allt som vi har förmåga att uppleva genom sinnena. Det kännetecknas av mångfald, att vara rent utseendemässiga och i ständig förändring. Därför är de ofta falska och vilseledande.

Denna tolkning av verkligheten för med sig implicit hans dualistiska uppfattning om människan som sammansatt av kropp och själ. I det här fallet är själen människans väsen, som kommer från idévärlden, medan kroppen finns i sinnenas värld.

Platon hade också en intressant etisk och politisk ställning. Likaså hade hans idéer stort inflytande på kristendomens utveckling.

Platon och grekiska filosofer
Platon lade grunden till det dualistiska tänkande som i hög grad påverkade kristendomen.

6. Aristoteles (384 f.Kr.-322 f.Kr.)

Även om Aristoteles var en lärjunge till Platon, skilde sig hans idéer avsevärt från hans mästare. Som ett resultat av denna diskrepans grundade han sin egen skola: Lyceum.

Liksom sin lärare ville Aristoteles ta reda på hur vi förvärvar kunskap. Emellertid avvisade han Platons idéteori till förmån för en mer empirisk strategi. I denna mening ansåg Aristoteles att vi skaffar kunskap från de bevis vi observerar i världen omkring oss.

Bland de stora bidrag han gett till det västerländska tänkandet kan vi lyfta fram följande:

  • Skapandet av formell logik.
  • Den första klassificeringen av levande varelser.
  • Observationens betydelse för inhämtande av vetenskaplig kunskap.
  • De första demonstrationerna av jordens sfäriska form.
  • Skapandet av ett strukturerat etiskt system.

Hans bidrag förblev giltiga i århundraden. Några av dem är giltiga än idag, i sådan utsträckning att han anses vara biologins och logikens fader.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Likheterna och skillnaderna mellan filosofi och psykologi

Filosofer som håller ut till denna dag

Antalet mest inflytelserika grekiska filosofer är inte uttömt med listan som vi presenterat i den här artikeln. I verkligheten saknar listan många nyckelpersoner som hjälpt till att forma det västerländska tänkandet, som bland annat Epicurus, Zeno och Diogenes.

Men med detta lilla urval kan vi få en överblick över hur reflektionerna från tusentals år sedan fortfarande fortsatt genomsyrar vårt tänkande och vår kultur. Kände du till dessa 6 filosofer?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.