Tio naturliga örtbehandlingar för åderbråck

Åderbråck har en negativ påverkan på vårt självförtroende. Dessa naturliga kurer är användbara för att förbättra cirkulationen såväl som för att förebygga och minska åderbråck.
Tio naturliga örtbehandlingar för åderbråck
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Åderbråck är obehagliga när de dyker upp. De hittas normalt sett på benen och ibland på ansiktet. För kvinnor kan detta vara förödande för självförtroendet. Åderbråck dyker upp som ett resultat av graviditet, genetiska faktorer, viktuppgång, hormoner eller ett arbete där du spenderar en stor del av tiden sittande. Lyckligtvis finns det örtbehandlingar för åderbråck som kan hjälpa dig.

Det finns kommersiella alternativ för att bli av med detta problem, men de är ofta kostsamma. Forskningsvärlden håller även på att utveckla nya metoder. Men det finns som sagt billigare, naturliga kurer mot åderbråck som kan hjälpa dig att spara pengar samtidigt som du får liknande eller bättre resultat. Eftersom de är helt naturliga kommer de heller inte påverka din hälsa.

Nedan listar vi tio örtbehandlingar för åderbråck:

Ingefära

Riven ingefära

Denna ört är rikt på antiinflammatoriska beståndsdelar. Den minskar naturligt smärta och minskar synbarheten av åderbråck. Ingefära är utmärkt för att förbättra cirkulationen och förebygga att åderbråck dyker upp. Placera lite ingefärsextrakt blandat med vitamin E direkt på huden. Du kommer förvånas av resultaten.

Vitlök

Vi kan inte tala om örtbehandlingar för åderbråck utan att nämna vitlök. Denna ört innehåller många beståndsdelar med antiinflammatoriska egenskaper. För att använda den som en kur krossar du fem vitlöksklyftor och äter dem råa med lite citronsaft för att förbättra smaken. Vitlök minskar mängden överflödigt protein i kroppen och, som ett resultat, även åderbråcken.

Lök

Lök kan motverka åderbråck

Lök är ett utmärkt botemedel som hjälper till med bra assimilering och distribuering av protein i kroppen. Tack vare detta kan den förebygga att åderbråck bildas och syns på hudens. Allt du behöver göra är att äta rå lök dagligen – daglig konsumtion av lök håller kroppen frisk och revitaliserar huden.

Brahmi

Denna växt har sina anor i Indien och anses vara mycket effektiv för att ta bort åderbråck, framförallt inom det ayurvediska medicinfältet. Brahmi innehåller vitaminer som är viktiga för bra hudton. Applicera den direkt på benen för utmärkta resultat. Du hittar den i hälsokostbutiker eller online.

Rosmarin

Rosmarin för åderhälsa

Våra örtbehandlingar för åderbråck inkluderar även rosmarin, som även är användbar för att bekämpa stress och depression. Den används ofta i hudvårdsprodukter eftersom den förbättrar cirkulationen.

Örtbehandlingar för åderbråck med johannesört

Det spelar ingen roll om du använder den internt eller externt – johannesört är ett perfekt sätt att eliminera åderbråck. Applicera oljan från denna växt direkt på det drabbade området. Den kan även användas till te.

Johannesört

Det är en sällsynt ört som är väldigt användbar, om du kan hitta den. Johannesört har antiinflammatoriska egenskaper och kan därför effektivt minska åderbråck. Den intas generellt sett som ett te, men kan även appliceras som en kompress på det drabbade området. Den har en hög koncentration av eteriska oljor, gallsyra och tanniner, vilka är utmärkta för hudens hälsa.

Ruscus aculeatus

Denna växt innehåller en aktiv komponent vid namn ruscogenin som minskar inflammation och blockering i venerna. Den har även förmågan att stärka nerverna och göra dem fastare. Du bör konsumera minst 100 mg om dagen för att dra maximala fördelar.

Guggul

Guggul (Commiphora wightii) är ytterligare en traditionell växt från ayurvedisk medicin och har förmågan att minska inflammation i blodkärlen och hindrar som ett resultat av detta att åderbråck dyker upp. Guggul förbättrar cirkulationen och hudhälsan.

Solhatt (Echinacea)

En lila solhatt

Denna ört är välkänd för att stärka immunförsvaret, men kan även användas i örtbehandlingar för åderbråck. Den är bra för att minska inflammationen och agerar som ett smärtstillande medel mot smärtan som associeras med åderbråck.

Vi hoppas att du fann denna information användbar. Kom ihåg att alltid konsultera med en läkare om du lider av kroniska åkommor eller om du lägger märke till negativa effekter efter att ha använt dessa naturliga kurer mot åderbråck.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dodd, H., & Wright, H. P. (1959). Vulval varicose veins in pregnancy. British Medical Journal, 1(5125), 831.
  • Ernst, E. (2002). Herbal medicianl products during pregnancy?. Phytomedicine, 9(4), 352.
  • Fabi, S. G., Peterson, J. D., Goldman, M. P., & Guiha, I. (2012). An investigation of coagulation cascade activation and induction of fibrinolysis using foam sclerotherapy of reticular veins. Dermatologic Surgery, 38(3), 367-372.
  • Mazid, M., Khan, T. A., & Mohammad, F. (2012). Medicinal plants of rural India: a review of use by Indian folks. Indo Global journal of pharmaceutical sciences, 2(3), 286-304.
  • Mekky, S., Schilling, R. S. F., & Walford, J. (1969). Varicose veins in women cotton workers. An epidemiological study in England and Egypt. Br Med J, 2(5657), 591-595.
  • Ramelet, A. A., Boisseau, M. R., Allegra, C., Nicolaides, A., Jaeger, K., Carpentier, P., … & Forconi, S. (2005). Veno-active drugs in the management of chronic venous disease. An international consensus statement: current medical position, prospective views and final resolution. Clinical hemorheology and microcirculation, 33(4), 309-319.
  • Shoemaker, J. V. (1887). Hamamelis virginica. British Medical Journal, 1(1376), 1039.
  • Sing, P. K. (2019). Review on effect of long term standing posture on varicose veins and its management. National Journal of Research in Ayurved Science, 7(01).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.