12 kosmetiska användningar för vaselin

En av de kosmetiska användningarna för vaselin är som ett utmärkt sätt att fixa vanliga hårproblem, eftersom det hjälper till att motverka kluvna toppar, ger näring åt håret och tar hand om problem såsom mjäll.
12 kosmetiska användningar för vaselin

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vaselin är ett naturligt extrakt som har använts i åratal både i hemmet och skönhetsrutinen. Det har inte någon stark doft och den oljiga konsistensen tillför extra fukt som gör huden len och elastisk. Men vad finns det egentligen för användningar för vaselin?

De uppmjukande egenskaperna minskar förhårdnader och hjälper till att ta bort döda hudceller. Vaselin har även visat sig vara effektivt för att reparera kapillärer, minska problem med torr skalp och försegla kluvna toppar.

Många kosmetikaföretag använder faktiskt vaselin som bas för sina krämer, sitt smink och andra skönhetsbehandlingar.

Som tur är kan du även köpa produkten för sig själv, 100% naturlig och billig, så att du kan använda den i din skönhetsrutin.

Idag vill vi dela med oss av tolv användningar för vaselin, så tveka inte att köra igång!

1. Läppbalsam

Som läppbalsam

Istället för att köpa dyra läppbalsam eller cerat kan du bara applicera lite vaselin för att hålla läpparna mjuka, silkeslen och fri från döda hudceller.Om du vill få ännu bättre resultat kan du blanda i en liten mängd strösocker och använda det som en exfoliant.

2. Antirynkkräm

Det höga innehållet av vitamin A och E i vaselin kan motverka de skadliga effekterna från fria radikaler och förebygga att rynkor bildas i förtid. Applicera produkten på de känsligaste områdena med varsam, nedåtgående massage.

Det är viktigt att du endast använder det på områden som är rena och fria från smink. Det bästa är att göra det varje kväll så att det kan verka under natten medan du sover.

3. Behandla kluvna toppar

kluvna toppar

De naturliga oljorna och vitaminerna i vaselin hjälper till att försegla de kluvna hårtoppar som får ditt hår att se slitet ut. Det återställer förlorad fukt, reparerar skador och hjälper till att stärka hårstråna för att förebygga håravfall.

De som har fett hår bör dock undvika att använda vaselin eftersom det kan förvärra deras tillstånd.

4. Behandling av ögonfransar

Daglig applicering av lite vaselin kan hjälpa dig att bibehålla starka, långa och fylliga ögonfransar. Du kan applicera det med en tops eller ren mascaraborste. Se till att täcka fransarna från rot till topp.

5. Kräm för nagelband

kräm för nagelband

Torra, svaga nagelband kan negativt påverka hälsan hos dina naglar. För att lösa problemet kan du applicera lite vaselin som en fuktgivare för att återfukta nagelbanden varje dag.

6. Kräm för torra fötter

De återfuktande och mjukgörande egenskaperna hos vaselin kan minska närvaron av förhårdnader och hjälpa torra fötter. Använd det varje kväll innan du går till sängs och täck dina fötter med strumpor för att låta det verka medan du sover.

7. Användningar för vaselin: för hårborttagning

hårborttagning på benen

Vaselin kan även lindra irritation eller bränningar efter hårborttagning. Applicera bara ett tunt lager på det ömma området med varsam massage.

8. Mjällbehandling

De som lider av mjäll som ett resultat av ändringar i skalpens naturliga oljeproduktion kan märka att flagnandet och klådan minskar med regelbunden användning av vaselin. Applicera det på skalpen med varsam massage innan du duschar för att se till att det verkligen tränger in. Efter några minuter sköljer du med ett vanligt schampo.

9. Sminkborttagning

Som sminkborttagare

Har du fått slut på sminkborttagare? Oroa dig inte, för du kan använda vaselin för att ta bort allt ditt smink och orenheter som byggts upp under dagen.

10. Krämig rouge

Om din rouge har tagit slut och du inte har något annat till hands kan du blanda lite läppstift med vaselin och applicera på kinderna.

11. Lindra brännskador

De uppmjukande och lindrande egenskaperna hos vaselin kan hjälpa till att behandla ytliga brännskador. Applicera det på drabbade områden för att minska smärta och rodnad. Det är en god idé att använda det varje dag för att förebygga ärrbildning.

12. Naturligt balsam

vaselin som balsam

Vaselin är också utmärkt för att göra ditt hår glansigare och mjukare. Applicera det från mitten av håret och ut mot topparna innan du sköljer.

Vad tycker du om dessa kosmetiska användningar för vaselin? Prova på dem och ta hand om dig utan att tömma kontot. Du kommer älska det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.