10 budord för att bekämpa stress & trötthet

För att inte förvärra stressen bör du begränsa dig till en kopp kaffe om dagen innan lunchtid. Välj naturliga juicer över läsk för att ge dig mer hälsosam energi.
10 budord för att bekämpa stress & trötthet
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Trötthet är vanligtvis temporärt och dyker upp som ett resultat av fysisk ansträngning, brist på sömn och även från att äta dåligt under dagen. Man kan dock utveckla kronisk trötthet, vilken är allt annat än flyktig och pågår under en längre period, vilket kan hindra en från att leva ett normalt liv. För att inte komma till denna punkt, är det viktigt att man hittar medel för att bekämpa stress och trötthet så effektivt som möjligt. Att göra det steg för steg är en bra metod.

Vad orsakar utmattning eller kronisk trötthet? Det kan vara en rad olika faktorer – från sjukdomar till brist på vitaminer eller odiagnostiserad depression. I dagens artikel ska vi dock fokusera på typen av trötthet som orsakas av stress.

Denna dagliga press kan bli enormt svår att hantera och kan till och med försvaga dig. Att ändra dina vanor och göra det till en prioritet att hantera några av de stressiga situationerna hjälper, samt att äta väl och följa råden i denna artikel.

1. Börja din dag med ett glas varmt citronvatten

Det är ett perfekt sätt att alkalisera kroppen, spola ut gifter och stärka immunförsvaret. Citronsaft är en skattkista av vitaminer och mineraler som hjälper till att bekämpa utmattning och trötthet. Börja göra det varje dag under loppet av fem dagar. Vila på helgerna och börja sedan igen. Du kommer märka vilken skillnad det gör!

2. Ja, havregryn är bra mot stress

Havregryn är ett superlivsmedel rikt på vitaminer, mineraler och näringsämnen. Inte bara det, för det är även ett väldigt läkande livsmedel för nervsystemet.

Det innehåller en alkaloid vid namn “avenin” som agerar milt lugnande. Det hjälper dig att börja dagen mer avslappnat och med rätt näringsämnen för att undvika den klassiska morgontröttheten.

Genom att tillsätta några mandlar i din skål med havregryn ökar du dessa egenskaper ytterligare.

3. Bara en kopp kaffe om dagen och ingen läsk

Max en kopp kaffe om dagen

Kaffe är ett naturligt stimulerande medel, och tack vare dess energigivande egenskaper och höga innehåll av antioxidanter är det en bra idé att dricka en kopp kaffe tillsammans med frukosten. Den hjälper dig att vakna och förbättrar ditt humör.

Det är dock väldigt viktigt att du inte överskrider denna dagliga mängd eller att du dricker kaffe efter lunchtid. Eftersom ditt nervsystem redan ändrats på grund av stress kan koffeinet i kaffe öka din nervositet.

Vi bör även poängtera att många som lider av stress eller utmattning ofta väljer att dricka läsk för att pigga upp sig, utan att inse riskerna för hälsan.

De höga halterna av socker (även i light-versioner) förvärrar vidare symtomen från tröttheten. Uppiggningen är temporär och du kraschar sedan mycket hårt. Vänd dig istället till naturliga fruktjuicer eller till och med ett glas vatten med citron istället.

4. Träna lite varje dag

Trots att du känner dig trött bör du försöka komma ihåg att orsaken till denna typ av utmattning har sin grund i stress, och ett mycket effektivt sätt att bekämpa det är genom träning, såsom att gå på en promenad, simma, cykla eller även dansa. Det höjer dina endorfinnivåer och förbättrar hjärthälsan.

5. Sov 8 timmar & ta en 20 minuters tupplur på eftermiddagen

Ta en tupplur på dagen

Även om du inte kan sova bör du stänga ögonen och försöka vila. Din kropp och ditt sinne behöver det. Ät och gå till sängs samma tid varje dag. Det hjälper dig att åtnjuta sömn av högre kvalitet och bekämpar stress samt utmattning.

6. Andas frisk luft i en naturlig miljö

Hitta lite tid under dagen för att njuta av naturen. Tillbringa en halvtimme utomhus i den friska luften där det finns träd. Känn den sköna brisen, solen i ansiktet, andas djupt och koppla bort sinnet. Tänk inte och låt dig svepas iväg av naturens fridfullhet. Det är väldigt terapeutiskt.

7. Osötad, naturell yoghurt för att bekämpa stress

Yoghurt

Utmärkt till frukost eller som ett mellanmål på eftermiddagen. Naturell yoghurt hjälper till att regenerera tarmfloran och främjar utsöndring av serotonin – ett hormon som reglerar och förbättrar humöret.

Den är även perfekt för att bekämpa stress och också för att sänka kroppstemperaturen för en god natts sömn.

8. Osötad, mörk choklad

En naturlig källa till antioxidanter, kalcium och magnesium. Mörk choklad är perfekt för att minska trötthet och bekämpa stress. Så ha några rutor mörk choklad i väskan. Överskrid dock inte den dagliga mängden på 30-60 gram.

9. Fisk hellre än rött kött

Fisk är rik på proteiner och nyttiga fettsyror, vilket gör den till en basföda du bör inkludera i din kost för att bekämpa utmattning och stress.

Lax, forell och sardiner hjälper dig att minska kortisolnivåerna i blodet. De kan även hjälpa dig att undvika den jobbiga huvudvärk och ledsmärta som ofta associeras med stress. De är verkligen nyttiga, så säg aldrig nej till fisk!

10. Ett glas rödvin om dagen

Rödvinets frukter är bra för hjärthälsan

Ett litet glas rött vin är bra för hjärtat, reglerar blodtrycket, minskar kolesterolen och hjälper till att bekämpa stress och ångest. Glöm inte denna lilla skål till naturen, men drick alltid med måtta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Perry, S. E., & Santhouse, A. M. (2016). Chronic fatigue syndrome. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2016.09.015
  • Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and Medicinal Properties of Lemon (Citrus Limonum). International Journal Of Ayurvedic And Herbal Medicine.
  • Katz, D. L. (2001). A Scientific Review of the Health Benefits of Oats. Public Health.
  • de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003
  • Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Public Health. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
  • Warburton, D. E. R., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. D. (2006). Health benefits of physical activity: The evidence. CMAJ. https://doi.org/10.1503/cmaj.051351
  • Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
  • Fernández-Murga, L., Tarín, J. J., García-Perez, M. A., & Cano, A. (2011). The impact of chocolate on cardiovascular health. Maturitas. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2011.05.011
  • Health, S. (2016). Seafood Health Facts : Making Smart choices Balancing the Benefits and Risks of Seafood Consumption. National Integrated Food Safety Initiative of National Institute of Food and Agriculture.
  • Guilford, J. M., & Pezzuto, J. M. (2011). Wine and health: A review. American Journal of Enology and Viticulture. https://doi.org/10.5344/ajev.2011.11013

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.