4 fördelar med att sova med lök på fötterna

Eftersom alla kroppens interna organ finns representerade på foten kan du genom att sova med lök på fötterna åtnjuta flertalet fördelar för hälsan, både internt och externt.
4 fördelar med att sova med lök på fötterna

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin lagt en lök i din närhet för att förebygga förkylningar? Om inte så har du förmodligen åtminstone hört talas om det. Alla blir lite överraskade och skrattar till och med när de först hör talas om det här tricket. De överraskas även när de får höra att det faktiskt fungerar, speciellt om man provar att sova med lök under fötterna.

Kuren får delvis sin framgång från den renande effekt lök har på luften, vilket gör det lättare att andas. Så när du drabbats av en ihållande hosta kan denna grönsak fungera nästan mirakulöst. Det enda negativa är doften som fyller rummet. För att neutralisera denna odör finns det dock oändliga mängder naturliga luftfräschare som du kan använda.

Lök besitter extraordinära egenskaper, vilket förklarar deras upphöjda position inom traditionell medicin. Varje kultur har recept som inkluderar den som en huvudsaklig ingrediens.

Idag vill vi ta chansen att förklara fördelarna med att sova med lök på fötterna.

Varför på fötterna?

Fötterna är i mångt och mycket bortglömda när det gäller hälsan. Generellt uppmärksammar vi dem bara när de gör ont eller sticker på grund av cirkulationsproblem. Det gör att vi glömmer att det finns enorma mängder nervändar i fotsulorna som är sammankopplade med vitala organ.

reflexologi

Genom att lägga lökskivor på fötterna (på sulorna) kan vi därför överföra alla fördelaktiga egenskaper (rensande, antiseptiska…) direkt till vårt inre för att på så sätt bibehålla hälsan.

Fördelarna med att sova med lök på fötterna

Låt oss ta en titt på några av fördelarna med kuren:

1. Säg farväl till infektion

Lök är naturligt antibiotisk. Genom att lägga lökskivor på fotsulorna överför du denna fördel till alla delar av kroppen som drabbats av infektion. Det betyder inte att det är ett substitut för antibiotika! Men det kan göra din behandling mer effektiv och snabbverkande.

2. Förbättra elimineringen av gifter

Gifter är rester i blodet som skadar vår hälsa när de ansamlas. Fosforsyran i lök fungerar som en magnet för giftiga substanser, vilket hjälper din kropp att eliminera dem lättare. Genom att göra behandlingen regelbundet förbättrar du din långsiktiga hälsa.

3. Återfukta din kropp

Visste du att lök till 90% består av vatten? Om vi tar en titt på akupunkturpunkter är det den elektriska energin i meridianerna som distribuerar allt vatten kroppen behöver för att nå optimala nivåer.

skivad-lok

Därför rekommenderar vi starkt att du sover med lök på fötterna om du har svårt att dricka tillräckligt med vatten under dagen, antingen på grund av ovana eller ditt arbete.

4. Stärk ditt immunförsvar

Lök är en rik källa till vitamin E och C, som är vitala för att upprätthålla kroppens försvar. Vidare är dessa vitaminer utmärkta antioxidanter, vilket betyder att de saktar ned åldringsprocessen för celler. Med andra ord får du en behandling som motverkar åldrande utan att behöva gå till operationssalen eller använda kemikalier.

Hur man sover med lök på fötterna

lök under strumpa
  • Det må finnas många olika sorters lök, men de bästa för det här lilla tricket är silver- och rödlök. Välj den som är lättast för dig att hitta.
  • Skär löken i skivor och placera under varje fots fotvalv, eftersom det är här meridianerna vi vill stimulera finns.
  • Täck med ett par strumpor för att hålla dem på plats, och gå sedan och lägg dig!

Som vi nämnde tidigare är den värsta delen av behandlingen doften som sitter kvar på huden. För att ta bort den rekommenderar vi att gnugga något av rostfritt stål över fötterna. Det kan verka otroligt, men det är en idiotsäker metod för att bli av med den jobbiga lukten.

Om du märker av lukten i sovrummet kan du göra ett avkok på citrus och kryddnejlika. Ställ på nattduksbordet eller i en låda; du kommer märka att doften sakta men säkert försvinner. Det finns även sprejer som kan neutralisera oangenäma odörer. Båda kommer fungera, men den första är mer hållbar.

Du kan sova med lök på fötterna en gång i veckan för att återställa din energi efter en lång arbetsvecka. Vi rekommenderar dock att du gör det varje kväll.

Det finns inga bieffekter, bara fördelar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.