Grönt te och bantning - Kan det hjälpa dig gå ner i vikt?

Antioxidanterna och koffeinet i grönt te kan hjälpa dig att gå ner i vikt. I denna artikel ska du få upptäcka effekterna av grönt te enligt vetenskapliga studier.
Grönt te och bantning - Kan det hjälpa dig gå ner i vikt?

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Har du påbörjat en bantningskur för att komma ner till din idealvikt? Säkert har då någon rekommenderat dig att dricka grönt te för att det ska hjälpa dig att bli av med kilona. Men vad gäller egentligen angående grönt te och bantning?

Kan grönt te verkligen hjälpa dig att gå ner i vikt?

I dagens artikel presenterar vi vetenskapliga fynd rörande grönt te och bantning. På så sätt kan du själv besluta ifall du verkligen ska lägga till denna dryck i din viktminskningsplan.

Egenskaperna hos grönt te

Detta te är rikt på antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Grönt te är tveklöst en av de mest populära dryckerna i världen. Det är många människor i olika kulturer och åldrar som har vanan att avnjuta en kopp av detta te någon gång under dagen.

Men har det verkligen effekter på vikten? Vilka är dess egenskaper?

Grönt te är rikt på polyfenoler, som har antioxidativa egenskaper. Tack vare dess avgiftande och antiinflammatoriska beståndsdelar kan det dessutom bidra till att skydda cellerna mot fria radikaler.

Det innehåller också vitaminerna A, B, C, D, E, H och K samt mineraler som krom, selen och zink. Dessa komponenter bidrar till att öka kroppens metaboliska processer.

Men hur kan då grönt te göra att man går ner i vikt?

Den här artikeln kanske intresserar dig: 6 stora fördelar med att dricka grönt te

Vad innehåller grönt te?

Grönt te innehåller koffein

1. Koffein

Koffein har en stimulerande effekt som enligt vissa studier kan bidra till fettförbränning.

Även om en kopp grönt te innehåller mindre koffein än en kopp kaffe, är det fortfarande tillräckligt för att ge dig den stimulerande effekten.

2. Vätskedrivande egenskaper

Denna dryck har vätskedrivande egenskaper som hjälper till att rensa kroppen på ämnen som den inte längre behöver, vilket motverkar vätskeretention.

3. Antioxidanter

Grönt te innehåller mycket antioxidanter, bland annat katekiner som bidrar till att öka ämnesomsättningen. En del studier menar att om man dricker en kopp grönt te om dagen kan detta höja antioxidantnivåerna i kroppen.

Teets främsta antioxidant är EGCG – en katekin som har förmågan att hämma ett enzym som bryter ned hormonet noradrenalin. När enzymet hämmas och noradrenalinnivåerna ökar bryts fett ned.

Med andra ord: genom att dricka grönt te varje dag kan du hjälpa kroppen att bränna fett eftersom energiomsättningen ökar.

Vad är sant gällande grönt te och bantning?

Grönt te hjälper till med fettförbränningen

Nu när vi har diskuterat egenskaperna hos denna dryck ska vi försöka svara bättre på denna fråga.

Faktum är att denna dryck inte hjälper dig att gå ner i vikt på egen hand, men den kan vara ett bra hjälpmedel vid viktminskning.

Detta beror främst på att katekinerna i grönt te hjälper kroppens termogenes (kroppens förmåga att generera värme utifrån metaboliska reaktioner), vilket producerar energi och hjälper till att eliminera överskott av fett.

Samtidigt anses grönt te också vara en mild aptitdämpare eftersom det kan minska hungern och göra att man småäter mindre mellan måltiderna.

Och vi får inte glömma att de vätskedrivande egenskaperna gör att det är en naturlig kur mot vätskeretention. Eftersom det hjälper kroppen att göra sig av med överflödig vätska, leder det till minskad inflammation i vävnaderna.

Sammanfattning om grönt te och bantning

Sammanfattningsvis är det alltså inte en myt att grönt te kan hjälpa dig gå ner i vikt, utan det stämmer bra. Du bör dock inte betrakta det som en magisk lösning.

Du måste kombinera det med en balanserad, hälsosam kost och regelbunden motion för att uppnå önskade resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.