Diagnos och behandling av posterior kortikal atrofi

Posterior kortikal atrofi är en neurodegenerativ sjukdom som påverkar en persons syn. Idag ska vi titta på vilka symptom som kan varna dig om detta tillstånd samt vilka de möjliga behandlingarna är.
Diagnos och behandling av posterior kortikal atrofi

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Behandling av posterior kortikal atrofi är ett viktigt ämne eftersom detta tillstånd kan leda till delvis eller total synförlust. Minnesförlust är också ett symptom som kan uppstå.

I dagens artikel ska vi titta på diagnostisering samt behandling av posterior kortikal atrofi, så att du kan tackla den i tid om du är drabbad.

Vissa studier säger att detta tillstånd ofta inte diagnostiseras lika tidigt som det borde. Anledningen till det är symptomen för synen, som får patienten att söka hjälp hos en ögonläkare istället för en neurolog.

På grund av detta är det viktigt att kunna identifiera symptomen som kan varna dig om närvaron av detta tillstånd. Nedan listar vi några ledtrådar du inte bör missa.

Faserna hos posterior kortikal atrofi

Man med synproblem

Utvecklingen av posterior kortikal atrofi börjar i ögonen. Den sträcker sig senare till minnesförlust och problem med kognitiva funktioner.

Medicinska studier har avslöjat en serie faser hos detta tillstånd. Symptomen nedan bör tas upp med en neurolog så snart som möjligt så att behandlingen kan påbörjas:

  • Gradvis och långsam uppkomst av synproblemen person kan se skuggor eller helt förlora synen. Problemen uppstår så långsamt att man ofta inte uppmärksammar dem förrän de har blivit riktigt illa.
  • Frånvaro av ögonsjukdomar: om en person går till ögonläkaren och denne inte kan identifiera tillståndet som leder till dessa problem, kan vederbörande fortsätta att gå utan behandling tills symptomen förvärras.
  • Smärre minnesförlust: när sjukdomen blir värre kan smärre kan smärre minnesförlust uppstå. I takt med att sjukdomen blir värre kan problemen dock bli större.
  • Starten på demens: en person med detta tillstånd kommer uppvisa hypometabolism och hypoperfusion, vilka kan upptäckas tack vare ett test som involverar neuroavbildning. Notera dock att demens endast uppstår i sjukdomens senare skeden.

Diagnos

Som du kan se uppstår symptomen på posterior kortikal atrofi långsamt, men blir gradvis värre. När man till slut tar sig till neurologen kan det därför redan vara för sent.

Om du märker av förändringar i synen såväl som smärre minnesförlust ska du därför inte tveka att kontakta en expert.

Det första testet för att diagnostisera posterior kortikal atrofi är ett blodprov. Med det kan man upptäcka vitaminbrister, och efteråt kan läkaren utföra en mer komplett ögonundersökning.

De diagnostiska testerna slutar dock inte där. För att undanröja alla tvivel kommer man utföra andra neurologiska tester, såsom magnetisk resonanstomografi och liknande. Om allt pekar på denna sjukdom finns det olika behandlingar.

Behandling av posterior kortikal atrofi

Spel håller hjärnan i form

Att spela spel är en bra form av terapi eftersom det kan hjälpa till att sakta ned försämringen av symptomen på posterior kortikal atrofi.

När du fått en diagnos finns det två möjliga behandlingar du kan ägna dig åt. Notera dock att ingen av dem kommer bota tillståndet eftersom det är en degenerativ sjukdom.

  1. Den första behandlingen involverar användning av läkemedel för att behandla symptom som kan uppstå på grund av detta tillstånd. Läkemedlen minskar ångest och förbättrar depression om de finns närvarande.
  2. En person kan genomgå kognitiv terapi för att bevara förmågorna som inte är skadade och skjuta upp deras försämring. Vederbörande kan även genom fysioterapi för att underlätta situationen.

Dessa två sätt att utföra behandling av posterior kortikal atrofi fokuserar på att förbättra livskvaliteten hos personen och behandlar endast symptomen. Målet är att skjuta på försämringen av förmågorna.

Detta kommer minska personens ångest och den depression som kan komma med sjukdomen.

Har du tvivel, tala med din läkare

Vi hoppas att du fått lite bättre koll på symptomen på posterior kortikal atrofi i denna artikel. Om du märker av dem hos dig själv eller någon annan ska du tala med en läkare så snart som möjligt.

Som vi nämnde tidigare kommer en tidig diagnos göra all skillnad. Oroa dig inte: det finns hjälp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Caixeta, Leonardo Ferreira, Taleb, Alexandre Chater, Ghini, Bruno Galafassi, Soares, Vânia Lúcia Dias, Caixeta, Victor de Melo, & Vargas, Ciro. (2013). Posterior cortical atrophy – a prototypical case of dementia beginning with visual symptoms: case report. Arquivos Brasileiros de Oftalmologia76(5), 314-316.
  • Carvajal Castrillón, Julián, Aguirre, Daniel Camilo, & Lopera, Francisco. (2010). Perfil clínico y cognitivo de la atrofia cortical posterior y sus diferencias con la enfermedad de Alzheimer esporádica tardía y familiar precoz. Acta Neurológica Colombiana26(2), 75-86. Retrieved March 31, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87482010000200004&lng=en&tlng=es.
  • Custodio, N., Alva-Diaz, C., Becerra-Becerra, Y., Montesinos, R., Lira, D., Herrera-Pérez, E., … & Valeriano-Lorenzo, E. (2016). Rendimiento en pruebas cognitivas breves, de adultos mayores con demencia en estadios avanzados, residentes de una comunidad urbana de Lima, Perú. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública33, 662-669.
  • Delgado D, Carolina, & Donoso S, Archibaldo. (2009). Atrofia cortical posterior. Revista médica de Chile, 137(11), 1482-1487. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872009001100012

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.