9 vanor som kan skjuta upp åldrandet

9 vanor som kan skjuta upp åldrandet

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

En låt av det populära bandet Queen ställde frågan: “Who wants to live forever?”. Sanningen är att om det vore möjligt skulle många människor försöka att leva i tusentals år. Inte för att överdriva, men med dessa tips kan du få ett friskare liv och skjuta upp åldrandet.

Vem säger att du inte kan bli över 80 eller 90 år gammal? Det är bara en fråga om att ändra dina vanor så snart som möjligt så att du får en bättre livskvalitet och mindre hälsoproblem. Det låter som en dröm eller utopi, men det är möjligt att förverkliga detta.

De senaste studierna kring dagens leverne och att skjuta upp åldrandet

Studier visar att även om din chans att leva längre är högre idag jämfört med andra tidsepoker, så levde människor mycket hälsosammare tidigare. Varför leva till 85 om du lider av sjukdomar och en allmänt dålig hälsa?

Leva
En stillasittande livsstil, dålig mat, alkohol och cigaretter är de fyra värsta fienderna mot ett långt och hälsosamt liv. Man anser att en kombination av dessa kan beröva en människa på upp till 12 års livstid.

Den goda nyheten är att om du förändrar dessa vanor och är medveten om att du bara har en kropp och måste ta hand om den kan du minska antalet förlorade år eller rättare sagt lägga till fler friska år till ditt liv.

Nio sätt att leva längre

Ät inte för mycket

För att bli 100 år gammal, lämna en liten bit av maten på din tallrik varje dag eller ät mindre. Japanerna är de människor som lever längst på planeten eftersom de, enligt en expert, äter tills de känner sig mätta till 80%. För att veta när din mage är fylld till lite mer än 3/4 bör du äta långsamt. Att äta mindre mat hjälper dig att skjuta upp åldrandet eftersom kalorier gör att produktionen av sköldkörtelhormon T3 ökar, vilket saktar ner din ämnesomsättning.

Ha mer sex

Två eller tre gånger i veckan är den rekommenderade mängden för att leva längre. Bra sex håller dig sysselsatt, frisläpper positiva hormoner, bränner en stor mängd kalorier (jämförbart med en halvtimmes promenad), sänker blodtrycket, stärker immunförsvaret, förbättrar sömnen, minskar övervikt och skyddar ditt hjärta.

Stäng av TV:n och datorn

Att spendera för mycket tid framför skärmar är inte bra för din hälsa. Människor som tittar på TV i 4 timmar per dag löper 50% större risk att dö av problem relaterade till en stillasittande livsstil än de som bara spenderar 2 timmar eller mindre framför TV:n. Att stänga av TV:n hjälper dig också att sova bättre och mer fridfullt. De rekommenderar inte att du tittar på tv innan du ska sova; läs en bok i stället. När det gäller datorn är detta arbetsredskap för miljontals människor inte alltid möjligt att undvika. Det är därför det är en bra idé att ta pauser under ditt skift, gå ut för att få lite frisk luft, sträcka på benen etc.

Liv 3

Undvik solen

Håll dig borta från skadliga UV-strålar så mycket som möjligt för att undvika problem som irritation, brännskador och framförallt hudcancer. Du kommer också att se yngre ut eftersom rynkor, fläckar och fräknar inte kommer att bildas. När du vistas utomhus på sommaren, smörj in dig med en solkräm på åtminstone SPF 30; inte bara i ansiktet utan även på bröst, nacke, axlar, armar och händer.

Ha ett rikt socialt liv

Studier har visat att människor som alltid omger sig med vänner och familj löper mindre risk att drabbas av hjärtproblem. Ensamhet orsakar depression, stress, högt kolesterol, ångest, rädsla etc. Detta gäller särskilt för äldre som ofta känner sig väldigt nere när deras barn, barnbarn eller andra släktingar inte besöker dem så ofta.

Liv 4

Drick med måtta

Den rätta “dosen” för män är två glas per dag och för kvinnor ett glas per dag. Å andra sidan kan drickande inte bara leda till alkoholism, utan också till sjukdomar i bukspottkörteln eller levern samt hälsoproblem i allmänhet. Läkare föreslår att dricka ett glas rött vin om dagen för att förebygga hjärtinfarkt eller diabetes.

Ät frukt och grönsaker

Skräpmat håller dig borta från dessa två typer av livsmedel som är så viktiga för din utveckling och välbefinnande. Istället för ett salt mellanmål, ät ett äpple. I stället för pommes frites, välj en tomat och sallad. Frukt och grönsaker bidrar till att minska risken för hjärtsjukdomar, cancer, fetma, högt kolesterol etc. De avgiftar också din kropp och förbättrar cirkulationen.

Motionera

Du bör gå en promenad varje dag eller, om du “inte har tid”, åtminstone använda trapporna istället för hissen. Det finns en enorm korrelation mellan fysisk aktivitet och livslängd. Att utöva en sport ökar din livslängd med upp till 4 år och har även mycket goda effekter på hjärta, lungor, sinne och humör. Motionera i minst 30 minuter om dagen.

Rök inte

Rökning är en av de värsta vanor som existerar i dagens samhälle och något som verkligen inte hjälper till med att skjuta upp åldrandet. Kvinnor som slutar röka vid 35 års ålder ökar sin livslängd med mellan 6 och 8 år. Det är aldrig för sent att sluta röka. Ingen säger att det kommer att bli lätt, men det är värt att försöka. Du kommer att börja märka de positiva effekterna redan den första dagen och de kommer att öka i takt med att veckorna och månaderna rullar på.

Foton av Anders Printz, Ian MacKenzie, Voz Efx, Ruth Ellison och Chris Hunkeler.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bertoldi, K., Cechinel, L. R., Schallenberger, B., Corssac, G. B., Davies, S., Guerreiro, I. C. K., … & Siqueira, I. R. (2018). Circulating extracellular vesicles in the aging process: impact of aerobic exercise. Molecular and cellular biochemistry, 440(1-2), 115-125.
  • Carmona, J. J., & Michan, S. (2016). Biology of healthy aging and longevity. Revista de investigacion clinica, 68(1), 7-16.
  • Zhang, N., Li, Z., Mu, W., Li, L., Liang, Y., Lu, M., … & Wang, Z. (2016). Calorie restriction-induced SIRT6 activation delays aging by suppressing NF-κB signaling. Cell Cycle, 15(7), 1009-1018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.