7 tecken på en förgiftad lever

Levern är ett av våra viktigaste organ. Den spelar en viktig roll i kroppen för produktionen av proteiner, för att smälta glukos, järn och kolesterol samt för att rensa kroppen från gifter och slaggprodukter. Vill du veta de främsta tecknen på en förgiftad lever? Vi kommer att berätta om dem.

Symtom på en förgiftad lever

Levern är, med undantag av hjärnan, det andra mest komplexa organet i kroppen. Det är därför viktigt att du ser efter sin lever och håller den frisk. En balanserad kost och nyttiga vanor kan ha stor påverkan på din levers hälsa. En aktiv, hälsosam livsstil, utan tobak, stillasittande, alkohol eller stort läkemedelsintag kommer hjälpa dig att få eller behålla en frisk lever.

1. Kramper i magen och svullnad

lever

Är din urin vitare än vanligt? Är din avföring blekare och ibland blodig? Du bör besöka din läkare för att utesluta olika sjukdomar. Dessa symtom kan bero på olika sjukdomar, men det vanligaste är problem med levern eller njurarna. Urinens färg kan också påverkas av ansamling av bilirubin.

3. Gulsot

gulsot

Detta är kanske det tydligaste symtomet, och en varningssignal som du bör uppmärksamma. Huden, ögonen och kliande

Ett konstant kliande, som om något kittlar innanför huden. Det är både irriterande och oroande, men vad beror det på? Det beror på en ansamling av gifter i kroppen, vilket din hud reagerar på. Det sker på grund av att din lever inte filtrerar bort gifter som den ska. Du bör söka läkarvård ifall dessa besvär består, eftersom kliandet kan vara ett symtom på en mängd olika tillstånd.

5. Gastroesofagal refluxsjukdom

gastroesofagal refluxsjukdom

Du känner dig svullen, full av gaser och har svårt att andas. Dessutom lider du av halsbränna på grund av all syra som kommer upp i matstrupen; dessa är symtom uppstår ofta när du har en förgiftad lever. Levern är, som vi redan nämnt, kopplad till matsmältningen och därmed får man ofta den här typen av besvär när det är något problem med levern.

6. Diarré

utmattning

Ett vanligt symtom. Du lider inte bara av trötthet, utan även en allmän sjukdomskänsla, svaghet och en kontinuerlig känsla av håglöshet. Din lever jobbar på högvarv. Den tar all energi i kroppen eftersom den måste arbeta hårdare på grund av förgiftningen. Det är bra att vara uppmärksam på symtomen, framförallt om tröttheten efterföljs av de andra symtomen vi nämnt: vätskeretention, problem med matsmältningen, magont, kliande…

Tänk på att om du har några tvivel eller oroväckande symtom är det bäst att uppsöka en läkare för en kontroll. Din hälsa kommer först.