Användningar och fördelar med maskros

Användningar och fördelar med maskros

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Den bittra smaken hos maskros indikerar att den är rik på fytonäringsämnen och är väldigt bra för levern, som hjälper till att eliminera gifter.

Dess vetenskapliga namn är Taraxacum officinale weber. Vilket sofistikerat namn för en vild växt! Den finns huvudsakligen på det norra halvklotet, speciellt i Europa och Amerika.

Maskros har använts i flera decennier som en grönsak och ätits i sallader. Smaken är bitter (ännu bittrare än ruccola och belgisk endiv).

Maskros kännetecknas av sina taggiga, hårda och grova blad, men framförallt av sin blomma, som är gul och rund.

Blomman består av en blommig plym som man kan vid utblomning kan blåsa på för att önska sig saker. I naturen är det vinden som ansvarar för att sprida fröna. Det är därför de ofta växer på stora fält.

Mmaskrosfrön sprids i vinden

Maskros innehåller följande näringsämnen:

  • Kolhydrater
  • Vitamin B
  • Vitamin C
  • Betakaroten
  • Kalium
  • Flavonoider
  • Oljesyra
  • Linolsyra
  • Tanniner

Vilka delar av maskrosen konsumeras?

Du kan äta maskros i sallad

Våren är den bästa tiden att samla de möra bladskotten om du vill äta dem färska i en sallad. Du kan även förvara dem i en tygsäck för att torka dem.

Rötterna samlas in vid slutet av sommaren eller vintern. De förvaras i glasbehållare med hermetiskt tillslutna lock.

De användbara delarna är:

Bladen

De är som spenat och äts råa i sallader eller tillagade, till exempel som pajfyllning. De är ganska bittra när de nått en viss ålder, vilket är varför vi råder dig att äta de små eller mjuka skotten.

Vissa dricker avkok på torkade blad av medicinska skäl.

Blommorna

Innan de öppnar sig kan du lägga in dem i salt och vinäger, precis som med kapris. De kan sedan stekas eller tillsättas färska i sallader.

Rötterna

När växten är två år eller äldre (vuxen) kan du börja skära av en del av roten. Du kan rosta den och använda som koffeinsubstitut i avkok.

Vad är maskros bra för?

Man kan äta allt på maskrosen

Nu vet du lite mer om växten vi pratar om, så nu är det dags att lära sig lite mer om hälsoegenskaperna… och börja äta den!

Diabeteskur

I Europa används maskrosen ofta av diabetiker. Rötterna innehåller lättsmälta sockerarter.

Behandla njur- och urinvägsproblem

I Frankrike kallas denna växt för “pissenlit” (vilket direktöversatt blir “kissa i sängen”). Detta eftersom maskros använts i åratal för att stimulera njurarna.

Den hjälper även till att rena dessa organ, behandla urinvägsinfektioner och eliminera njursten. Den är ett utmärkt vätskedrivande medel som inte orsakar kaliumförlust, till skillnad från många andra diuretika.

Förbättrar mag-tarmkanalen

Den är en milt laxerande, bitter tonic som stimulerar aptiten hos patienter som återhämtar sig från sjukdom. Den ökar gallproduktionen och lindrar förstoppning såväl som gastriska åkommor.

Lugnar levern

Maskros är starkt rekommenderat för att eliminera gifter som ansamlas i kroppen. Därför kan den kopplas till god leverhälsa. Den används för att behandla hepatit, gulsot samt cancer- eller levertumörer.

Den har även rensande egenskaper för blodet och förebygger kemisk förgiftning såväl som matförgiftning. Den rensar även blodet på fetter (kolesterol) och urinsyra.

Den är en skönhetstonic

Maskros har länge använts för att behandla utbrott, eksem och psoriasis, och även andra hudproblem.

Ett avkok kan beredas med en handfull maskrosblommor i 25 cl kokande vatten. Efter att det svalnat är det perfekt för att tvätta sår (fukta en bomullstuss och gnugga på det drabbade området).

Behandla anemi

Maskros har avsevärda mängder järn i bladen och kan användas för att förebygga eller minska anemi. Den låter kroppen återhämta sig efter att ha lidit järnbrist under en längre tid.

Den är utmärkt för gravida kvinnor, som ofta utvecklar anemi under graviditeten.

Hjälper ögonen

Individer som har dåligt mörkerseende eller som löper hög risk att drabbas av någon form av deformering av gula fläcken kan konsumera maskros för att få i sig vitamin A, betakaroten och helenin.

Dessa tre näringsämnen stimulerar ögonens förmåga att fånga in ljus,

och skyddar synen.

Behandlar åderbråck och hemorrojder

Detta tack vare tanninerna i växten. De tillhandahåller avslappnande och lugnande egenskaper för att lindra externa eller ytliga cirkulationsproblem, såsom åderbråck och hemorrojder.

I dessa fall är det en god idé att ta ett sittbad med vätskan som bildas av en handfull maskrosblad i vatten, eller att blöta en bomullstuss i blandningen och sprida ut det över området.

Bieffekter och kontraindikationer för maskros

Färska stjälkar kan orsaka irritation hos barn

Det finns generellt sett inte många negativa bieffekter med att konsumera denna växt, exkluderat hudallergier eller eksem. Om du konsumerar för mycket maskros kan du dock drabbas av diarré, halsbränna eller obehag i magen.

Färska stjälkar kan orsaka irritation hos barn.

Det är inte rekommenderat att använda tinkturer med maskros under graviditet eller amning, på grund av det höga alkoholinnehållet. I dessa fall är det bäst att konsumera en liten portion av den färska eller torkade växten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.