Bäst och sämst livsmedel för matsmältningen

Bäst och sämst livsmedel för matsmältningen
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Bra matsmältning är viktigt för din hälsa eftersom mat som bryts ner av kroppen absorberas in i cellerna, vilket tillhandahåller oss med energi och när våra kroppar. Om livsmedel inte bryts ned på ett bra sätt så stannar de i kroppen och kan där orsaka viktuppgång och obehag. Det är därför det är viktigt att veta vilka som är de bästa och sämsta livsmedlen för matsmältningen.

De bästa livsmedlen för matsmältningen: frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker

En diet med mycket frukt och grönsaker är rekommenderat.

Frukt och grönsaker är utmärkta för matsmältningen eftersom de flesta av dem har mycket fibrer. Dessa fibrer gör att tarmarna blir mer regelbundna.

Fullkorn

Vete

Fullkorn innehåller mycket fibrer.

Fulla livsmedel, såsom brunt ris och vete, innehåller också stora mängder fibrer, vilket är anledningen till varför de utgör ytterligare en väldigt bra grupp för matsmältningen.

Bananer

Banan

Försök att äta minst en banan om dagen.

Trots att alla frukter och grönsaker generellt är bra för matsmältningen så är bananer speciellt bra eftersom de är varsamma mot magen.

Vatten

Glas med vatten

Experter råder oss att dricka minst åtta glas vatten om dagen.

Vatten är utmärkt för matsmältningen, men många personer dricker inte tillräckligt. Vatten är en stark bundsförvant för att hjälpa nedbrytningen av mat eftersom det hjälper kroppen att föra maten genom systemet, och framförallt genom grovtarmen.

Ingefära

Ingefära

Ingefära är väldigt bra för din hälsa.

Kryddor och örter såsom ingefära, gurkmeja och mynta är utmärkta för att få din mage att må bra. Om du har magont eller gaser i magen så kan du därför dricka lite ingefärs- eller myntate.

Livsmedel som innehåller probiotika eller prebiotika

Lök innehåller höga nivåer av prebiotika.

Probiotika och prebiotika är utmärkta för matsmältningssystemet och innehåller goda bakterier som förstör dåliga bakterier som kan finnas i tarmarna. De kan hittas i livsmedel såsom yoghurt, sparris, lök, linser och fullkorn, bland annat.

De sämsta livsmedlen: kryddstark mat

Chilli

Kryddiga livsmedel är ofta inte särskilt bra för din matsmältning eftersom de orsakar sura uppstötningar hos vissa personer.

Koffein

Kaffe

Precis som kryddstark mat så kan koffein orsaka uppstötningar och reflux. Kaffe aktiverar starkt peristaltiken, vilket är rörelsen som förflyttar din mat längsmed matspjälkningskanalen. Det innehåller dock även koffein, vilket orsakar reflux. Sägas skall dock att det kan lindra förstoppning.

Läsk

Precis som kryddstark mat och drycker med koffein så kan vissa sura drycker leda till reflux.

Livsmedel med stora mängder mättat fett

Flottig mat kan orsaka halsbränna och diarré eftersom kroppen inte kan absorbera fettet.

Alkohol

Alkohol gör analöppningen avslappnad, vilket kan orsaka reflux. Det kan även orsaka inflammation i magen.

Mejeriprodukter

Laktos kan orsaka uppsvällning och obehag i samband med matsmältningen. Detta gäller främst personer som är laktosintoleranta.

Bilder från Grace Boyle.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.