Avgifta magen med citron- och papayasmoothie

Tack vare deras avgiftande egenskaper, fiber och C-vitamin är papaya och citron en utmärkt kombination när det är dags att rengöra kroppen inifrån.
Avgifta magen med citron- och papayasmoothie
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Mat är ett av de största nöjena du kan ha i livet, och genom att äta rätt förser du din kropp med de näringsämnen den behöver för att fungera på bästa sätt. Den stora nackdelen, som blir mer och mer allvarlig för var dag, är att en stor del av världens befolkning inte äter rätt. Många lider av effekterna av en dålig kost eller en som innehåller kemikalier och andra föreningar som är skadliga för kroppen. Det är därför viktigt att avgifta magen ibland för att hjälpa den på traven.

Som ett resultat av den dåliga kosthålningen och kemikalierna ökar antalet överviktiga människor liksom rapporter om folk som får matförgiftning eller andra sjukdomar relaterade till ohälsosam mat. Magen och andra viktiga organ i kroppen påverkas negativt av en brist på näringsämnen, och uppbyggnaden av gifter som kommer med ohälsosam kost förstärker dessa effekter ytterligare.

Upprätthållandet av friska organ är komplext och avgörande för din hälsa, så det är viktigt att rengöra dem regelbundet för att förebygga utvecklingen av allvarliga sjukdomar.

Vad behöver du göra för att avgifta magen?

När du äter för stora måltider är det normalt att du upplever matsmältningsbesvär med symtom såsom inflammation och gas. Det kan vara enkelt att stilla en del av detta obehag med antacida eller naturliga huskurer, men desto viktigare är att du tar itu med det underliggande problemet genom att främja bättre matsmältning och förebygga ansamling av skadliga ämnen i tarmarna.

kvinna med händerna på magen

Din mage, liksom dina övriga organ, arbetar ständigt med att smälta maten ordentligt och eliminera det din kropp inte behöver. Men när du äter för mycket får du svårt att upprätthålla en välfungerande matsmältning.

Det är därför du borde förbättra dina matvanor och anamma en balanserad kost för att underlätta bättre matsmältning. I tillägg till detta är det också en bra idé att avgifta magen och införliva några av de näringsämnen som främjar ett friskt matsmältningssystem. Avgiftning av magen innebär tillsättning av vissa livsmedel som innehåller matsmältningsenzymer. De underlättar bättre upptag av näringsämnen och eliminering av gifter.

I dagens artikel vill vi dela med oss av ett speciellt recept med papaya och citron. Det ger dig alla de fördelar som krävs för att avgifta magen på bästa sätt.

Papaya- och citronsmoothie för att avgifta magen

Både papaya och citron är kända över hela världen för sina hälsofördelar, särskilt för matsmältningssystemet.

Fördelarna med papaya

Papaya halva med kärnor och skuren papaya

Papaya är en tropisk frukt med en söt smak. Man har använt den i åratal för att rengöra tjocktarmen tack vare det höga innehållet av fibrer, vilket främjar regelbundna tarmtömningar.

Papaya innehåller ett magenzym som kallas papain, vilket är ansvarigt för att förbättra absorptionen av näringsämnen och rena mag-tarmkanalen. Detta enzym accelererar de kemiska reaktionerna i matsmältningssystemet – särskilt tarmarna – för att bryta ner maten till ämnen som kroppen kan absorbera. Det förebygger också uppsvälldhet, matsmältningsbesvär, magsår och andra vanliga problem.

Fördelarna med citron

Citroner

Citron är känt över hela världen som en av de bästa källorna till C-vitamin. Det är en frukt med otaliga fördelar för din matsmältning och allmänna hälsa. Citronsyran i citroner hjälper till att reglera din naturliga pH-balans och bekämpar syra som kommer från att äta ohälsosamma livsmedel. Eftersom det är rikt på antioxidanter kan citron bidra till att eliminera gifter som blivit uppbyggda i kroppen och förgiftar blodet.

Hur gör man en smoothie med papaya och citron?

Papayasmoothie

Papaya och citron kan tillsammans i en smoothie hjälpa dig att avgifta magen när du ätit ohälsosam mat. Den är väldigt lätt att göra och kan även användas för att lindra symtom på matsmältningsbesvär och orolig mage.

Ingredienser

  • 2 papayaskivor
  • 1 citron
  • 2 dl vatten

Gör så här

  • Skär papayan i lagom stora bitar.
  • Pressa saften ur citronen och häll i en mixer tillsammans med papaya och vatten.
  • Bearbeta i några minuter tills du får en homogen blandning och drick direkt.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.