Dansterapi för barn med autism: fördelar och tips

Genom dans kan barn med autism hitta ett sätt att uttrycka sig och göra att vuxna hittar ett sätt att få kontakt med dem. Vi berättar om fördelarna med denna typ av terapi.
Dansterapi för barn med autism: fördelar och tips
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 01 april, 2023

De flesta barn älskar att dansa. Det är inte bara en fysisk aktivitet, utan också en lekfull och konstnärlig sådan. De har roligt, mår bättre, förbättrar sin hälsa och interagerar med andra människor. Alla dessa förmåner kan vara särskilt relevanta när det gäller barn med särskilda behov. Därför vill vi tipsa om dansterapi för barn med autism.

Autismspektrumstörning (ASD) är fortfarande okänt på många sätt. Det är inte bara att dess ursprung inte är helt förstått, utan att det dessutom inte finns något botemedel eller behandling.

I dessa fall är det viktigt att välja en holistisk behandlingsmetod där barnen kan utveckla sin fulla potential inom olika områden. I detta avseende har dansterapi visat sig vara mycket effektivt vid autism.

Dansterapi för barn med autism

Dansterapi.
Ditt barn kommer att lära sig att uttrycka känslor och känslor genom dansterapi.

Dansterapi är en psykoterapeutisk metod som växte fram på 1940-talet. Det handlar om att använda rörelse för att integrera individen fysiskt och känslomässigt. Det är ett kreativt och uttrycksfullt verktyg där man använder dans, och ibland musik, för att öka välbefinnandet och förbättra utvecklingen av personen på olika nivåer.

Fördelarna med denna metod är flera och den används för att behandla både kliniska och pedagogiska svårigheter. Downs syndrom, ADHD och andra tillstånd av funktionell mångfald kan ha nytta av detta perspektiv och uppnå betydande framsteg genom det. Men i den här artikeln kommer vi att fokusera på dess fördelar för just barn med autismspektrumstörning.

Vilka är fördelarna med dans för barn med autism?

Autism, eller autismspektrumtillstånd eller ASD, är en neuroutvecklingsstörning som främst orsakar svårigheter på socioemotionell och beteendemässig nivå. Dessa människor upplever ihållande brister i kommunikation och social interaktion, restriktiva och repetitiva beteendemönster och betydande kognitiv inflexibilitet.

Det är just inom dessa områden där dansterapi kan vara ett utmärkt verktyg för förbättring. Nedan listar vi de främsta fördelarna.

Förbättrar koordination och psykomotorik

Dans förbättrar kroppsmedvetenhet och precision i rörelser. Det gynnar hand- och fotkoordination och stimulerar finmotoriken.

Stimulerar och uppmuntrar kommunikation och social interaktion

Dansterapi.
Dansterapi hjälper barn att utvecklas socialt, fysiskt och känslomässigt.

Barn med autism har svårt att uttrycka sig och kommunicera med andra. De har också svårt att läsa kroppssignaler och har i många fall begränsad förmåga till språkbruk. Därför är det viktigt för dem att ha ett alternativt uttryckssätt, kommunikation och social koppling.

Dans erbjuder denna möjlighet genom att låta dem uttrycka känslor, sensationer och tankar och komma närmare andra människor. De delade rörelserna och interaktionen under dansen fungerar symboliskt som ett samtal och möjliggör ökad ömsesidig koppling och tillit.

Minskar repetitivt beteende

Repetitivt beteende och stereotypa rörelser är karakteristiska för ASD. Men att lyssna på och följa musikens rytm och engagera sig i en sekvens av dansrörelser minskar dessa.

Lär barnet perception

Dansterapi för barn med autism hjälper dem också att förhålla sig bättre till omgivningen och plocka upp stimuli från den omgivande miljön. Auditiv, visuell, taktil och kinestetisk uppfattning stimuleras tack vare dansen.

Minskar aggressivitet och ångest

Dessutom är detta terapeutiska alternativ mycket användbart för att förbättra barns humör och minska negativa känslor som ångest och aggressivitet. Experter har visat att musik (tack vare dess rytm) och dans (på grund av möjligheten till improvisation och uttryck) minskar stress och ångest, och därtill ökar humöret och självkänslan.

Regelbundet utövande av denna disciplin hjälper till att minska rastlöshet och aggression, vilket minskar raserianfall eller kriser som dessa barn ofta drabbas av. Det har också en positiv inverkan på bristen på uppmärksamhet.

Dansterapi för barn med autism hjälper dem att få kontakt

Kort sagt, dansterapi är fördelaktigt för att ingripa vid vissa symtom på autism och för att förbättra utvecklingen av vissa områden. Men framför allt utgör det en ytterst nödvändig resurs för uttryck och anknytning i dessa fall.

Dans hjälper dessa barn att skapa en större medvetenhet om sin egen kropp och om den andra, och låter dem uttrycka sitt inre och sina känslor bekvämt och naturligt, i sin egen takt. Detta är särskilt relevant för personer i barnets liv som behöver förstå och knyta an till barnet från en annan nivå, främst föräldrar och terapeuter.

Genom kroppen och dansen ger barnet information som vi kan lära oss att läsa, tolka och förstå. På så sätt kan vi följa med dem, känna empati, stämma in och stärka banden. När tillgängligheten till verbal kommunikation är knapp, är denna resurs ovärderlig.

Kort sagt tillåter denna typ av terapi ett barn att öka sin autonomi, förbättra sin livskvalitet och främja utvecklingen av sin potential. Det är därför av stort intresse inom ramen för en holistisk och multidisciplinär intervention.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Izarra, C. J. (2017). Musicoterapia para el tratamiento de la ansiedad, depresión y somatizaciones Estudio de un caso. Revista de investigación en musicoterapia1(1), 85-105.
  • Pintado Fernández, K. L. (2019). Aportes de la Danza Movimiento Terapia en el abordaje de niños con TEA. [Trabajo Final de Grado], Universidad de la República. Uruguay. https://www.colibri.udelar.edu.uy/jspui/handle/20.500.12008/22788
  • See, C. M. (2012). The use of music and movement therapy to modify behaviour of children with autism. Pertanika Journal of Social Sciences & Humanities20(4).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.