Aortaaneurysm i buken: symptom och behandling

Aortaaneurysm i buken är ett allvarligt tillstånd när det innebär en bristning i artärväggarna. Att upptäcka det tidigt möjliggör strikt kontroll för att minimera risken.
Aortaaneurysm i buken: symptom och behandling

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Aortaaneurysm i buken är en onormal och ihållande utvidgning av aortablodkärlen. Det är ett tillstånd som kan drabba vem som helst och få allvarliga konsekvenser.

Äldre vuxna löper större risk att bli drabbade av denna sjukdom eftersom artärväggarna är lösare och mer elastiska. Men det har också förekommit fall bland unga människor som har att göra med genetiska problem och sekundära tillstånd som leder till detta problem.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på detta tillstånd.

Vad är aortaaneurysm i buken?

Huvudartären (aorta) är den största artären i hela människokroppen. Den börjar på vänster sida av hjärtat och ansvarar för att transportera blod till hela kroppen.

Så vad menar vi när vi pratar om aortaaneurysm i buken?

Detta är den del av denna artär som korsar buken, precis framför ryggraden. Den sträcker sig från diafragman ner till den fjärde ländkotan.

Vidare innebär ett aneurysm, eller artärbråck, att ett område av artären expanderar. Med andra ord är blodkärlets väggar utvidgade och försvagade och har större risk att brista.

Det är viktigt att komma ihåg att vi pratar om blodkärlet med den största kalibern i hela kroppen. Med andra ord transporterar den mer blod och med högre tryck än något annat blodkärl. Därför är risken för en bristning en stor källa till oro för dem med aortaaneurysm.

Aortaaneurysm i buken
Aortan är den artär som har störst volym i människokroppen, och sjukdomar i den utgör en stor risk för vår hälsa.

Du kanske också vill läsa: Livsmedel som täpper till blodkärlen

Riskfaktorer för aortaaneurysm i buken

Även om detta kan förekomma hos alla människor, ökar vissa faktorer eller vanor en persons risk. På samma sätt finns det riskfaktorer som ökar risken för bristning hos patienter med aneurysm.

Dessa faktorer inkluderar följande:

  • Män är fyra gånger mer benägna att utveckla ett aneurysm än kvinnor.
  • En familjehistoria med aneurysm. Det finns vissa genetiska faktorer involverade i arvet av denna sjukdom.
  • Rökning. Tobak har många skadliga effekter på kroppen. Bland dessa orsakar toxiner som intas under rökning att blodkärlen blir styvare och mer ömtåliga. Detta ökar risken för bristning hos en person med aneurysm.
  • Högt kolesterol och ateroskleros. Precis som tobak skadar båda dessa faktorer artärväggarna, vilket gör dem mer benägna att spricka.
  • Högt blodtryck. I fall av högt blodtryck cirkulerar blodet med större tryck i artärerna. Detta tryck överförs direkt till kärlväggarna och tvingar dem att vara mer motståndskraftiga.

Vilka är symptomen på aortaaneurysm i buken?

I allmänhet utvecklas dessa aneurysmer långsamt över tiden. Det är mycket sällsynt att de växer fram snabbt. Men om en spricka inträffar blir situationen akut och kan markera början och upptäckten av sjukdomen.

Under den långsamma utvecklingen finns inga symptom. När en spricka uppstår kan den vara liten. Symptom kan förekomma och sedan gradvis bli värre med tiden. Vid en stor spricka kommer symptomen att komma snabbare.

Några symptom är följande:

  • Buksmärta som kan stråla ut till nedre delen av ryggen
  • En minskning av blodtrycket
  • Yrsel eller svimning
  • Kallsvettningar
  • Andningssvårigheter och accelererad hjärtfrekvens
kvinna med Aortaaneurysm i buken
Buksmärtor är akuta och svåra i fall av aortaaneurysm i buken.

Diagnos och behandling

Om aneurysmen inte brister inträffar upptäckten vanligtvis av en slump under diagnostiska tester. Detta kan till exempel hända under ultraljud, CT-skanning eller röntgen på grund av något annat problem.

När diagnosen väl är fastställd innebär behandlingen att man förhindrar sprickor och tillvägagångssättet beror på storleken på aneurysmen. Vissa metoder inkluderar strikt blodtryckskontroll och reglering av kolesterolnivåer. Ett självklart faktum är att läkare uppmuntrar patienter med aneurysmer att hålla sig borta från tobak.

I vissa fall är det bäst att behandla en aneurysm kirurgiskt. Till exempel om den är stor eller växer snabbt. Detsamma gäller om en patient har många riskfaktorer som kan leda till bristning.

Slutligen, om en aneurysm redan har brustit, är en akut operation nödvändig.

Risken för att den brister

Aortaaneurysm i buken är ett tillstånd som uppstår med en frekvens som vi inte ska ta lätt på. Om en patient diagnostiseras tidigt kan denna vanligtvis undvika komplikationer genom förebyggande behandling och noggrann övervakning.

Om den å andra sidan brister, kommer en snabb diagnos och akut kirurgi att behövas för att undvika en dödlig utgång. Att hålla blodtrycket under kontroll, sänka kolesterolnivåerna i blodet och undvika att använda tobak är viktigt för att förhindra skada.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Belloch García SL. Abdominal aortic aneurysm. Prevalence and associated risk factors in a population of patients hospitalised in Internal Medicine. Rev Clin Esp. 2018 Dec 1;218(9):455–60.
  • Izquierdo González R, Dorrego García RM, Rodríguez Ledo P, Segura Heras JV. Screening based on risk factors for abdominal aortic aneurysm in the cardiology clinic. Int J Cardiol. 2019 Mar 15;279:162–7.
  • Gentille-Lorente DI, Salvadó-Usach T. Screening for Abdominal Aortic Aneurysm by Means of Transthoracic Echocardiography. Rev Española Cardiol (English Ed. 2011 May 1;64(5):395–400.
  • Riambau V, Guerrero F, Montañá X, Gilabert R. Abdominal aortic aneurysm and renovascular disease. Vol. 60, Revista Espanola de Cardiologia. Ediciones Doyma, S.L.; 2007. p. 639–54.
  • Maceira-Rozas, M. C., and G. Atienza-Merino. “Cribado de aneurisma de aorta abdominal en población de riesgo: revisión sistemática.” Angiología 60.3 (2008): 165-176.
  • Soria, J. M., et al. “Métodos de estudio de las enfermedades complejas: aneurismas de la aorta abdominal.” Angiología 62.2 (2010): 58-64.
  • Canaud, L., and P. Alric. “Cirugía de los aneurismas de la aorta torácica y toracoabdominal.” EMC-Cirugía General 20.1 (2020): 1-22.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.