Baka marockanskt bröd: enkelt i stekpanna

Te med mynta, dadlar, kycklingcouscous och marockanskt bröd med honung är allt du behöver för ett kulinariskt äventyr i marockansk stil. Lär dig hur du bakar marockanskt bröd i den här artikeln!
Baka marockanskt bröd: enkelt i stekpanna
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du testat baka bröd i stekpanna någon gång? Detta är en av de egenskaperna som ger det marockanska brödet sin säregna smak. Men det går också att baka marockanskt bröd i ugn om du föredrar det.

Detta marockanska bröd har en karakteristisk oval, platt och tunn form, och innehåller även en särskild ingrediens som bidrar till den välsmakande aromen.

Är du nyfiken på att upptäcka detta smakäventyr?

Då har vi några recept som du med fördel kan testa på att tillaga! I stekpanna eller i ugn.

Batbout: ett traditionellt marockanskt bröd

Bröd är ett av de viktigaste livsmedlen i marockanernas dagliga liv. Många bakar det hemma, dagligen för hela familjen och det ingår vanligtvis i alla måltider.

Även om varje region har sin typiska version så är batbout en av de mest förekommande. Det är även känt under namnet matlouh och är vanligt även i andra Maghreb-länder, som Tunisien eller Algeriet.

Den lilla varianten är mycket lik pitabröd eller engelska scones. Liksom dessa är detta bröd perfekt om du vill fylla det med något, tillaga en smörgås eller bara smälta lite smör ovanpå.

Receptet för att göra det är enkelt och ingredienserna är vanliga i köket: mjöl, olja, jäst, vatten och salt. Den karakteristiska detaljen kommer av ingrediensen mannagryn, vilket också ger det en omisskännlig konsistens och smak.

För att tillaga detta bröd behöver du inte ens sätta på ugnen eftersom det vanligtvis tillagas i en stekpanna eller på en mycket het stekhäll.

Baka ett traditionellt marockanskt bröd

Med det här receptet får du ett väldigt fluffigt och mjukt bröd som du kan äta till lunch eller middag och som även passar bra om du vill göra en smörgås. Det är också väldigt gott att rosta i brödrosten.

Ingredienser

 • 140 g mjöl
 • 240 ml mycket fint mannagryn
 • 2 msk smör
 • 1 tsk salt och 1 tsk socker
 • Vatten
 • 20 g färsk jäst
Skål med mannagryn
Mannagrynet är det marockanska brödets särdrag, förutom det faktum att du inte behöver använda ugnen för att tillaga det.

Steg för steg i köket

 1. Börja med att blanda jästen med sockret och lite varmt vatten i en skål. Rör om väl och låt stå i 5 till 7 minuter tills bubblor börjar synas.
 2. Förbered sedan degen. Du kan göra detta steg för hand eller med en degmaskin om du har en sådan. I båda fallen måste du följa samma ordning med de olika ingredienserna.
 3. Ta en skål och lägg i mannagryn, mjöl, smör, salt och jästblandningen. Tillsätt vatten lite i taget medan du knådar så att allt blandas ordentligt. Processen bör ta omkring 15 minuter.
 4. När degen är klar, ta den ur skålen och lägg den på köksbänken. Täck med en fuktig kökshandduk och låt stå i 10 minuter.
 5. Därefter delar du den i fyra ungefär lika stora delar och formar en boll av varje bit. I det här steget kan du gärna strö lite mjöl ovanpå degen för att förhindra att den fastnar på händerna när du arbetar.
 6. Formen på detta bröd bör vara en tillplattad cirkel. För att få det, platta till bollarna med händerna och lägg dem på en bakplåt med bakpapper.
 7. Täck med en fuktig kökshandduk och låt vila i 45 minuter så att degen jäser lite mer. I nästa steg väljer du om du vill baka brödet i ugn eller tillaga det i en stekpanna.
 8. Det ena alternativet: Sätt ugnen på 250 °C med både över- och undervärme. När ugnen nått temperaturen, ställ in plåten med det marockanska brödet och låt det grädda tills ytan är gyllenbrun.
 9. Ett annat alternativ är att tillaga det marockanska brödet i en stekpanna eller på en stekhäll. Det måste vara väldigt varmt innan du lägger på brödet. Sänk därefter till medelvärme och vänd brödet 3 till 4 gånger allteftersom degen börjar svälla.

Baka ett marockanskt bröd fyllt med paprika och morötter

En perfekt rätt att avnjuta till lunch eller middag. Detta är ett bröd som liknar empanadas. Om du äter detta tillsammans med en kopp myntate kommer du att uppleva det på samma sätt som man gör i Marocko.

Ingredienser för degen

 • 500 g mjöl
 • 380 ml vatten
 • 100 g fint mannagryn
 • 1 msk torrjäst för brödbakning
 • 3 msk extra jungfruolivolja
 • 1 tsk salt

Ingredienser för fyllningen

 • 1 lök
 • 5 morötter
 • 1 zucchini
 • ½ tsk gurkmeja
 • 2 msk persilja
 • 1 vitlöksklyfta
 • ½ tsk peppar
 • 1 röd och 1 grön färsk paprika
 • Paprikapulver efter smak
 • ½ tsk ingefärspulver
 • Ost och köttfärs efter smak
 • ½ tsk chilipulver

Instruktioner

 1. Börja med att förbereda alla grönsaker. Tvätta, skala och skär lök och paprika i små bitar. Tvätta, skala och riv zucchinin och morötterna.
 2. Häll olivolja i en stekpanna och stek löken med paprikan. Tillsätt sedan den skalade vitlöksklyftan, persiljan, köttfärsen, kryddorna och de rivna grönsakerna. Täck över och låt fyllningen stå på spisen tills den är genomstekt.
 3. Tillsätt mjöl, mannagryn, salt, jäst och olja i en separat skål. Knåda väl ihop med vatten. Täck med en fuktig kökshandduk och låt degen vila tills den fördubblats i storlek.
 4. Dela degen i fyra lika delar och kavla ut med en kavel för att få tunna runda bröd. Lägg dem i en ugnsform. Tillsätt hälften av fyllningen och täck med ytterligare en del av den utkavlade degen.
 5. Stick bröden med en tandpetare och ställ in i en varm ugn på 180 °C. Grädda i 25 till 40 minuter.
 6. Bered de återstående två degbollarna enligt samma process. Lägg i en stekpanna, strö över osten och låt allt värmas tills osten smält.
Bröd i en korg
Marockanskt bröd har en traditionell form, men du kan även forma det enligt din smak eller behov.

Vad mer finns att tänka på när du bakar bröd?

Bröd är en basföda i medelhavskosten, även om den falska tron ​​och myterna kring dess skadlighet kan ha minskat dess närvaro på många bord.

Det har dock en plats i ett balanserat och varierat kostmönster, för när det är av hög kvalitet är det en hälsosam produkt. Dessutom ger fullkornsbröd dig också fibrer, lite protein och B-vitamin.

Bland de bästa sätten att ha koll på ingredienserna och bearbetningsprocessen är att baka ditt bröd själv hemma. Och detta gäller inte bara när du ska baka marockanskt bröd, utan förstås alla typer av bröd.

Den typiska formen på batbouten är platt och rund. Du kan göra brödet större eller mindre beroende på hur du vill servera det och vad du själv föredrar. Om det är lite tjockare är det perfekt att fylla med andra ingredienser.

Om du inte har så mycket tid och vill vara snabb i köket kan du gärna tillaga en större mängd och frysa in. När det är dags att äta det är det bara att tina det och värma på det lite för att återställa dess konsistens.

Detta bröd är gott med pålägg som ost, smör, sylt eller lite honung. Om du föredrar den fyllda versionen har du också andra möjligheter, som att fylla brödet med tonfisk, oliver, hårdkokt ägg eller kyckling.

Vi vill ändå avsluta med att rekommendera att du äter det på det mest typiska sättet. Tack vare dess konsistens är det ett perfekt tillbehör till alla slags rätter: alltifrån från couscous till lammgryta eller sallad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mazouz M. Un viaje gastronómico por el norte de África. Editorial Intermón. 2001.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.