Behandla åderbråck med infusioner

Förutom att dricka dessa medicinska infusioner två gånger varje dag kan du också använda dem lokalt genom att blanda dem med vegetabilisk olja för massage, alternativt använda dem som kompresser eller grötomslag.
Behandla åderbråck med infusioner

Senaste uppdateringen: 03 januari, 2019

Åderbråck är inte bara ett estetiskt problem – de är ett tecken på att du måste vidta åtgärder för att förbättra cirkulationen. I den här artikeln ger vi dig några växter du kan använda för att behandla åderbråck med infusioner. I nfusioner gjorda på medicinalväxter kan vara effektiva för att förebygga och behandla åderbråck.

Behandla åderbråck med infusioner

Åderbråck är utvidgade blodkärl som kan visa sig på alla delar av kroppen. De förekommer oftast på benen. I vissa fall bildas de internt, och i dessa fall förblir de osedda, men kan orsaka smärta. Hemorrojder är en form av åderbråck, och du kan behandla även dem med dessa medicinska infusioner.

Trollhassel

Denna medicinalväxt är en av de mest kända huskurerna för behandling och bekämpning av åderbråck. Dessutom besitter den fördelar för att lindra hemorrojder och diarré tack vare dess sammandragande verkan. Alla typer av blödningar kan behandlas lokalt och oralt med denna växt.

För att göra en infusion med trollhassel kokar du den torra örten i tre minuter. Stäng sedan av värmen och låt dra i ytterligare 3 minuter.

Trollhassel


Hästkastanj

De cirkulationsfrämjande egenskaperna hos denna växt är vida kända över hela världen, vilket är anledningen till att den ingår i många naturliga behandlingar som förebygger åderbråck. Dess föreningar har egenskaper som förbättrar blodkärlens funktion och minskar deras storlek. Det används också för behandling av överbelastad lever och trötta ben.

För att göra en infusion på hästkastanj kokar du den torkade växten i tre minuter (bark och nötter) och låter den dra i ytterligare tre minuter.

Cypress

Cypress är en medicinalväxt som har använts sedan urminnes tider. Dess kottar har mycket sammandragande egenskaper som gör dem till en utmärkt huskur mot blodkärlsproblem.Växten främjar också svettning och hjälper till att eliminera överskottsvätskor från kroppen.

Infusionen görs vanligen på dess kottar eller unga skott och blad.

Hassel

Hassel är känd för sina goda nötter, men bladen är rika på tanniner och flavonoider – två riktigt nyttiga föreningar för att behandla och förebygga åderbråck. Denna infusion är starkt rekommenderad eftersom den förebygger vätskeretention, minskar kolesterol, lindrar anemi och bekämpar benskörhet. Dessutom lindrar den stress och förbättrar tarmfunktionen.

Hasselnötter

Vinranka

Röda vinrankor är kända för sina läckra frukter medan deras blad tonar venerna och behandlar trötta ben. De är rika på vitaminer och tanniner som förbättrar kapillärmotstånd och bekämpar venös insufficiens.

För att bereda en infusion kokar du de torkade bladen i 10 minuter och låter blandningen dra i fem minuter.

Andra tips

Vila-ben-på-en-benkudde

Att behandla åderbråck med infusioner blir mycket effektivare om det åtföljs av följande goda vanor:

 • Undvik att använda varmt vatten när du duschar. Använd istället ljummet eller kallt vatten, speciellt på drabbade områden.
 • I vissa fall kan förstoppning påverka venerna negativt eftersom det orsakar överbelastning i bäckenområdet och försämrar cirkulationen. Du måste upprätthålla en god tarmfunktion.
 • Dessa medicinalväxter kan också appliceras utvärtes som eteriska oljor blandade med en vegetabilisk olja som bas (såsom mandel, kokos, sesam, mm.).
 • Det är viktigt att undvika en stillasittande livsstil. Du bör träna eller gå åtminstone en kilometer varje dag.
 • Undvik överdriven exponering av solen.
 • Stöd dina ben med en kudde när du går till sängs.
 • Glöm inte att dricka en 1 ½ – 2 liter vatten om dagen, utanför måltider och utöver dessa infusioner.
 • Övervikt är en annan faktor som kan förvärra åderbråck. Du bör alltid äta en balanserad kost samt minska dina portioner successivt så att magen anpassar sig och inte behöver lika mycket mat för att känna sig mätt.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Becker, P. E., & Doepker, M. L. (1997). Topical composition containing natural herb extracts for the treatment of spider veins. U.S.

 • Bootun, R., Onida, S., Lane, T. R. A., & Davies, A. H. (2016). Varicose veins and their management. Surgery (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2016.02.002

 • Dr. Rajeev Kumar | Dr. Gayatri | Dr. Neelam Sajwan | Dr. A. K. Gupta. (2018). Varicose Veins Treatment And Prognosis In Ayurveda Ascompared To Modern. International Journal of Trend in Scientific Research and Development.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.