7 ofta ignorerade tecken på dålig cirkulation

Ofta kan extrem trötthet kopplas till för hög fysisk aktivitet eller sänkt immunförsvar, men det kan även indikera dålig cirkulation.
7 ofta ignorerade tecken på dålig cirkulation

Senaste uppdateringen: 10 mars, 2019

Dålig cirkulation drabbar en stor del av befolkningen. Så pass att när folk når 60 års ålder är problemet så illa att 80% av individerna i denna åldersgrupp måste leva med detta irriterande problem.

Tänk för en sekund på hur din kropp är ett väldigt komplext men perfekt nätverk av vägar och motorvägar, bestående av vener och artärer. Inom dem är rörelsen konstant.

Mer än fem liter blod måste transporteras och distribueras runtom i kroppen via detta nätverk.

Som om det inte vore nog transporterar ditt blod näringsämnen, hormoner och alla “livets” viktiga beståndsdelar, och säkerställer därmed att din kropp fungerar.

Oavsett om du är ung eller mindre ung måste du vidta vissa åtgärder för att bekämpa dålig cirkulation, som, även om det är tyst, kan uppvisa vissa symtom och vara besinningslöst.

Otillräckligt blodflöde kan leda till hjärtattacker, blodproppar, åderbråck, stroke…

Du måste förbättra din livsstil och, framförallt, veta vilka de huvudsakliga symtomen är. Härnäst ska vi dela med oss av sju tecken på dålig cirkulation du bör komma ihåg.

1. Fläckar på huden – ett tecken på dålig cirkulation

Läkare talar om både synliga symtom och sådana som nästan är omöjliga att upptäcka eller tysta. Fläckar, färgförändringar i huden eller torr epidermis betyder att ditt blod inte flödar som det ska.

Ett av de första symtomen som associeras med dålig cirkulation är röda eller lila fläckar på fötterna eller de lägre delarna av benen.

De dyker först upp som små lilaaktiga oriktigheter som gradvis kan växa till sår.

2. Svullna fötter

Tänk på följande: när ditt blodflöde är otillräckligt är dina lemmar de sista som får syrerikt blod och näringsämnen.

 • Att inte få den tillräckliga mängden blod gör att din kropp försöker minska denna obalans genom vätskeretention. Detta är känt som ödem.
 • Bristen på berikat blod orsakar i sin tur cyanos. Du kan märka att dina fötter, utöver att se blåslagna ut, börjar svullna regelbundet.

Tårna kan också se ut att ha blåmärken, som om de blivit slagna med något.

Kalla fötter

3. Håravfall och sköra naglar

Håravfall och sköra naglar kan vara symtom på en dålig kost eller stress.

Det kan dock även tyda på något annat, som många missar: att du inte får tillräckligt med näringsämnen från blodomloppet.

 • Dålig cirkulation kan resultera i torrt, skört hår som du börjar tappa fläckvis.
 • Du kan till och med märka att dina naglar “bränner”. Ibland räcker det med att vidröra något för att de ska brytas av.

4. Långsammare matsmältning

Långsam, tung matsmältning tillsammans med gaser, reflux och till och med förstoppning kan också vara symtom på dålig cirkulation.

5. Förkylningar, infektioner och virus – gång på gång

Ett svagt och sänkt immunförsvar kan faktiskt associeras med dåligt eller otillräckligt blodflöde.

 • När ditt blodflöde är långsammare slutar din kropp upptäcka och bekämpa patogener som vanligt.
 • Du kanske märker att du blir sjuk mycket snabbare och lättare än andra människor.
 • Dessa symtom är kopplade till sättet våra kroppar fungerar och med långsamt agerande antikroppar som är ineffektiva på att skydda dig.
Röda blodkroppar

6. Kalla händer och fötter

Det är faktiskt ett väldigt vanligt symtom. När ditt blodflöde är normalt regleras din kroppstemperatur för att bibehålla optimala nivåer.

 • Om cirkulationen är långsam lider dock din interna temperatur.
 • Återigen är delarna av kroppen där det är mest märkbart händerna och fötterna. De känns då kallare.
 • Innan du accepterar denna slutsats bör du dock uppsöka din läkare.
 • Kalla fötter och händer orsakas ofta av hypotyreos, Raynauds syndrom eller till och med anemi.

7. Ständig utmattning

När cirkulationen saktar ner uppstår problem. Ett av många, och säkerligen ett av de mer omedelbara, är trötthet.

Tröttheten kan bero på att du överarbetar dig själv, stressiga perioder eller till och med någon form av sjukdom. Men dålig cirkulation associeras med lägre bränsletillgång i muskelgrupperna.

Trötthet

Utan syre och näringsämnen för att nära kroppen känns dina muskler trötta. Snart efter att du börjat arbeta, gå i trappor eller utför någon lättare träning så visar sig smärta, trötthet och obehag.

Om det är fallet för dig ska du inte vänta: kolla med din läkare för att ta reda på vilka riktlinjer du borde följa. Denna tysta fiende kräver tusentals liv varje år, trots att vi har makten att undvika det.

Börja ta hand om dig själv idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.