De 6 bästa örterna för att skydda din lever

För att främja din levers hälsa är det utöver att konsumera dessa kurer även viktigt att du bibehåller en balanserad diet och minskar ditt intag av fett.
De 6 bästa örterna för att skydda din lever

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I dagens artikel vill vi dela med oss av de sex bästa örterna för att skydda din lever, så att du kan använda dem regelbundet.

Varför bör du skydda din lever?

Levern är ett av kroppens största organ och spelar en viktig roll i kroppen, då den ansvarar för att ta bort gifter från runt en liter blod per minut, som långsamt ansamlas över tid. Levern är även involverad i hormonaktiviteter och bortrensningen av baciller, allergener och kemiska substanser från läkemedel. Som om det inte vore nog är den tillsammans med gallblåsan ansvarig för matsmältningen av proteiner och fetter, samt ordentlig förvaring av näringsämnen.

Man uppskattar att runt 10% av världens befolkning lider av leversjukdomar som fibros, cirros, cancer och hepatit. Dessa kan minska patientens livskvalitet och i allvarliga fall till och med leda till döden. Som tur är finns det utöver medicinska behandlingar även flera örter som främjar rensning och hälsa i levern.

 

1. Mjölktistel

mjölktistel-kan-.skydda-levern

Mjölktisteln kallas i många kulturer för “leverns väktare”, och är en av de bästa kurerna för att förebygga och behandla leversjukdomar. Den har visat sig hjälpa till att rensa levern och gallblåsan, och har även antiinflammatoriska egenskaper som hjälper dem att läka.

Regelbunden konsumtion tar bort avfallsprodukter och skapar en barriär för att skydda din lever mot fria radikaler, alkohol, svamp och andra skadliga ämnen. Den kan även skydda mot diabetes, högt kolesterol och sjukdomar i cirkulationssystemet.

Du kan konsumera mjölktistel antingen i teer eller sallader. Du bör inte överskrida 250 mg per dag.

2. Kronärtskocka

Denna bittra tistel har aktiva ingredienser som regenererar leverns vävnader samtidigt som den förbättrar de matsmältande och rensande processerna. Kronärtskockor används för att bekämpa nässelfeber, allergier och förändringar i blodets pH-värde, men även för att förebygga hepatit, njursvikt och högt kolesterol.

Tack vare sina egenskaper reglerar den produktionen av galla och dräneringen av gallblåsan, för att förebygga att stenar bildas. Du kan konsumera den dagligen i sallader, tonics och smoothies.

3. Maskrosrot

maskrosrot-kan-skydda-levern

Maskrosrot kommer från en flerårig ört med anor i Nordamerika och flera europeiska länder. Många anser att maskrosen är ett ogräs, men rötterna kan användas för att göra en kraftfull kur som stimulerar kroppens avgiftningsprocesser. Den hjälper till att förebygga ansamling av överflödig vätska i levervävnaden såväl som inflammation.

Den ökar även produktionen av galla och främjar elimineringen av gifter för att hjälpa matsmältningen, samt innehåller avsevärda mängder vitamin A, C och D, såväl som mineraler såsom kalcium och järn. Du kan göra ett te med roten och dricka det två gånger dagligen.

4. Myntablad

Mynta är en medicinsk ört som länge har använts för att främja normalt flöde av galla från levern till gallblåsan. Den innehåller eteriska oljor som stödjer matsmältningen av fetter och förbättrar absorptionen av näringsämnen. Dess vitaminer och mineraler förbättrar borttagningen av skadliga substanser och förebygger leverskada.

Drick myntablad i teer eller smoothies.

5. Gurkmeja

malen-gurkmeja

Gurkmeja anses även vara en krydda, och är ett av de bästa livsmedlen för att ta bort gifter som fångats i blodomloppet och levern. Den aktiva ingrediensen i gurkmeja, kurkumin, har antiinflammatoriska och antioxidativa effekter som återställer din levers hälsa, för optimal prestationsförmåga och funktion.

Som en antioxidant är den involverad i filtreringen av blodomloppet, och hjälper till att eliminera alla skadliga substanser. Gurkmeja används för att behandla tillstånd som påverkar ditt cirkulationssystem samt gynnar bakteriefloran.

Det har visat sig att regelbundet intag av gurkmeja främjar rensning av levern och saktar ner tillväxten hos abnormala celler, vilket är bra om du vill skydda din lever.

Du kan ha gurkmeja i smoothies, soppor, sallader och många andra recept.

6. Skelört

Skelört är en växt som används som ett komplement för att rensa levern och gallblåsan. Den innehåller aktiva substanser som förebygger ansamling av skadliga molekyler och gifter.

Det sägs att grekerna använde denna ört som ett avgiftande medel för att förbättra cirkulationen och den allmänna hälsan. Örten stimulerar produktionen av galla och stödjer aktiviteten hos enzymer i bukspottkörteln.

Du kan dricka den i teer, men överskrid inte tre matskedar per dag.

 

Det är viktigt att komma ihåg att bruk av dessa örter bör kompletteras av en balanserad diet med lågt fettintagGoda vanor är kritiska för att skydda din lever.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • al-Sereiti M. R, Abu-Amer K. M, Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potential. Indian Journal of Experimental Biology. Febrero 1999. 37 (2): 124-30.
  • Fundación Española de la Nutrición. Alcahofa.
  • García Pagán J. C, Calleja J. L, Bañares R. Enfermedades hepáticas. Jornada de actualización en Gastroenterología aplicada. Gastroenterología Patológica. 2006. 29 (Suppl 3):99-111.
  • Herrera González, Alfredo, et al. “Hígado graso: Enfoque diagnóstico y terapéutico.” Revista Cubana de Medicina 46.1 (2007): 0-0.
  • Martín-Domínguez, Verónica, et al. “Etiopatogenia, diagnóstico y tratamiento de la enfermedad del hígado graso no alcohólica.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 105.7 (2013): 409-420.
  • Trujillo, Karem Justhin Rodas. “Propiedades terapéuticas de la Curcuma longa relacionadas con la prevención y tratamiento de enfermedades crónicas.” In Crescendo Ciencias de la salud 3.2 (2016): 171-177.
  • Vázquez Frías R, Reyes García J. G, et al. Silimarina, ácido alfa lipoico y seleniometionina en el tratamiento del hígado graso: revisión sistemática de la literatura. Anales Médicos. Enero-Marzo 2013. 58 (1): 37-46.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.