Livsmedel för bättre hår, hud och naglar

oktober 30, 2015
Visste du att morötter utöver att vara utmärkta för att få en perfekt solbränna även kan hjälpa till att nära och reparera huden? De främjar naturligt regeneration och tillväxt.

Vårt utseende säger mycket om vår hälsa – när vår hud, vårt hår och våra naglar är vackra visar det ofta hur friska vi är. I följande artikel kommer du lära dig om de bästa livsmedlen för bättre hår, hud och naglar.

Livsmedel för friskare hår, hud och naglar

Som ett första steg bör du äta en balanserad kost som inte inkluderar snabbmat eller feta livsmedel. Visst är de utsökta, men de är inte bra för din hälsa. Mycket forskning visar att en ordentlig kost leder till en hälsosam kropp, både på in- och utsidan.

Livsmedlen du stoppar i din kropp har stor vikt. Din kost bör innehålla vitamin A, B och C, mineraler, omega 3-fettsyror, zink, biotin och antioxidanter. Om du verkligen vill ha vackert hår, vackra naglar och vacker hud ska du lägga till följande livsmedel i din kost:

Lax stärker hår, hud och naglar

Det är en av de nyttigaste fiskarna som finns. Den bör konsumeras 2-3 gånger per vecka om du vill dra nytta av alla dess egenskaper, vilket bland annat inkluderar stora mängder omega 3-fettsyror. Det förbättrar hårets styrka och glans, utöver att återfukta huden. Som om det inte vore nog innehåller den även vitamin B12, som stärker naglarna.

Lax stärker hår, hud och naglar

Gröna bladgrönsaker

Grönsaker som spenat, grönkål, kål med mera är bra källor för vitamin A, B och C samt zink. Dessa är alla nödvändiga näringsämnen för att regenerera hud och hålla den, såväl som hår och naglar, friska. De goda nyheterna är att det finns massor av utsökta recept att prova på.

Ät bönor för friskare hår, hud och naglar

Ät bönor för friskare hår, hud och naglar

De är rika på järn, biotin och proteiner. Linser och kidneybönor finns också i denna grupp och bör vara en del av din kost. Bönor är viktiga för starkt hår och starka naglar; biotinet i dem hjälper till att snabba på tillväxten.

Fullkorn

Havregryn, vete, fullkornsris och groddar. De innehåller alla stora doser antioxidanter som bekämpar fria radikaler, som skadar hår och hud. Fullkorn innehåller kisel – en utmärkt mineral för att få starkt och friskt hår.

Nötter

Paranötter är bäst, men om du inte kan få tag på dessa ska du inte oroa dig, för alla typer fungerar. Nötter innehåller höga halter av selen – en mineral som förbättrar hårbottens hälsa (tänk på detta om du lider av mjäll). Vidare är det en antioxidant som förbättrar immunförsvaret och förebygger hudcancer. De är en fantastiskt källa för omega 3-fettsyror, som leder till hälsosamt och skinande hår, precis som livsmedlen vi nämnt ovan.

Nötter1

Persilja

Denna aromatiska ört har en välkänd smak som används i många recept. Det är en utmärkt källa för kalcium, kalium och magnesium. Dess uppdrag är mer än viktigt: den håller blodkärl och vävnad (speciellt i kapillärerna) i god hälsa. Den ger dig hud som ser fantastisk ut. Du kan även dricka persiljejuice (några knippen persilja, 50 cl vatten och saften från en citron) på tom mage under dagen.

Morötter gynnar hår, hud och naglar

De är rika på vitamin A och antioxidanter; perfekt för att reparera och hjälpa håret växa, såväl som för att förebygga att huden åldras i förtid. De ger näring och reparerar. Drick morotsjuice dagligen för att se resultat på några veckor.

Morötter gynnar hår, hud och naglar

Gurka

Saften från denna grönsak fungerar på två sätt: den hjälper håret att växa och förebygger att du tappar det. Detta tack vare dess höga halter av svavel och kisel. Om du kombinerar den med morots- eller sellerijuice kommer du märkbart förbättra vad som kallas för cellnäring.

Alfalfa

De är rika på kalium, kalcium, fosfor, enzymer och klorofyll. Alfalfa är perfekt att kombinera med morötter (rivna i en sallad, till exempel). De ger håret och huden näring, förbättrar cellregenerationen och eliminerar fetter samt gifter som påverkar nagelbandens hälsa.

Alfalfa innehåller mycket näring

Extra jungfruolivolja

Den är rik på vitamin E och ger huden näring samtidigt som läderhuden skyddas. Den besitter antioxiderande effekter och bekämpar för tidigt åldrande på cellnivå. Se till att använda en högkvalitativ olivolja.

Paprika

De kan vara röda, gröna eller gula – alla varianter innehåller vitaminerna E samt kisel, som är näringsämnen som krävs för frisk hud och naglar. Lägg till lite morotsjuice för bästa resultat.

Lök

Denna grönsak bör finnas till hands i alla kök (de är utmärkta tillsammans med potatis och ägg). Det är en fantastisk källa för järn, fosfor, kisel, kalcium och kalium. Lök kan hjälpa till att hålla håret starkt och livfullt tack vare deras effekter på levern och tarmarna. När det är möjligt, ät rå lök för att få yngre och vackrare hud.

Lök stärler håret