Hur du blir av med för hög surhet i kroppen

Visste du att bikarbonat är ett utmärkt sätt att alkalisera kroppen? Precis som citronvatten, vilket du kan dricka varje dag.
Hur du blir av med för hög surhet i kroppen

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Din kropps pH-värde är nyckeln till att bibehålla god hälsa. Det möjliggör för dig att ta reda på huruvida din kropp är i ett hälsosamt, alkaliskt stadium, eller om du har för hög surhet i den.

När vi talar om pH talar vi om “potential hydrogen” (sv. potentiellt väte). Det är en måttenhet som slår fast koncentrationen av vätejoner i vår kropp. För att bättre förstå detta koncept bör du veta att surhetsgraden mäts på en skala från 1-14, där 1 är mest sur, 7 är neutral och 14 är mest alkalisk.

En frisk kropp bör ha ett pH-värde på mellan 7,3 och 7,45, men vissa kontaminerande substanser, dåliga matvanor och till och med stress kan höja surhetsgraden i kroppen och ändra pH-värdet så att det ökar och blir surare.

När kroppens pH-värde ändras reagerar blodet genom att ta näringsämnen från de vitala organen för att fortsätta fungera. Detta gör att personen känner sig trött, drabbas av huvudvärk, får matsmältningsproblem och demineraliserade naglar och hår.

Varför är det viktigt att balansera kroppens pH-värde?

När din kropp är något alkalisk, alltså har ett pH-värde strax över 7, kan den skydda sig mot vissa sjukdomar. När din kropp å andra sidan upplever höga surhetsgrader löper du större risk att drabbas av kroniska problem som diabetes, fetma, migrän, blodproppar, cancer, artrit, allergier, osteoartrit, mm.

Näringsintag och pH

Citron- och myntate

Allt du äter och dricker har en positiv eller negativ effekt på ditt pH-värde. Vissa livsmedel ökar surhetsgraden i kroppen, medan andra brukar alkalisera den. Generellt sett får djur- och mjölkprodukter ditt pH-värde att gå upp. Å andra sidan får frukt- och grönsaksprodukter ditt pH-värde att bli mer alkaliskt.

Eftersom din kropp behöver ett balanserat pH-värde behöver du konsumera en balanserad diet som inkluderar båda dessa livsmedelsgrupper. Om möjligt ska du försöka undvika livsmedel som orsakar stor surhet, inklusive snabbmat och bearbetade livsmedel.

Hur blir jag av med för stor surhet i kroppen och balanserar mitt pH-värde?

Vatten med bikarbonat

Utöver att äta bra bör du även veta att vissa miljöfaktorer kan påverka din pH-balans. Därför bör du försöka undvika giftiga rengöringsprodukter och välja naturliga eller biologiska alternativ. Du borde även ha följande tips i åtanke för att bekämpa för stor surhet och balansera ditt pH.

 • Öka mängden gröna bladgrönsaker du äter och drick en grön smoothie om dagen.
 • Gör det till en vana att dricka ett glas ljummet vatten med citron på tom mage varje dag (citronsyra är bra för att alkalisera, trots att den är sur).
 • Öka mängden frukt och grönsaker du äter, speciellt råa, gröna grönsaker.
 • Undvik att äta bearbetad och stekt mat.
 • Undvik att äta raffinerade livsmedel som socker och mjöl.
 • Öka mängden högkvalitativt vatten du dricker; helst destillerat vatten.
 • Prova att städa ditt hem med naturliga produkter, om bikarbonat, citron och vinäger.
 • Var försiktig när det kommer till att välja kemiska produkter för skönhet och hårvård, eftersom de ibland kan vara giftiga. Gör ditt bästa för att använda naturliga produkter för ditt hår, dina naglar och dina tänder.
 • Ät mer grönsaksbaserad mat och inkludera små portioner av djurbaserade livsmedel. Försök få tag på kött som fötts upp på gräs.
 • Börja inkludera produkter som vetegräs, korn, alger, cayennepeppar och spirulina i din diet.
 • Drick ett glas vatten med en tesked bikarbonat varje dag.

Börja ändra dina matvanor och din livsstil för att mer balanserat pH-värde redan idag! Som du kan se är det enkelt att bli av med överflödig surhet i kroppen och balansera pH-värdet genom att ändra din livsstil och dina matvanor för att alkalisera kroppen och åtnjuta bättre hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.