Ätbart plankton: roliga fakta och intressant information

Ätbart plankton innehåller ett protein rikt på essentiella aminosyror som går emot allt som forskare trott sig veta om vegetabiliskt protein. Läs mer i den här artikeln!
Ätbart plankton: roliga fakta och intressant information
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En av dagens kulinariska revolutioner, tillsammans med insekter, är ätbart plankton. Detta är en grupp mikroorganismer som finns i vatten, på cirka 200 meters djup. Normalt är plankton en matkälla för olika typer av marint liv, som till exempel valar. Men det blir allt vanligare i köket eftersom det innehåller näringsämnen som kan gynna människors hälsa.

Ätbart plankton: En källa till vitaminer

Plankton innehåller massor av vitamin C och vitamin E. Vitamin C är, enligt en studie från 2016, nära relaterat till immunförsvaret. Dessutom hjälper vitamin C till att metabolisera järn och förbättra absorptionen av det. Som om detta inte vore nog är denna vitamin också en källa till antioxidanter och hjälper även till att producera kollagen.

Vitamin E fungerar som en kraftfull antioxidant. Att konsumera det kan hjälpa till att förebygga och behandla neurodegenerativa processer som till exempel Alzheimers, vilket en artikel publicerad i International Journal of Molecular Sciences visar. Dessutom hjälper vitamin E till att skydda dig mot hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom det kan minska oxidationshastigheten av LDL-lipoprotein.

Olika frukt- och grönsakskällor till vitamin C.

Utmärkta organoleptiska egenskaper

Å andra sidan har ätbart plankton också organoleptiska egenskaper som gör det mycket användbart i köket. Plankton kan ha en stark smak av havet, vilket gör det till en eftertraktad produkt för att förstärka aromerna i många rätter.

Detta är en av anledningarna till att det kostar så mycket att köpa, upp mot 1 000 dollar (9 000 svenska kronor) per 500 g. Som tur är räcker det med några teskedar för att berika nästan vilken rätt som helst.

Ätbart plankton: En källa till protein och fettsyror

Ätbart plankton innehåller ett protein rikt på essentiella aminosyror, vilket gör att det skiljer sig från det traditionella konceptet av vegetabiliskt protein. Men det består till största delen av vatten, så det innehåller inte lika stora mängder protein som animaliska produkter.

Det är därtill rikt på omega 3-fettsyror. Tack vare detta näringsämne och vitamin E är plankton bra mat för hjärthälsan.

Att konsumera det kan ändra lipidprofilen något och även förhindra oxidation. Detta kan skydda dig från vissa hjärt- och kärlsjukdomar. Mängden plankton som används i mat är dock inte tillräckligt hög för att vi ska kunna dra nytta av dessa näringsämnen. Med andra ord så har denna marina grönsak inte jättemånga hälsofördelar som kosttillskott.

Du kanske också är intresserad av: Omega-3: det är mer än bara fet fisk

Superfood finns inte

Även om det finns människor som tror att ätbart plankton är en så kallat superfood, håller de flesta aktuella vetenskapliga studier faktiskt inte med.

Det finns ingen produkt som kan förebygga eller bota sjukdomar på egen hand. Produktens prestanda beror på de övriga livsmedel som utgör kosten. För att få positiva effekter av en produkt måste den alltså vara en del av en varierad och balanserad kost.

Ätbart plankton är ett sällsynt livsmedel

Trots planktons organoleptiska egenskaper, antioxidanter och vitaminer så är det en sällsynt livsmedelsprodukt idag. Det används i la haute cuisine för att lägga till smak, och även färg, till vissa rätter. Men det höga priset gör det svårt för de flesta att få tag på.

Hur som helst så innehåller det massor av näringsämnen och har god antioxidantkapacitet. Eftersom att plankton innehåller både vitamin E och omega 3-fettsyror är det en bra allierad till det kardiovaskulära systemet. Du kan dock också hitta dessa näringsämnen i massor av naturliga produkter. På så sätt behöver du inte äta just plankton för att se till att du får i dig dem.

Kom ihåg att superfoods inte existerar. För att hålla dig frisk måste du följa hälsosamma livsstilsvanor. Att till exempel följa en varierad och balanserad kost kommer att hjälpa dig att få tillräckligt med energi.

Slutligen så kommer prioritering av färska livsmedel framför processade livsmedel att bidra till att minska risken för att utveckla komplexa sjukdomar. Se dessutom till att kombinera detta med att träna regelbundet för att må bra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kim H., Jan M., Kim Y., Choi J., et al., Red ginseng and vitamin C increase immune cell activity and decrease lung inflammation induced by influenza A virus/H1N1 infection. J Pharm Pharmacol, 2016. 68 (3): 406-20.
  • Lloret A., Esteve D., Monllor P., Cervera Ferri A., Lloret A., The effectiveness of Vitamin E treatment in alzheimer’s disease. Int J Mol Sci, 2019.
  • Castells, P. (2019). El plancton comestible. Investigación y ciencia, (513), 57-57.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.