Din kropp och kokosnötsvatten

Kokosvatten förbättrar nervsystemet och den kognitiva funktionen. Ett glas kokosvatten innehåller nästan 300 mg kalium – mer än till och med banan.
Din kropp och kokosnötsvatten

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kokosnötsvatten, eller kokosvatten, och andra kokosprodukter associeras med palmträd och de tropiska klimat där de odlas. Denna uppfriskande dryck består av 95% vatten och 5% viktiga näringsämnen som gagnar kroppen. Till skillnad från kokosolja utvinns kokosnötsvatten naturligt från en ung kokosnöt och kräver ingen vidare bearbetning för att avnjutas.

Trots att både kokosnötsvatten och kokosolja är rika på näringsämnen konsumeras de olika och tillhandahåller kroppen med olika fördelar om de konsumeras regelbundet.

Kokosvatten är inte bara uppfriskande och släcker din törst, utan har även ha en positiv påverkan på din kropp. Vet du vad som händer när du dricker denna vätska?

1. Förbättrar matsmältningen

kokosnötsvatten för hälsan

I åratal har kokosnötsvatten använts som en tonic för matsmältningen för att förebygga och behandla åkommor som gastroenterit (maginfluensa), dysenteri, förstoppning och parasiterDet hjälper även till att förbättra kroppens kapacitet för absorption av näringsämnen, och dess bioaktiva enzymer förbättrar matsmältningen.

Det är dock viktigt att komma ihåg att kokosvatten även har en något laxerande effekt, så du bör inte dricka det i stora mängder.

2. Stärker ditt immunförsvar

Dess höga halter av laurinsyra – en fettsyra med medellånga kedjor – gör denna dryck till en kraftfull antisvamp-, antiviral och antibakteriell kur som hjälper till att stärka immunförsvaret och förebygga infektioner.

Flera studier har slagit fast att denna vätska i sin naturliga form kan hjälpa till att bekämpa candida albicans och andra svampinfektioner, hepatit C, herpes och till och med HIV.

3. Bra för ditt hjärta och urinvägarna

Hjärthälsan förbättras

Kokosnötsvatten innehåller kalium – ett viktigt näringsämne för att kontrollera blodtrycket och förebygga hjärtattackerDet kommer även med en vätskedrivande effekt som hjälper till att rensa urinvägarna, vilket förebygger bildandet av njursten.

4. Främjar bra cirkulation i kroppen

Denna dryck har använts i många år som en tonic för hjärtat, tack vare dess förmåga att minska nivåerna av dåligt kolesterol och förebygga bildandet av blodproppar. Tack vare dessa egenskaper hjälper kokosvatten till att sänka risken för hjärtattack eller stroke, förbättra blodflödet och minska blockage och åderbråck.

5. Egenskaper mot åldrande

Frisk hy med kokosnötsvatten

En av kändisarnas hemligheter för att se yngre ut är att dricka kokosnötsvatten. Det innehåller en grupp vegetabiliska hormoner som kallas cytokininer, som har kraftfulla egenskaper mot åldrande av kroppens celler, enligt Community of the Asian-Pacific Coconut, vars experter förklarar att det hjälper till att förebygga nedbrytning av cellerna.

Denna fördel leder inte bara till hud som ser yngre ut, utan kan även hjälpa till att förebygga kroniska sjukdomar som cancer och diabetes.

6. Kokosnötsvatten håller dig vätskesatt

Att dricka kokosnötsvatten är ett av de bästa sätten att återställa vätskebalansen i kroppen efter ett intensivt träningspass eller en dag ute i solen: det är uppfriskande, innehåller viktiga elektrolyter och har inga kemiska tillsatser som kan skada kroppen.

Att dricka kokosvatten för att bibehålla vätskebalansen är ett utmärkt val för din hälsa och miljön, eftersom det inte kommer i en flaska och kan förvaras i en återanvändbar behållare. Som om det inte vore nog är det rikt på kalium, magnesium, kalcium, natrium och fosfor – viktiga mineraler för att kroppen och muskelreparationer ska fungera ordentligt.

7. En utmärkt energikälla för din hjärna

Hjärnan i huvudet

Ett glas kokosnötsvatten innehåller nästan 300 mg kalium, vilket gör det till en rikare källa än banan. Kalium reglerar blodtrycket men spelar även en viktig roll i muskelfunktionen för att förebygga kramper och skador. Ovanpå det bidrar dess naturliga elektrolyter till att nervsystemet samt sändningen av nervimpulser fungerar som de ska, och förbättrar dessutom den kognitiva funktionen.

8. Sänker surhetsnivåerna

Denna utsökta och uppfriskande vätska är utmärkt för dem som vill alkalisera sina kroppar och sänka höga surhetsnivåer som orsakats av dåligt näringsintag. Genom att dricka kokosvatten sänker du pH-värdet hos kroppsvätskorna och minskar deras surhet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.