Råd och naturliga huskurer för att motverka håravfall

Utöver att ge näring åt håret med topiska behandlingar är det väldigt viktigt att du har en bra kosthållning med juicer och frukter som ger dig vitaminer och mineraler.
Råd och naturliga huskurer för att motverka håravfall
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alopeci, eller håravfall, är en kapillärsjukdom som oftast orsakas av ärftliga faktorer, men som även kan vara ett resultat av näringsbrist, hälsoproblem och stress, mm Det finns dock naturliga huskurer som kan motverka håravfall.

Det är främst män som råkar ut för detta problem, men det kan såklart också drabba kvinnor. Förr i tiden trodde man att det inte gick att bota och att det inte fanns någon kur för att motverka håravfall.

Men med tiden och efter ett antal studier har det visat sig att det finns behandlingar och vanor som kan motverka håravfall och istället främja frisk hårväxt. Det finns faktiskt mycket man kan göra.

Det finns bra kommersiella behandlingar att ta till, men det är också bra att känna till naturliga alternativ. Vi listar några av dessa råd och naturliga huskurer här nedan.

Råd för att motverka håravfall

Innan du börja med någon huskur är det viktigt att du följer dessa rekommendationer för bäst resultat.

Identifiera orsaken till problemet

Det finns mycket som kan påverka håravfall och det är viktigt att ta reda på orsaken för att kunna hitta rätt behandling. Bland orsakerna finns:

Motverka håravfall genom att dricka vatten

vatten

Vätskebrist kan faktiskt påverka håret, eftersom det ger sämre blodcirkulation och näringsupptag. Därför rekommenderas att du försöker dricka ca två liter vatten per dag och minskar intaget av drycker med sockertillsatser och mycket koffein.

Förbättra kosten för att motverka håravfall

De näringsämnen du får i dig från det du äter är viktiga för att stärka håret. Se till att din kost är rik på livsmedel med mycket vitamin A, C och E, mineraler som kalcium, zink, järn, kalium, proteiner och fettsyror som omega 3.

Undvik att använda varma redskap

Undvik varma hårredskap för att motverka håravfall

Genom att ofta använda varma redskap, som exempelvis locktång, kan de naturliga oljorna i håret gradvis försvinna och det kan ge problem med håravfall.

Klipp topparna regelbundet

Att klippa topparna regelbundet är det bästa sättet att främja tillväxt ifall håret är torrt och livlöst.

Naturliga kurer för att motverka håravfall

Efter att du har tagit reda på orsaken till att du tappar hår och börjar ta hand om håret lite bättre är det också värt att testa några naturliga kurer.

1. Kokosvatten

Denna söta och uppfriskande dryck är rik på protein och antioxidanter som kan motverka håravfall.

  • Köp 100% naturligt kokosvatten och använd det för att skölja håret.

2. Lök

lök

Lökjuice innehåller aktiva komponenter som kan förbättra hårets tillväxt och stimulera produktionen av kollagen.

  • Skär löken i bitar och mixa i en beredare tills du får en juice, som du sedan applicerar i hela håret och låter verka i 30 minuter innan du sköljer.

3. Rosmarin

Både avkok på rosmarin och själva oljan är bra för att förbättra hårets generella hälsa. Tack vare sina egenskaper motverkar örten håravfall och främjar tillväxt.

  • Koka upp några rosmarinblad i en liter vatten, låt det svalna och använd vätskan för att skölja håret varje dag.

4. Juice på röda vindruvor

Juiceterapi är ett fantastiskt sätt att komplettera topiska behandlingar mot håravfall, då det utöver att främja håret också förbättrar kroppens funktioner och ger den näring.

Antioxidantinnehållet i denna druvjuice förbättrar speciellt blodcirkulationen och dess vitaminer ger näring åt håret.

Ingredienser

  • Röda druvor
  • Honung

Tillredning

  • Skär druvorna på mitten utan att ta bort kärnorna.
  • Lägg druvorna i en mixer och blanda utan att lägga i något mer.
  • Häll juicen i ett glas och ha i lite honung om du vill.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.