7 skönhetstrick med vaselin

Tack vare den oljiga konsistensen har vaselin flera användningsområden inom skönhet. Det kan vara ett substitut för fuktkrämer, anti-rynkkrämer och även sminkborttagningsmedel.
7 skönhetstrick med vaselin
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du hört om alla fantastiska skönhetstrick med vaselin? Det har många användningsområden både kosmetiskt och i hemmet.

Det är en färglös och luktlös salvavars olja ger huden extra fukt utan att utsätta den för skadliga kemikalier. Tro det eller ej, men den innehåller mycket antioxidanter och viktiga mineraler som ger den många estetiska fördelar för att komplettera varje skönhetsrutin. Egenskaperna hjälper till att minska orenheter, och den skyddar även huden. Den är också betydligt billigare än andra behandlingar på marknaden och kan appliceras mer än en gång.

Eftersom inte alla vet hur man använder den kommer vi dela med oss av 7 fantastiska skönhetstrick med vaselin som huvudroll.

Skönhetstrick med vaselin mot rynkor

Vaselin för ögonen

Vaselin har en hög koncentration av vitamin A och E (två näringsämnen med antioxidantiska egenskaper). Det är därför en billig lösning för att motverka tidiga rynkor.

Hur använder man det?

 • Applicera en liten mängd vaselin på de känsligaste områdena på huden tills det har absorberats ordentligt.
 • Upprepa behandlingen 3-4 gånger per vecka.

Stärk ögonfransarna

Näringsämnena i denna oljiga produkt är perfekta för att stärka rötterna på dina ögonfransar och främja deras tillväxt. Istället för att lägga stora summor på dyra behandlingar kan du integrera vaselin i din dagliga skönhetsrutin för att dra nytta av fördelarna.

Hur använder man det?

 • Doppa en bomullstuss i lite vaselin. Applicera direkt från rötterna till topparna.
 • Upprepa varje kväll för att få bättre resultat.

Gör nagelbanden mjukare

Mjuka händer

De kemiska komponenterna i vaselinet gör det till en fantastisk allierad för att ge näring åt och ta hand om dina nagelband som skyddar dina naglarGenom att använda det som en fuktgivande kräm kommer du kunna stärka dina naglar efter några dagars användning.

Hur man använder det?

 • Ta lite vaselin och applicera på dina nagelband tills det har absorberats helt.
 • Använd det 2-3 gånger per vecka.

Sminkborttagare

Eftersom det har en oljig konsistens och är rikt på näringsämnen kan vaselin användas istället för de sminkborttagare som säljs i affärerna. Det tar bort alla spår av smink och gör även din hud mjuk, ren och utvilad.

Hur använder man det?

 • Applicera lite vaselin på områden där du har sminkat dig, och när det har absorberats tar du bort det med en mjuk tygduk.
 • Använd varje kväll innan du går och lägger dig.

Behandling för ärr

Ärr på magen

Konsekvent applicering på huden är en effektiv och ekonomisk lösning mot ärrDet höga innehållet av vitamin E och fettsyror hjälper till att reparera skadad hud, vilket förbättrar vävnadens återhämtningsprocess.

Hur använder jag det?

 • Applicera lite vaselin på de önskade områdena där du vill ta bort ärr och massera tills det har absorberats helt.
 • Upprepa två gånger per dag, minst 4 gånger per vecka.

Huskur för skadat hår

Vaselin innehåller fördelaktiga näringsämnen för håret. Det är därför ett intressantalternativ till balsam och krämer som används för att reparera skadat hår. Det rekommenderas även för att reda ut hoptrasslat hår och kluvna hårtoppar.

Hur använder jag det?

 • Ta en lämplig mängd och applicera från mitten till topparna.
 • Låt verka i 20-30 minuter.
 • Skölj sedan av och tvätta med ditt vanliga schampo.

Fuktgivande fotkräm

Vaselin för fötterna

De fuktgivande egenskaperna i vaselin är också ett bra alternativ för att mjuka upp torra fötterDaglig användning kommer göra hårda områden mjukare och även ta bort döda hudceller samt orenheter.

Hur använder jag det?

 • Applicera en stor mängd vaselin på dina fötter och massera tills det har absorberats helt.
 • Täck över med strumpor och låt verka under natten.
 • Upprepa processen minst 3 gånger per vecka.

Som du kan se finns det många sätt att omvandla vaselin till en skönhetsprodukt som kan göra håret och huden vackrare. Prova våra skönhetstrick med vaselin och dra nytta av alla fördelarna!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Neill U. S. (2012). Skin care in the aging female: myths and truths. The Journal of clinical investigation122(2), 473-7.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3266803/
 • In vivo quantitative analysis of the effect of hydration (immersion and Vaseline treatment) in skin layers using high-resolution MRI and magnetisation transfer contrast (2004). Mirrashed F1, Sharp JC.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14731244
 • Sethi, A., Kaur, T., Malhotra, S. K., & Gambhir, M. L. (2016). Moisturizers: The Slippery Road. Indian journal of dermatology61(3), 279-87.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4885180/
 • Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Skin anti-aging strategies. Dermato-endocrinology, 4(3), 308-19.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/#
 • Holloway, D., Campo, P., Nahan, K., Donnell, A., Landero, J. A., Caruso, J. A., & Vonderheide, A. P. (2016). Investigation of the Elemental Profile of Petroleum Jelly-Based Personal Care Products by ICP-MS. Analytical Letters49(15), 2490–2500.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.