8 okända fördelar med morotsjuice

Visste du att morötter är perfekta att äta för att bibehålla oral hälsa? Ett glas morotsjuice tillhandahåller en ändlös källa av hälsosamma fördelar.
8 okända fördelar med morotsjuice

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Alla vet att morötter är bra för huden och synen, men det är inte de enda fördelarna. Om du dricker morotsjuice kan du dra nytta av morotens hela näringsvärde, vilket är bättre än om du äter den kokt.

I den här artikeln vill vi berätta om några av de okända fördelarna med denna goda grönsak.

Moroten: en orange guldmedaljör

Morötter är en av de mest konsumerade grönsakerna i världen, inte bara för att de är goda och väldigt mångsidiga, utan även på grund av deras många egenskaper.

morötter på fat

Studier har visat att morötter innehåller nästan 500 fytokemikalier, vilket är mer än nästan alla andra livsmedel i världen. Tre av de näringsämnen som finns i morötter är värda att tas upp:

Betakaroten

Det här är vad som gör morötter orangea. Vidare har det även väldigt nyttiga, lösliga beståndsdelar. Levern omvandlar betakaroten till vitamin A. Detta pigment blir en kraftfull antioxidant när det “sammankopplar” med skadliga molekyler, och denna omvandling gör dessa molekyler harmlösa.

Vitamin A

näringsinnehåll i morötter

Morötter innehåller även mycket vitamin A. Ett glas morotsjuice tillhandahåller nästan 700% av en vuxen persons grundläggande näringsbehov. Detta näringsämne ansvarar för att skydda ögonhälsan och förebygga degenerativa sjukdomar, inklusive cancer.

Som om det inte vore nog främjar vitamin A även ben- och tandtillväxt, utöver att minska risken för kardiovaskulära sjukdomar. Vidare stödjer denna vitamin hälsosamma cellfunktioner i kroppen, hjälper kroppen att bekämpa infektioner och sänker blodtrycket.

Alfakaroten

Alfakaroten är en antioxidant packad med flavonoider. 25 cl morötter innehåller 5,9 mg av denna substans.

Man tror att detta näringsämne kan bidra till ett längre liv. Alfakaroten förebygger även lungcancer och är fettlösligt.

För att få ut mest av dess egenskaper är det bäst att konsumera alfakaroten med ugnsbakade och saltade måltider som innehåller denna substans, såsom morötter.

alfakaroten i morötter

Vidare finns det andra vitaminer och mineraler i morötter och morotsjuice som är värda att nämna, och som gör det till en supergrönsak som rekommenderas för barn, vuxna (speciellt gravida kvinnor) och äldre.

25 cl morötter ger dig:

 • Vitamin K
 • Vitamin C
 • Fibrer
 • Kalium
 • Vitamin B6
 • Mangan
 • Molybden
 • Vitamin B1 (tiamin)
 • Vitamin B3 (niacin)
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Folsyra

Vilka är fördelarna med att dricka morotsjuice?

Utöver att berätta om morotsjuicens näringsvärde är det också värt att prata om fördelarna med att dricka ett härligt glas morotsjuice flera gånger i veckan. Om morotsjuice dricks på tom mage är det bättre för kroppen.

Den förbättrar den orala hälsan

Om du äter en hel, rå morot räcker det för att rengöra dina tänder.

Men bearbetade morötter har också hälsofördelar. De stärker till exempel tänder och tandkött, förbättrar blodtillförseln till dessa områden och förebygger att bakterier fastnar på tänderna. Eftersom morötter innehåller fluor bekämpar konsumtion av dem även karies och håller tandemaljen vid god hälsa, vilket Folktandvården kan stärka.

Den väcker aptiten

Bättre aptit med morötter

Det har bevisats att personer som nyligen opererats och håller på att återhämta sig, eller som har matsmältningsproblem, kan äta mer efter att ha druckit lite morotsjuice.

Juicen är även bra att ge till bebisar när de börjar få tänder.

Äldre kan också dricka lite morotsjuice för att hjälpa dem när de måste äta gröt eller soppa.

Den lindrar förstoppning

Detta eftersom morötter innehåller stora mängder fibrer som ökar mängden och kvaliteten på avföring, samtidigt som de reglerar tarmfunktionen.

Vidare kan morotsjuice minska magproblem som orsakas av berusning och lugna gastriska problem såväl som halsbränna. Det är värt att påpeka att morotsjuice rekommenderas för patienter som lider av gastrit.

Den är vätskedrivande

Moroten har mycket vatten i sin sammansättning, och det är goda nyheter för de som lider av vätskeretention, ödem eller njurproblem.

Ett glas morotsjuice på tom mage kan lösa upp njursten och göra det enklare att få ut dem.

Den hjälper dig att kontrollera nerverna

Morötter förbättrar synen

Om du ska skriva ett prov, gå på en första dejt eller delta i ett möte på jobbet rekommenderar vi att du dricker lite morotsjuice. Vi rekommenderar även att du gör det om du genomgår en stressig period i livet eller om du känner dig trött och sliten.

Detta eftersom det fosfor och kalium som finns i morötter ansvarar för att ge dig energi och återvitalisera dig.

Den hjälper dig att sköta om ditt utseende

Det finns inget bättre livsmedel än morötter för att stärka naglarna och tillföra glans till håret. Morötter har dessa skönhetsförbättrande egenskaper eftersom de innehåller provitamin A, som hjälper organismer att reparera celler som skadats av kontaminering eller på grund av kontakt med kemiska substanser.

Den ger bättre bröstmjölk

Vitamin A och betakaroten är två näringsämnen som gravida kvinnor eller ammande måste få i sig. Enligt läkare förbättrar båda näringsämnena den biologiska kvaliteten hos mjölk samtidigt som de låter kvinnor producera större kvantiteter, baserat på barnets behov.

Den är bra för ögonen

morotsjuice på flaska

Betakaroten har förmågan att förebygga tidigt åldrande. Trots vad många tror kan morötter inte ge folk med glasögon perfekt syn eller ge någon en röntgenblick.

Men att äta morötter skyddar hornhinnan i ögat och förebygger att starr uppstår i hög ålder. Det är därför morotsjuice är rekommenderat för patienter som har förlorat sin synskärpa och har dåligt mörkerseende.

För att göra en nyttig och god morotsjuice behöver du bara sex morötter och ett glas vatten. Skala och skär morötterna i småbitar och mixa dem med vattnet tills de får en krämig konsistens. Sedan är det bara att njuta!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.