Ät dessa 10 livsmedel som ger dig bra syn

Äter du dessa livsmedel regelbundet kommer det avsevärt förbättra din syn och ögonhälsa. Det hjälper dig också att skydda dig mot ögonskador eller sjukdomar som kan skada din syn.
Ät dessa 10 livsmedel som ger dig bra syn
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skriven och verifierad av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Synen är ett viktigt mänskligt sinne. Därför är det viktigt att ta hand om ögonhälsan, bland annat genom att äta livsmedel som ger dig bra syn.

Synen hjälper oss inte bara att se allt som finns omkring oss, utan hjälper oss även att se former, avstånd, position, storlekar och färger på allt som omger oss.

Detta fantastiska sinne kan bli skadat av ett antal olika orsaker, som bland annat ålder eller olika externa faktorer. Detta försämrar vår förmåga att uppfatta visuell information.

Det finns dock vissa livsmedel som kan hjälpa till att ta hand om synen och hålla den i gott skick.

Om du vill lära dig om några av de livsmedel som kan motverka och förhindra synproblem och främja ögonhälsan, fortsätt då att läsa!

1. Ägg är ett livsmedel som ger dig bra syn

Ät ägg för bra syn

Tack vare deras höga halter av zink och omega-3 är ägg ett av de bästa livsmedlen för ögonhälsan.

Dessa näringsämnen kan förebygga synproblem som:

Ägg kan dessutom tillagas på olika sätt, så du behöver inte bli uttråkad. Till exempel kan du göra omelett, äta dem stekta eller kokta, tillaga en smet eller ha dem i desserter.

2. Fisk

Fisk innehåller omega-3

Precis som ägg innehåller fisk fettsyror som omega-3, ett näringsämne som:

  • Skyddar ögat mot muskelförsämring.
  • Återfuktar ögat och förhindrar skador från torrhet.

På samma sätt skyddar omega-3 andra även organ i kroppen, som hjärnan och hjärtat.

3. Ät mer bär för synen

Bär innehåller antocyaniner

Bär som hallon, körsbär och tranbär kan tillhandahålla kroppen med antocyaniner – molekyler som förbättrar blodflödet i ögonen.

Detta är bra för att upprätthålla hälsan i samt reparera näthinnan, och det förbättrar också ögats förmåga att anpassa sig till och fånga upp ljus.

4. Livsmedel som ger dig bra syn: fikon

Fikon innehåller zink

Fikon är en frukt som innehåller mycket zink. Äter du fikon regelbundet kan de hjälpa dig att stärka ögonen och synen.

De har också förmågan att skydda näthinnan, vilket är extremt viktigt för att man ska få behålla bra syn.

5. Grönsaker

Grönsaker innehåller vitaminer

Förutom att vara extremt nyttiga och kunna ge många fördelar till våra kroppar är grönsaker rika på vitaminerna A och B, vilket är viktigt för bra syn.

Dessa vitaminer är essentiella för hälsan och är stärkande för synen eftersom de skyddar ögonen från olika typer av skador som kan orsakas från insidan.

6. Nötter

Vitamin B är bra för ögonen

Nötter är en rik källa till näringsämnen som hjälper till att hålla kroppen frisk. Deras innehåll av vitaminer och mineraler hjälper kroppen att fungera ordentligt.

Tack vare det höga innehållet av B-vitaminer kan nötter avsevärt förbättra synen genom att stärka ögonmusklerna och förhindra muskelförsämring runt ögat.

7. Mejeriprodukter

Mejeriprodukter innehåller A-vitamin

Mejeriprodukter som ost, keso och yoghurt innehåller viktiga näringsämnen som kroppen behöver, som bland annat A-vitamin. Detta är ett viktigt vitamin för ögonhälsan.

8. Ät morötter för bra syn

Ät morötter för bra syn

Ett annat livsmedel som har många hälsofördelar för våra kroppar, och särskilt för ögonen, är morötter. Denna grönsak är en av de bästa källorna till A-vitamin.

När det konsumeras regelbundet kan A-vitamin hjälpa till att ge oss bra mörkerseende och hjälper även till med den övergripande ögonhälsan.

9. Citrusfrukter ger dig bra syn

Ät C-vitamin för bra syn

Citrusfrukter innehåller mycket C-vitamin vilket skyddar och regenererar kollagenet inne i musklerna som omger ögonen.

C-vitamin underlättar också absorptionen av näringsämnen och vitaminer som tillhandahålls av andra livsmedel som vi behöver för friska ögon.

10. Spannmål är livsmedel som ger dig bra syn

B12 ger bra syn

Slutligen är spannmål hälsosamma och näringsrika livsmedel som ger oss:

  • Vitamin B12
  • Folsyra
  • Fiber

Dessa näringsämnen motverkar försämrad ögonhälsa och förebygger ögonsjukdomar, och främjar bra syn.

Genom att äta dessa livsmedel som ger dig bra syn regelbundet förbättrar du din ögonhälsa avsevärt, och det hjälper dig också att skydda mot ögonskador och olika sjukdomar som kan skada din syn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aguilera-Otíz M, Reza-Vargas MC, Chew-Madinaveita RG, Meza-Velázquez JA. Propiedades funcionales de las antocianinas. Universidad de Sonora, Biotecnia.  2011;13(2)
  • De la Campa JD, Moreira Díaz E y Valdés Roque AI. Vitamina A en gestantes evaluadas mediante encuesta dietética e impresión citológica conjuntival. Rev Cubana Med Gen Integr Ciudad de La Habana 1996;12(3)

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.