Lär dig känna igen 7 tecken på en förgiftad lever

Lär dig känna igen 7 tecken på en förgiftad lever
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Levern är ett av våra viktigaste organ. Den spelar en viktig roll i kroppen för produktionen av proteiner, för att smälta glukos, järn och kolesterol samt för att rensa kroppen från gifter och slaggprodukter. Känner du till tecknen på en förgiftad lever? Vi ska berätta om de 7 främsta tecknen.

Symtom på en förgiftad lever

Levern är, med undantag av hjärnan, det andra mest komplexa organet i kroppen. Det är därför viktigt att du tar hand om din lever så att den håller sig frisk. En balanserad kost och nyttiga vanor kan ha stor påverkan på din levers hälsa. En aktiv, hälsosam livsstil, utan tobak, stillasittande, alkohol eller stort läkemedelsintag kommer hjälpa dig att få eller behålla en frisk lever. Motsatsen kan leda till en förgiftad lever, och här ska vi kika på symptomen på detta.

1. Kramper i magen och svullnad

Magont

Har du varit med om detta? Du känner dig uppsvälld: händer, vrister, fötter, magen… Först och främst, oroa dig inte. Dessa symtom kan uppstå emellanåt utan att vara någon anledning till oro. Dock kan det vara ett problem ifall du dagligen känner av följande symtom: gaser, långsam matsmältning och magont. Dessa är symtom på att din lever inte fungerar som den ska – den rensar inte tillräckligt och gifter ansamlas då i kroppen. Du är i riskzonen för att få ascites och bör uppsöka en läkare så snart som möjligt.

2. Färgförändringar i urin och avföring

På toa

Är din urin ljusare än vanligt? Är din avföring blekare och ibland blodig? Du bör i så fall besöka din läkare för att utesluta olika sjukdomar. Dessa symtom kan bero på olika typer av sjukdomar, men det vanligaste är problem med levern eller njurarna. Urinens färg kan också påverkas av ansamling av bilirubin.

3. Gulsot

gulsot

Detta är kanske det tydligaste symtomet, och en varningssignal som du bör uppmärksamma. Huden, ögonen och naglarna antar en gulaktig ton på grund av en ansamling i kroppen av bilirubin, ett ämne som finns i gallan. Detta ämne är nödvändigt för matsmältningen, men det kan ansamlas när levern inte klarar av att filtrera bort överskottet efter matsmältningen. En gulaktig hudton är därför vanlig vid leversjukdomar.

4. Överkänslig hud

Klåda

Ett konstant kliande, som om något kittlar innanför huden. Det är både irriterande och oroande, men vad beror det på? Det beror på en ansamling av gifter i kroppen, vilket din hud reagerar på. Det sker på grund av att din lever inte filtrerar bort gifter som den ska. Du bör söka läkarvård ifall dessa besvär består, eftersom kliandet även kan vara ett symtom på en mängd andra tillstånd.

5. Gastroesofagal refluxsjukdom

gastroesofagal refluxsjukdom

Du känner dig svullen, full av gaser och har svårt att andas. Dessutom lider du av halsbränna på grund av all syra som kommer upp i matstrupen; dessa är vanliga symtom när du har en förgiftad lever. Levern är, som vi redan nämnt, kopplad till matsmältningen och därmed får man ofta den här typen av besvär när det är något problem med levern.

6. Diarré

Diarré

Det är vanligt att du mår dåligt efter att du äter, och lider av sura uppstötningar. Du känner tryck och illamående, samt lider ofta av diarré på grund av att din matsmältning inte fungerar som den ska. Om du ofta har diarré, tänk på att du riskerar att bli uttorkad. Försök hålla koll på hur ofta du har diarré. Är det en gång i veckan? Eller två? Det är viktigt att få en diagnos eftersom dessa symtom, som många andra, kan tyda på ett flertal olika sjukdomar.

7. Allmän trötthet

Utmattning

Ett vanligt symtom. Du lider inte bara av trötthet, utan även en allmän sjukdomskänsla, svaghet och en kontinuerlig känsla av håglöshet. Din lever jobbar på högvarv. Den tar all energi i kroppen eftersom den måste arbeta hårdare på grund av förgiftningen. Det är bra att vara uppmärksam på symtomen, framförallt om tröttheten efterföljs av de andra symtomen vi nämnt: vätskeretention, problem med matsmältningen, magont, kliande…

Tänk på att om du är osäker och har oroväckande symtom, är det bästa att du uppsöker en läkare för en kontroll. Prioritera din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • De Vilanova C. Guía para limpiar el hígado, la vesícula y los riñones. Editorial Sirio.
  • Romero A, Zeinsteger P, Teibler P, Montenegro M, et al. Lesiones hepáticas inducidas por componentes volátiles de Senecio grisebachii (margarita del campo o primavera) en ratones.Rev. Vet. 2001–2002;12(13):1-2
  • Andrade R. J., López-Ortega S.. Hepatitis tóxicas. Rev. esp. enferm. dig. 2006; 98( 9): 701-701.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.