Symtom på kronisk njursvikt: en gradvis process

Några symtom på kronisk njursvikt är högt blodtryck, trötthet, anemi och dålig aptit. Fortsätt läsa för att lära dig hur läkare diagnostiserar det.
Symtom på kronisk njursvikt: en gradvis process

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Det är viktigt att vara uppmärksam på symtom på kronisk njursvikt då den här sjukdomen är en gradvis process som gör att dessa organ slutar fungera ordentligt. Du kanske redan vet hur viktiga njurarna är för kroppen, och att de är ansvariga för att filtrera blodet och utsöndra avfall från urinen. Men som om det inte skulle räcka så uppfyller de också hormonella, elektrolytiska och metaboliska funktioner. När denna sjukdom fortskrider, och njurarna tappar sin förmåga att fungera, så blir situationen oförenlig med ditt liv om du inte börjar omedelbar behandling.

Detta tillstånd är vanligtvis asymtomatiskt i början, så att få en diagnos kan vara komplicerat. I dagens artikel ska vi förklara de symtom som kan uppstå och hur en läkare gör för att diagnostisera kronisk njursvikt.

Symtom på kronisk njursvikt

Kronisk njursvikt manifesterar sig på många sätt och det beror på att njurarna, som vi påpekade ovan, uppfyller många kroppsfunktioner.

Viktnedgång är ett av de vanligaste symtomen, dessutom kan både illamående och kräkningar förekomma. Enligt en studie publicerad i Revista de Nefrología orsakas dessa symtom av höga värden av urea i blodet. Tyvärr kan det dröja kvar även efter behandling, vilket ökar risken för undernäring. Högt blodtryck, trötthet och sömnsvårigheter är andra vanliga manifestationer. När njurarna slutar att fungera uppstår allmän vätskeretention vilket i sin tur kan leda till andfåddhet, bensvullnad och bröstsmärtor.

Kvinna med ont i nedre delen av ryggen.
Brist på aptit, anemi och smärta i nedre delen av ryggen är begynnande tecken på eventuellt njursvikt.

Du kanske också är intresserad av: 8 tidiga tecken på kronisk njursvikt

Elektrolytstörningar

Dessa förändringar uppträder vanligtvis när njurarna redan är ganska skadade. De elektrolyter som oftast påverkas är bokarbonat, natrium och kalium. Kalium tenderar att stiga i blodet, vilket leder till hjärtrytmstörningar. Bikarbonat är viktigt för att reglera nivåerna av inre surhet i kroppen. Metabolisk acidos uppstår vid avancerad kronisk njursvikt.

Kardiovaskulära manifestationer av kronisk njursvikt

En artikel i Anales de Cirugía Cardiaca y Vascular säger att njursvikt har riskfaktorer liknande de för hjärt- och kärlsjukdomar: ålder, rökning och dyslipidemi.

Höga nivåer av urea i blodet orsakar en acceleration av aterosklerosprocessen. Detta består av bildandet av kolesterolplack i blodkärlen som förhindrar adekvat blodflöde. Därför finns det bland annat en högre risk för ischemisk hjärtsjukdom och hjärtsvikt.

Hematologiska avvikelser

Anemi är ett av de tidigaste symtomen på denna sjukdom. Faktum är att denna störning också förvärras när tillståndet fortskrider. Det orsakas av brist på erytropoietin, ett ämne som blir syntetiserat i njurarna och stimulerar bildandet av röda blodkroppar.

Osteomuskulära störningar är ett symtom på kronisk njursvikt

Renal osteodystrofi avser alla skelettsymtom sekundära till njursjukdom. Deformationer i vissa ben, såsom fingrar, och en högre förekomst av frakturer är vanliga. Dessutom har de flesta patienter med detta tillstånd smärta i benvävnaden.

Hormonella förändringar

Förändringar av sexuell karaktär kan förekomma hos både män och kvinnor. Enligt Clinica de la Universidad de Navarra tenderar kvinnor att få menstruationsförändringar medan män börjar lida av erektil dysfunktion och också uppvisa en reducering i antalet spermier.

Hudproblem

Kronisk njursvikt leder också till hudförändringar. I själva verket uppträder dessa symtom som ett resultat av behandling med hemodialys. Dessa förändringar kan inkludera klåda, torrhet, och hårförändringar. Dessutom orsakar anemi blek hud.

Hemodialys för person på sjukhus.
Hemodialys kan leda till komplikationer; så en del symtom uppstår pga. behandlingen.

Diagnos av kronisk njursvikt

Symtom uppträder när sjukdomen redan är i en avancerad fas. Därför är det viktigt att genomföra en serie tester för att diagnostisera tidiga tecken på njursvikt.

För det första kan läkare ta ett blodprov som visar nivåer av kreatinin och karbamid. Detta beror på att det här är två indikatorer på njurfunktionen. Läkaren kan också beställa en urinanalys för att kvantifiera den utvisade volymen under en hel dag.

Bildtest som ultraljud eller MR kan komplettera en diagnos. Vid denna sjukdom så tenderar njurarna att minska i storlek, liksom mängden urin som utsöndras. En läkare kan analysera detta med dessa metoder.

En komplex sjukdom

Kronisk njursvikt är en komplex sjukdom som man måste behandla så effektivt som möjligt, beroende på tillgängliga resurser. Vanligtvis är hemodialys ett valfritt behandlingssätt, men du måste komma ihåg att denna behandling påverkar många delar av din kropp.

Att röka ökar risken för denna sjukdom, liksom risken för både hjärt- kärl- och njurkomplikationer. Det är därför viktigt att hålla detta i åtanke. Du bör följa nefrologens rekommendationer när det gäller vård och behandling. Detta eftersom din livskvalitet beror på dessa indikationer, såväl som antagande av en specifik diet samt förändringar i din livsstil.

Vi hoppas att denna artikel har gett dig något att tänka på!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Insuficiencia renal crónica: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. CUN. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/insuficiencia-renal-cronica
 • Insuficiencia renal crónica. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=s1018-130×2003000100001&script=sci_arttext
 • Cabo, H., Donatti, L., Allevatto, M., Ferro, M., Ledesma, C., Pastorale, P., … Woscoff, A. (1996). Manifestaciones cutáneas en pacientes dializados por insuficiencia renal crónica. Dermatol. Argent, 2(4), 307–311.
 • Puigvert Barcelona, F., -, C., & -e, H. H. (2004). Enrique Andrés Ribes Servicio de Nefrología. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular (Vol. 10).
 • La anorexia urémica. | Nefrología. (n.d.). Retrieved September 5, 2020, from https://www.revistanefrologia.com/es-la-anorexia-uremica–articulo-X0211699598010631
 • González, Verónica Benítez. “Enfermedad renal oculta en adultos con hipertensión arterial.” Revista Virtual de la Sociedad Paraguaya de Medicina Interna (2018): 36-41.
 • Cohen-Solal, M., and P. Ureña-Torres. “Fragilidad ósea e insuficiencia renal.” EMC-Aparato Locomotor 53.1 (2020): 1-9.
 • Vernaza Guerra, Cristina Paola. Variabilidad biológica intra-individual e inter-individual de calcio total, urea y creatinina en pacientes adultos con insuficiencia renal crónica pre-diálisis y post-diálisis. Quito-Ecuador. BS thesis. Quito: UCE, 2018.
 • de Mier, MV Pendón Ruiz, et al. “Protocolo diagnóstico de la insuficiencia renal crónica.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.79 (2019): 4702-4704.
 • Mojena-Roblejo, Maricelis, et al. “Complicaciones más frecuentes en pacientes con insuficiencia renal crónica terminal sometidos a hemodiálisis.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 43.3 (2018).
 • De Rosa, Graciela, Roberto Ocariz, and Florencia von Stecher. “Tabaquismo y glomeruloesclerosis.” Revista de Nefrología, Diálisis y Trasplante 36.4 (2016): 241-245.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.