8 tidiga tecken på kronisk njursvikt

Även om vissa av dessa symptom kan verka normala rekommenderas det alltid att man uppsöker en läkare för att ta reda på om man har kronisk njursvikt eller liknande problem.
8 tidiga tecken på kronisk njursvikt

Senaste uppdateringen: 18 december, 2018

Kronisk njursvikt kan upptäckas tidigt om man lär sig känna igen symptomen. Då har man större chans att göra någonting åt det.

Våra njurar ansvarar för att avgifta kroppen genom att spola ut vätskor genom urinen. Njurarna balanserar även nivåerna av natrium, kalcium och andra viktiga substanser i kroppen.

De sitter under revbenskorgen och avgiftar mellan 120 till 125 liter blod per dag. Men ibland lagrar kroppen för mycket avfall och försvårar för njurarna att fungera som de ska.

Som en konsekvens förändras blodtrycket och man kan utveckla sjukdomar som påverkar hälsan.

Det mest oroväckande är att det är väldigt svårt att upptäcka det i tid, och ju mer tiden går ju svårare blir det att behandla de symptom som uppkommer vid kronisk njursvikt.

Förändringar i din urin

Förändringar i urin är tidiga tecken på kronisk njursvikt

Förändringar i urineringsvanor, samt förändringar i själva urinen är tidiga tecken på kronisk njursvikt.

Det är vanligt att man upplever synliga förändringar i urinen, givet att njurarna producerar den.

Kronisk njursvikt kan exempelvis få en att gå på toaletten på natten flera gånger, eller så kan man få ett desperat behov att gå på toaletten under dagen.

När man lider av kronisk njursvikt är det ofta vanligt att urinen är gulare än vanligt – faktum är att den kan verka nästan orange. Lukten blir också starkare.

Ödem eller svullnad

Vätskeretention kan vara ett resultat av njursvikt. Anledningen är att det finns en obalans i kroppens inflammationsprocesser och att det finns för mycket vätska i vävnaden.

Svullnaden kan uppstå i:

Akne kan vara ett tidigt tecken på kronisk njursvikt

Gifter i kroppen kan orsaka akne

Gifter som håller sig kvar i blodomloppet på grund av kronisk njursvikt kan orsaka akne.

Anledningen är att dessa gifter transporteras till våra porer och ibland förändrar produktionen av de naturliga oljorna i ansiktet.

Som ett resultat kan irriterande fläckar uppkomma på ansiktet tillsammans med en kliande känsla, som kan bli outhärdlig.

Akne kan kontrolleras med utvärtes behandlingar, men om aknen beror på kronisk njursvikt är det viktigt att rena njurarna.

Obehag i nedre delen av ryggen

Smärta i korsryggen eller på ena sidan av kroppen kan indikera att man har en njursjukdom.

Även om det är enkelt att blanda ihop dessa symptom med muskelsmärtor bör du ha i åtanke att de kan innebära att du har njursten eller någon leversjukdom.

Illamående och kräkningar

Avfall i kroppen kan göra att man bli illamående

Även om det finns många faktorer som kan orsaka dessa symptom bör du även tänka på att kronisk njursvikt kan vara boven, speciellt om de uppkommer tillsammans med andra symptom.

Vid kronisk njursvikt kan man bli illamående eftersom avfallet i kroppen inte tas bort helt och får kroppen att sluta fungera som den ska.

Torr hud

När sjukdomen fortskrider blir kroppen mer uttorkad och förlorar sin förmåga att använda vätskor på rätt sätt. Huden förlorar därför sin naturliga fukt och blir torrare allteftersom tiden går.

Yrsel

Vissa med njursvikt och njurinfektioner kan utveckla anemi, vilket är något som bör undersökas så snart som möjligt.

Det är viktigt att man konsulterar sin läkare om man upplever yrsel och utmattning.

Det uppstår eftersom det inte finns tillräckligt med röda blodceller i kroppen, vilket gör att hjärnan slutar ta emot tillräckligt med syre.

Brist på aptit

Aptitlöshet är ett symptom

En person som vanligtvis äter bra, men som sedan tappar aptiten bör undersökas för att se om det föreligger någon sjukdom.

Även om njurproblem inte är den enda faktorn som kan orsaka aptitbrist är det en möjlighet.

Ibland kan njursvikt leda till hicka och få oss att känna oss mätta.

Viktigt!

Njursvikt kan behandlas om det upptäcks tidigt, men kan leda till allvarliga tillstånd som hypertoni, kronisk vätskeretention och infektioner om det går obehandlat.

Försök att hålla utkik efter dessa tecken och besök din läkare om du känner att det behövs.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.