Recept på hemgjorda empanadas

Få reda på allt du behöver veta om empanadas och gör dina egna! De är en ren fröjd för smaklökarna.
Recept på hemgjorda empanadas

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Hemgjorda empanadas med kyckling eller nötkött är lika lätta att göra som de är goda. De utgör en del av ett kulturellt och kulinariskt arv vars anor inte är helt tydliga. Därför finns det många olika varianter och versioner att välja bland.

Hemgjorda empanadas kan skilja sig stort beroende på vilken region man befinner sig i. Varje hem och plats har sin egen hemliga ingrediens som tillför något extra. Vi ska här ta en titt på ett lätt och läckert recept.

Rättens ursprung

Empanadas-i-ett-fat

Empanadas kom till Spanien tack vare araberna, som lånade idén från perserna. Med andra ord talar vi om en maträtt med långa anor.

En empanada är i princip deg som är fylld med en rad olika ingredienser, ungefär som en pirog. Det är dock inte bara fyllningen som kan skilja sig, utan även degen.

 • Empanadas blev framförallt populära i Spanien.
 • Därifrån spred de sig till olika delar av Europa och letade sig till Amerika.
 • Många städer och länder i världen har sina egna varianter.

Några av de mest välkända är de från Galicien, Chile och Argentina. Venezuela har också sina egna versioner, gjorda av i förväg tillagat majsmjöl som sedan friteras. Empanadas ugnsbakas dock vanligtvis.

Typer av empanadas

Empanadas-från-Chile

Det finns olika typer av empanadas i världen, och de kan även skilja sig i form och storlek. De mindre varianterna serveras ofta som ett mellanmål eller en aptitretare. Det finns medelstora som serveras till frukost och stora som räcker till flera personer.

Vissa empanadas är runda medan andra är halvmåneformade. Empanadas från Galicien och Portugal tar formen av en stor paj. Den kan skäras och delas upp i flera bitar. Majoriteten av alla empanadas använder lök och vitlök som bas; med andra ord är de väldigt smakrika. Det finns även söta empanadas som kombinerar olika smaker.

Hemgjorda empanadas med kyckling från Galicien

Empanadas-med-kyckling

Ingredienser

 • 1 tomat
 • 1 röd paprika
 • 300 g kyckling
 • 1 ägg
 • 2 lökar
 • Vitlök, peppar och salt (efter smak)

Degen

Ingredienser

 • 700 ml mjöl
 • 1 1/2 tesked salt
 • 120 ml osaltat smör skuret i tärningar
 • 1 stort ägg
 • 100 ml isvatten
 • 1 matsked vitvinsvinäger

Blanda salt och mjöl i en bunke och tillsätt sedan smör. Du kan använda händerna eller en matberedare. Det är klart när du har smörklumpar i ärtstorlek.

Vispa ägg, vatten och vinäger. Tillsätt mjölblandningen och blanda med en gaffel.

Häll ut blandningen på en lätt mjölad yta och knåda varsamt, endast tillräckligt för att föra samman degen till en klump.

Fyllningen

1. Krydda kycklingbröstet med salt och peppar, och ställ åt sidan i 20 minuter.
2. Tärna löken i små tärningar.
3. Hacka vitlöken och stek den med löken i en lätt oljad panna.
4. Tillaga på medelstarkt värme och se till att röra om då och då.
5. Medan vitlök och lök steks hackar du paprikan i medelstora bitar. Häll ned i pannan när löken blivit genomskinlig.
6. Ägget ska kokas och hackas innan det läggs till i blandningen.
7. Skär kycklingbröstet i småbitar och lägg till i pannan. Skär tomaten och mal ned den innan du lägger till den i degen.
8. Dela upp degen i två delar.
9. Kavla ut den första och lägg ingredienserna från pannan på den.
10. Täck över med den kvarvarande degen.
11. Försegla kanterna med en gaffel.

Ställ in i ugnen

 • Ställ in empanadan i en ugn som är 220ºC varm.
 • Låt vara i cirka 30 minuter. Se till att hålla koll så att den bakas ordentligt. Kom ihåg att fyllnaden redan är tillagad.

Det är lätt att göra degen och hemgjorda empanadas är otroligt goda. Även om de har förändrats mycket genom åren har de fortfarande sin distinkta smak. Det finns många typer av fyllningar och fantastiska varianter som inkluderar allt från kyckling till skaldjur. De mest populära är dock de med nötkött eller kyckling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.