Flagnande naglar? Här är möjliga orsaker och lösningar

Flagnande naglar? Här är möjliga orsaker och lösningar
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Om du någon gång drabbats av flagnande naglar så är denna artikel för dig. Det finns många saker som kan få ens naglar att flagna – från stress och dålig hygien till problem med sköldkörteln och att man inte tvättar händerna tillräckligt ofta. Denna artikel kommer ta en titt på orsakerna, behandlingarna och lösningarna för flagnande naglar.

Vad orsakar flagnande naglar?

Som vi sade tidigare så finns det flera olika orsaker som kan leda till flagnande naglar. Det är bra att tala med en läkare om det, men du kan även behandla det hemma eller använda förebyggande behandlingar.

Om dålig diet är vad som får dina naglar att flagna så kan det röra sig om brist på kalcium. För att motverka detta så måste du konsumera mejeriprodukter, såsom mjölk, yoghurt och ost, men även spenat, mangold och alla andra gröna bladgrönsaker. Undvik att konsumera läsk, yerba mate, te, kaffe, etc., eftersom dessa blockerar absorberingen av detta viktiga näringsämne. Du kan även ta kosttillskott med vitamin A, B och D samt kalcium.

Skadad nagel

Vätskebrist kan vara en orsak

Om orsaken är vätskebrist så rekommenderar vi att konsumera frukter, vätskor (vatten och juice), och även grönsaker såsom tomater för att motverka flagande naglar. Använd fuktkräm på naglarna en gång om dagen. Om det är möjligt så ska du göra detta innan du går till sängs eller efter att du varit i lång kontakt med vatten (tvätta kläder för hand eller diskning, badning med barnen, etc.).

Du kan även göra detta för individer som biter på naglarna eftersom de kommer vara i konstant kontakt med vatten (saliv) och även ta bort de översta lagren med tänderna.

När det kommer till estetik kan vissa behandlingar eller beteenden skada nagelhälsan, såsom att använda lösnaglar eller att använda för mycket nagellack eller nagellack av dålig kvalitet med för mycket formaldehyd i.

Du ska även inte torka naglarna upprepade gånger när de är fuktiga eller ta bort nagellack med för aggressiva medel (aceton är även dåligt för huden om det kommer i kontakt med den). Använder du nagellack så ska du vänta en dag eller två mellan appliceringarna för att låta naglarna “andas”.

Kemiska produkter

En annan orsak är kontakt med kemiska produkter, såsom desinfektions- eller rengöringsmedel, utan att använda handskar. Du ska alltid undvika detta eftersom tvättmedel, tvålar och andra produkter orsakar hudirritation och kan ge flagnande naglar.

Använd skyddshandskar

Sköldkörtelsjukdomar kan också skapa problem när det kommer till nagelhälsa. Om ditt tillstånd är relaterat till sköldkörtlarna så bör du kontakta en endokrinolog för att få läkemedel utskrivet för just din sjukdom.

Avslutningsvis så kan det även bero på stress eller sömnbrist. Dessa två faktorer kan modifieras genom att helt enkelt lämna dina arbetsrelaterade problem på skrivbordet när du går hem. Hitta en positiv sida i diskussioner med din partner och tänk på hur du kan lösa problem med pengar. För att sova bättre finns det bra örter som kan användas till avkok som kan hjälpa dig att slappna av i kropp och själ.

Rekommendationer för att förbättra flagnande naglar

 • Använd inte nagellack av dålig kvalitet som är billiga eftersom de kan innehålla kemikalier som är skadliga för naglarna och försvaga dem.
 • Använd nagellack som är specifikt framtagna för att förhindra att naglarna flagnar. Det finns många kosmetikamärken som erbjuder produkter som behandlar detta problem, och de kommer förmodligen inkludera ordet “terapeutiskt” på etiketten.
 • Applicera en nagelstärkare tre gånger per vecka.
 • Undvik att klicka eller dra av lagren på dina naglar så att du inte skadar vad som finns kvar av nageln.
 • Sänk ner dina fingrar i en skål vatten och äppelcidervinäger i tre minuter två gånger per vecka.
 • Använd en speciell nagelfil och för den sakta över naglarna för att ta bort flagnande lager. Detta kommer göra dem lenare. Vi rekommenderar inte att göra detta ofta eftersom det kommer göra dina naglar väldigt tunna.
 • Blöt en bomullstuss med olivolja och gnugga på dina naglar. Detta kommer återfukta dem och försegla flagor.
Var varsam mot naglarna

Hur man gör hemgjorda nagelstärkare

Om du lider av flagnande naglar som ofta går sönder så kan en bra nagelstärkare vara precis vad du behöver. Detta kommer både göra dem starka och hälsosamma på samma gång. Du kan hitta en uppsjö av nagelstärkare i butikerna, men det finns hemgjorda varianter som är precis lika effektiva, billigare och mer naturliga.

 • Stärkande nagelkräm: Använd 2 matskedar olivolja, 1 matsked ren honung, en nypa salt och 1 äggvita. Blanda alla ingredienser tillsammans och applicera på dina naglar. Låt det verka i 20 minuter och skölj sedan med varmt vatten. Upprepa tre gånger per vecka.
Flagnande naglar
 • Extra jungfruolivolja: Sänk ner dina naglar i en skål med denna olja i flera minuter innan du går till sängs. Alternativt kan du blöta en bomullstuss med den och massera varje nagel. Blanda denna olja med mandelolja för att perfekt komplement för att skapa starkare naglar (två matskedar av vardera olja). Applicera på dina naglar och nagelband och låt det verka i tio minuter.
 • “Återladdande” stärkare: Om du redan har köpt en nagelstärkare på apoteket eller skönhetsbutiken så kan du lägga till en klyfta mald vitlök i flaskan, fem droppar citronsaft och fem droppar vitt jod. Blanda väl och låt det verka i två dagar. Applicera under två veckor.
Foton från Vincent Lock, Peter Stevens, Julian Partridge, viviandnguyen, sjephoto och soaringbird.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cabeza Martínez R, Leis Dosil V, Suárez Fernández R. Uñas y enfermedades sistémicas. Piel. 2006;21(9):430-434.
 • Chessa MA, Iorizzo M, Richert B, López-Estebaranz JL et al. Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2020 Feb;10(1):15-27
 • Dimitris R, Ralph D. Management of simple brittle nails. Dermatol Ther. 2012 Nov-Dec;25(6):569-73.
 • Fernández PMA, Serrano FC, Serrano OS. Exploración de las uñas con dermoscopia: onicoscopia. Med Cutan Iber Lat Am. 2013;41(4):151-160.
 • Gequelim GC, Kubota CY, Sanches S, Dranka D, Mejia MM, Sumiya FM, Schmitt JV. Perception of brittle nails in dermatologic patients: a cross-sectional study. An Bras Dermatol. 2013 Nov-Dec;88(6):1022-5.
 • Halteh P, Scher RK, Lipner SR. Onychophagia: A nail-biting conundrum for physicians. J Dermatolog Treat. 2017 Mar;28(2):166-172.
 • Iorizzo M, Pazzaglia M, M Piraccini B, Tullo S, Tosti A. Brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2004 Jul;3(3):138-44.
 • Stern DK, Diamantis S, Smith E, Wei H, Gordon M, Muigai W, Moshier E, Lebwohl M, Spuls P. Water content and other aspects of brittle versus normal fingernails. J Am Acad Dermatol. 2007 Jul;57(1):31-6.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.