5 sätt att sänka kolesterolet med sin frukost

Ett av sätten att minska höga kolesterolnivåer är att börja ta till åtgärder direkt när man vaknar på morgonen genom att försäkra att frukosten är näringsrik och balanserad.
5 sätt att sänka kolesterolet med sin frukost
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Skriven och verifierad av Kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kanske har du varit på en årlig undersökning och fått höra att ditt kolesterol är högt. De goda nyheterna är att du kan sänka kolesterolet med hjälp av din frukost. Du måste bara göra vissa kostförändringar.

Utöver att vara en av dagens viktigaste måltider är frukosten en tid då kroppen är mer mottaglig för absorption av vissa näringsämnen.

Den grundläggande principen för att minska kolesterolet är att tillhandahålla tillräckliga källor för vitaminer, mineraler och nyttiga enzymer. Följ därför dessa tips för att ta hand om dig själv bättre.

1. Havregryn: det perfekta spannmålet för att minska kolesterol

Havregryn motverkar kolesterol

Havregryn är ett av de bästa sätten att sänka kolesterolet med sin frukost.

Enligt Mayo Clinic i Minnesota, USA, är havre ett av de bästa livsmedlen för att minska dåligt kolesterol, även känt som LDL.

Havregryn innehåller lösliga fibrer, vilka minskar LDL (lösliga fibrer hittas även i kidneybönor, brysselkål, äpplen och päron).

5-10 gram (eller mer) lösliga fibrer om dagen kan därför minska dina LDL-nivåer. En portion havregryn eller havrekli tillhandahåller 3-4 gram fibrer, och om du lägger till frukt får du ännu mer.

2. Avokado: ett av de bästa sätten att sänka kolesterolet vid frukost

Avokado innehåller omega-3

Konsumtionen av det omega-3 som finns i avokado är ett utmärkt sätt att minska kolesterolet.

Många undviker avokado eftersom de tror att de främjar högt kolesterol på grund av sitt innehåll av kalorier och fett.

Men i verkligheten är avokado en fantastisk källa för näringsämnen, inklusive omega-3-fettsyror, som är perfekta för att bibehålla balanserade kolesterolnivåer.

Om du inte redan gör det så bör du därför börja konsumera avokado för att förbättra din hjärthälsa.

Förslag

 • Rosta en eller ett par skivor fullkornsbröd och tillsätt några skivor avokado och tomat.
 • Skär några bitar avokado och blanda dem i en skål med banan och lite honung.

3. Minska kolesterolet med citron och vitlök

Citron och vitlök för att sänka kolesterolet vid frukost

Kombinationen av vitlök och citron är en klassisk kur för att bibehålla goda kolesterolnivåer.

Vitlök är väldigt fördelaktig för din hälsa. Den är en naturlig antibiotika, vätskedrivande, renande, antiseptisk och antibakteriell. En vitlöksklyfta på morgonen kan hjälpa dig att minska kolesterolet.

Här kommer en enkel kur som kan vara riktigt användbar: vitlök och citron.

Ingredienser

 • Saften från 1 citron
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 glas vatten

Tillredning

 • Värm upp vattnet lite och tillsätt citronsaften.
 • Ät vitlöksklyftan på tom mage och drick sedan citronvattnet långsamt.
 • Upprepa proceduren 2-3 gånger per vecka.

4. Rågtoast med olivolja

Rågbröd för att sänka kolesterolet till frukost

Att äta bröd med mycket fibrer till frukost är ytterligare ett bra sätt att sänka kolesterolet.

Alla limpor är inte stöpta i samma form, så det är viktigt att välja rätt typ. Välj alltid bröd som innehåller mer fullkorn och mindre raffinerat mjöl.

För att minska ditt kolesterolintag ska du undvika starkt processade brödsorter som pesten. Om du verkligen vill följa en bra kost ska du välja rågbröd. Av alla brödtyper är råg den med mest fibrer och näring.

Det är en perfekt blandning av järn och B-vitaminer som är bra för att hålla kolesterolnivåerna stabila. För en ännu nyttigare frukost kan du äta det med lite olivolja.

Om du inte redan känner till det så är olivolja en av de nyttigaste av alla oljor. Den är rik i enkelomättade fettsyror (oljesyra), vitamin E och fytosteroler, som alla skyddar hjärtat.

Förslag

Det är viktigt att äta protein utöver fibrer till frukost. Så tveka inte att lägga till en skiva kött eller ägg på mackan.

Se till att inkludera någon form av protein i frukosten en eller ett par gånger i veckan.

5. Att sänka kolesterolet till frukost med vitt te

En kopp vitt te

Vitt te har många egenskaper som hjälper dig att hålla kolesterolet vid en bra nivå.

Vitt te finns tillgängligt att köpa i hälsokostbutiker eller teaffärer, och det är utan tvekan en av de bästa naturliga dryckerna för att motverka högt kolesterol.

Detta te sänker kolesterolet i blodet och innehåller dessutom antioxidanter.

Detta är beståndsdelar som hämmar oxidering – en kemisk reaktion som kan producera fria radikaler och därmed leda till cellskada.

Denna dryck har en lång tradition i Öst som en avgiftare som hjälper en att höja metabolismen, och därför kan vitt te främja viktnedgång.

Att ha i åtanke för att sänka kolesterolet vid din frukost

Vitt te och resten av ovan nämnda ingredienser har fantastiska egenskaper, men de är inte magiska och kommer inte balanserad ditt kolesterol på egen hand.

Du måste göra förändringar i din kost och generella livsstil om du vill få bättre hälsa.

Undvik i princip allt som är industriellt bearbetat. Detta inkluderar allt som kommer i färgglada plastbehållare med designer som försöker locka dig.

Denna “mat” innehåller massor av transfett, mycket salt, raffinerat socker och konstgjorda sötningsmedel.

Att tänka efter innan du äter kommer med otaliga fördelar för hälsan. Du kommer se resultaten, även om de kommer gradvis. Kom ihåg att god hälsa alltid kommer som långsiktiga förändringar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Josué Gonzalez. (2013). Colesterol. 1. https://doi.org/10.1109/FCST.2015.28.

 • Molina, M. T., Vázquez, C. M., & Ruiz Gutiérrez, V. (1991). Metabolismo del colesterol. Su regulación a nivel hepático e intestinal. Grasas y Aceites. https://doi.org/10.3989/gya.1991.v42.i4.1237.

 • Clínica, G., Galega, S., & Interna, D. M. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Socieda de Galega de Medicina Interna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.