De fyra farligaste svamparna för vår hälsa enligt WHO

De fyra farligaste svamparna för vår hälsa enligt WHO
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 13 februari, 2023

Världshälsoorganisationen (WHO) har tagit fram en rapport för att katalogisera de svampar som är mest farliga för människors hälsa. Publikationen för de farligaste svamparna finns på denna länk, publicerad i oktober 2022 (på engelska).

Efter flera möten mellan specialister kom de fram till att 4 av de 19 svamparna som anges på listan kräver prioriterade åtgärder. Detta beror på att de är mer resistenta mot läkemedel, är mer dödliga och ger allvarliga efterverkningar hos patienter.

Följande är de svampar som är mest farliga för människors hälsa:

  • Candida auris
  • Candida albicans
  • Aspergillus fumigatus
  • Cryptococcus neoformans

Svampinfektioner ökar och är mer resistenta än någonsin mot behandling, vilket gör dem till ett globalt folkhälsoproblem.

-Hanan Balkhy, WHO:s biträdande generaldirektör

1. De farligaste svamparna: Candida auris

Denna svamp är en av de farligaste för människors hälsa, delvis för att den bara nyligen har upptäckts. Det första specifika fallet var 2009. Sedan, 2011, blev ett fall av generaliserad infektion hos en patient känt. Även om detta var ett isolerat fall, rapporterades följande år det första utbrottet av C. auris på sjukhus.

För närvarande har mer än 40 länder redan rapporterat fall av denna patogen. Problemet är att dess framväxande och nya karaktär gör att den är svår att identifiera med klassiska diagnostiska metoder.

Hittills har de flesta av de infekterade patienterna behövt behandling med en kombination av svampdödande medel, eftersom stammarna har tenderat att vara läkemedelsresistenta. Statistik visar att upp till 30 % av patienterna dör inom den första månaden efter infektion.

Sedan den upptäcktes i hörselgången hos en person i Japan har sjukhusutbrotten av C. auris ökat. På vissa vårdinrättningar hittade man den på väggarna på slutenvårdsavdelningarna. Faktum är att dödsfall bland nyfödda bebisar i Venezuela, 2013, var varningsklockan som väckte upp den medicinska världen.

En vetenskaplig studie från 2019 bekräftade att desinfektionsmedel som man vanligtvis använder på sjukhus och kliniker inte fungerar mot denna svamp. Därför krävs olika antiseptiska och desinfektionsåtgärder för att förhindra utbrott.

Candida auris es uno de los Hongos más peligrosos para la salud.
Candida auris.

Vilken sjukdom orsakar svampen?

Enligt en publikation av Han Du med ett forskningsteam är detta en av de farligaste svamparna för människors hälsa. Detta eftersom den kan förekomma i många olika vävnader och sekret. Hittills har man hittat den i blod, urin, hud och rektal slemhinna.

Den kan ha förmågan att föröka sig inuti matsmältningskanalen och i anaeroba miljöer, dvs med ingen eller låga koncentrationer av syre. Den har också förmågan att kolonisera munslemhinnan och därifrån spridas in i blodet.

Det anses vara en opportunistisk patogen.

Detta innebär att den drar fördel av försvagat immunförsvar. Därför löper patienter på intensivvårdsavdelningar stor risk. Hos dessa patienter kan det leda till utvecklandet av en utbredd infektion, vilket leder till chock.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Röda fläckar på huden: Borde du oroa dig?

2. De farligaste svamparna: Candida albicans

Till skillnad från den tidigare svampen är C. albicans ganska välkänd. Även om den är lättare att diagnostisera i sina vanliga presentationer i munnen, huden och slidan, är å andra sidan svårare när det gäller de septikemier som det kan utlösa hos känsliga patienter.

När den agerar som en opportunist och drar fördel av en patients försvagade försvar, orsakar den förödelse. I sin invasiva form når den blodet och orsakar feber, njursvikt och disseminerad intravaskulär koagulation (DIC).

Särskild försiktighet bör iakttas med personer som får kemoterapi som cancerbehandling. De är särskilt mottagliga för kolonisering av C. albicans. Långa vistelser på sjukhus och att man har en kateter för att administrera intravenös medicin underlättar svampens inträde i blodomloppet.

Tre är de mest klassiska och farliga invasiva kliniska metoderna för denna svamp:

  1. Candidemi: Denna svamp cirkulerar i blodet och reproducerar sig i blodvävnaden. Detta leder till sepsis med feber som leder till organsvikt. Bland de mest drabbade delarna i kroppen är njursystemet. Dessutom är det vanligtvis en reaktion på det samtidiga bildandet av små blodproppar i olika delar av kroppen.
  2. Matstrupe: Esofagus candidiasis är den främsta orsaken till infektion och inflammation i matstrupen. På vårdcentraler där man utför övre gastrointestinala endoskopier är det ett särskilt problem, eftersom instrumentet för endoskopin kan vara ett medel för svampen och göra att den blir deponerad i patientens mag-tarmkanal.
  3. Retinal: Candida endoftalmit orsakar näthinneproblem. Även om detta inte är en akut klinisk presentation, leder en utveckling av svampen till blindhet. Detta är en risk i det fall som det inte finns någon snabb behandling vilket kan leda till att den inre delen av ögongloben blir fylld med ärr som hindrar synen.
farligaste svamparna
Candida albicans.

3. Aspergillus fumigatus

En recension från 1999 larmade om A. fumigatus som en av de farligaste svamparna för människors hälsa. Den kan överleva i jord och i fientliga miljöer, och den kan kringgå det mänskliga försvaret med relativ lätthet när vår immunitet är äventyrad.

Även om den är opportunistisk är luftburen överföring också ofta oroande. Det är därför en av de vanligaste patogenerna bland patienter med andningssjukdomar i samband med immunsuppressiv sjukdom.

Lungformen är inte alltid densamma och även om den allmänt kallas aspergillus måste man skilja mellan allergisk, kronisk och aspergillom. I sin tur har en allergi två andra underformer. Den ena är bronkopulmonell eller ABPA, som består av symtom som mycket liknar astma. Den andra är bihåleinflammationen A. fumigatus, som ger slem, nästäppa och nedsatt luktförmåga.

Ett aspergillom är en “boll” som bildas av en agglomeration av svampar. Den upptar ett utrymme i lungan och kan utlösa hosta och andnöd eller andnöd.

Den kroniska formen är inte ovanlig hos personer med nedsatt immunförsvar. Svampen koloniserar långsamt bronkialslemhinnan och genererar långvariga reaktioner. Det forskning hittills visar är att upp till en tredjedel av alla patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) har denna svamp.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Vad är skillnaden mellan 

Hur behandlas det?

Behandlingen för aspergillus beror på dess presentation. Allergiska former svarar vanligtvis bra på itrakonazol, ibland i kombination med en kortikosteroid för att hantera symtomen på reaktionen som genereras i luftvägarna.

Om patogenen har invaderat organ och blod, krävs mer potenta läkemedelskombinationer. Vorikonazol, amfotericin och capsofungin är några av de valda läkemedlen.

Aspergillus fumigatus: de farligaste svamparna
Aspergillus fumigatus.

4. De farligaste svamparna: Cryptococcus neoformans

Sjukdomen som vi känner till som kryptokokkos kan orsakas av denna svamp eller av C. gattii. Det senare verkar dock vara begränsat till vissa geografiska områden i världen, medan C. neoformans har en världsomspännande närvaro.

Liksom A. fumigatus gör dess närvaro i jorden att den är tillgänglig för inandning. Man har hittat denna svamp i vissa trädarter och i fågelavföring. Liksom andra opportunistiska patogener sätter den sig på försvagade immunsystem hos patienter med HIV/AIDS, cancer och som fått transplantationer.

Enligt statistik diagnostiseras 223 000 personer med hjärnhinneinflammation orsakad av denna svamp varje år. Det är alltså den främsta dödsorsaken bland immunsupprimerade patienter, med mer än 180 000 dödsfall av infektionen årligen.

Även om det är det finns tre olika grupper av svampdödande läkemedel som kan rå på den, ökar dess motstånd alltmer. Forskare tror att en av försvarsmekanismerna den besitter är hybridisering, det vill säga genetisk blandning med andra stammar. Överdriven användning av bekämpningsmedel i jordbruken anses också bidra till processen.

Det speciella fallet med HIV-patienter

Meningeal kryptokockos hos HIV-patienter är ett allvarligt folkhälsoproblem. Det är en av de mest dödliga komplikationerna för dessa människor och tidig upptäckt kan vara livräddande.

Det finns dock en annan riskfaktor som har att göra med själva den underliggande sjukdomen. De som inte går på antiretroviral behandling (ART) eller precis har påbörjat behandling löper större risk för dödlig utgång om de får svampen. Snabb och rättvis tillgång till ART är därför avgörande.

Cryptococcus neoformans: de farligaste svamparna
Cryptococcus neoformans.

De farligaste svamparna måste undersökas

Enligt WHO har listan över svampar som är mest farliga för människors hälsa publicerats för att uppmuntra forskning inom detta område. Ny utveckling bör lösa problemet med resistens mot svampdödande medel.

Under tiden är skyddet av immunförsvagade och inlagda patienter en prioritet. Att ta hand om riskgrupper minskar spridningen av dessa svårdiagnostiserade patogener.

Förutom de 4 svamparna som vi har tagit upp ovan finns också följande 15 på WHO-listan:

  • Andra prioritetsgrupp: Nakaseomyces glabrata, Histoplasma spp. Eumycetoma, Mucorales, Fusarium spp. Candida tropicalis, Candida parapsilos
  • Medium prioriterad grupp: Scedosporium spp. Lomentospora prolificans, Coccidioides spp. Pichia kudriavzeveii, Cryptococcus gattii, Talaromyces marneffei, Pneumocystis jirovecii, Paracoccidioides spp

“Vi behöver mer data och information om svampinfektioner och svampresistens för att vägleda och förbättra responsen på dessa prioriterade svamppatogener.”

-Haileyesus Getahun, WHO:s chef för global antimikrobiell resistenskoordinering


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alastruey-Izquierdo, Ana, World Health Organization, and World Health Organization. “WHO fungal priority pathogens list to guide research, development and public health action.” (2022).
  • Bouchentouf, Rachid. “Aspergiloma pulmonar bilateral.” Revista de la Sociedad Peruana de Medicina Interna 34.2 (2021): 87-87.
  • Collado-Chagoya, Rodrigo, et al. “Aspergilosis broncopulmonar alérgica.” Medicina Interna de México 37.1 (2021): 144-151.
  • Du, Han, et al. “Candida auris: Epidemiology, biology, antifungal resistance, and virulence.” PLoS pathogens 16.10 (2020): e1008921.
  • Fúnez-Madrid, Víctor H., et al. “Candidiasis esofágica: Análisis descriptivo en un centro de referencia endoscópica.” Endoscopia 32 (2020): 415-415.
  • Geddes-McAlister, J. and Shapiro, R.S. (2018New pathogens, new tricks: emerging, drug-resistant fungal pathogens and future prospects for antifungal therapeuticsAnnals of the New York Academy of Sciences1435(1), 5778https://doi.org/10.1111/nyas.13739
  • Latgé, Jean-Paul. “Aspergillus fumigatus and aspergillosis.” Clinical microbiology reviews 12.2 (1999): 310-350.
  • Lizarazo, Jairo, and Elizabeth Castañeda. “Consideraciones sobre la criptococosis en los pacientes con sida.” Infectio 16.3S (2012).
  • May, R.C.Stone, N.R.H.Wiesner, D.L.Bicanic, T. and Nielsen, K. (2016Cryptococcus: from environmental saprophyte to global pathogenNature Reviews Microbiology14(2), 106117https://doi.org/10.1038/nrmicro.2015.6
  • Méndez-Tovar, Luis Javier, et al. “Candidiasis esofágica en pacientes de un hospital de especialidades.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 57.2 (2019): 74-81.
  • Mourad, A. and Perfect, J.R. (2018Present and future therapy of Cryptococcus infectionsJournal of Fungi4(3), 79https://doi.org/10.3390/jof4030079
  • Pashley, Catherine H., et al. “Routine processing procedures for isolating filamentous fungi from respiratory sputum samples may underestimate fungal prevalence.” Medical mycology 50.4 (2012): 433-438.
  • Perera, Sandra Gómez, et al. “Endoftalmitis endógena por cándida álbicans: a propósito de un caso.” Archivos de la Sociedad Canaria de Oftalmología 32 (2021): 7-12.
  • Rajasingham, R.Smith, R.M.Park, B.J.Jarvis, J.N.Govender, N.P.Chiller, T.M.et al. (2017Global burden of disease of HIV-associated cryptococcal meningitis: an updated analysisThe Lancet Infectious Diseases17(8), 873881https://doi.org/10.1016/S1473-3099(17)30243-8
  • Rhodes, Johanna, and Matthew C. Fisher. “Global epidemiology of emerging Candida auris.” Current opinion in microbiology 52 (2019): 84-89.
  • Satoh, Kazuo, et al. “Candida auris sp. nov., a novel ascomycetous yeast isolated from the external ear canal of an inpatient in a Japanese hospital.” Microbiology and immunology 53.1 (2009): 41-44.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.