Olika fördelar med havre för din hälsa

Havre innehåller mycket kisel, vilket återställer bindväven i hjärnan. Den ger oss även energi, och tack vare dess höga innehåll av vitamin B1 förbättrar den vårt minne.
Olika fördelar med havre för din hälsa
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Det finns inte många livsmedel som är så kompletta som havre. Dess näringsrika egenskaper är verkligen något extra och det har blivit ett av de mest konsumerade livsmedlen tack vare dess höga innehåll av vitaminer, mineraler och fibrer. Och det är inte allt! Det finns även andra fördelar med havre, som att den exempelvis hjälper oss gå ner i vikt och främjar leverns hälsa.

Fördelar med havre för din hälsa

Havre har konsumerats sedan antiken. Den är både näringsrik och energigivande, och har genom historiens lopp varit en basföda för många folk och civilisationer. Havre har länge benämnts till kungen av livsmedel då den innehåller mycket protein, vitaminer, kolhydrater och näringsämnen, betydligt mer än i andra sädesslag.

1. Näringsämnen i havre

fördelar med havre
 • Rik på vitaminer: havre är en naturlig skattkista med vitamin E och alla de fördelaktiga vitaminerna i grupp B (främst vitamin B1, B5 och B6).
 • Innehåller mycket mineraler: kvinnor drar speciellt nytta av havre eftersom den innehåller mycket magnesium, kalium, kalcium och zink.
 • Rik på komplexa kolhydrater: ovärderligt för hälsan och livskvaliteten. Kolhydraterna i havre tas upp långsammare av kroppen än i många andra livsmedel, vilket innebär att havre är lätt att smälta och ger oss en större mättnadskänsla, perfekt om du vill följa en diet.

2. Havrens egenskaper

havre med jordgubbar
 • Hjälper mättnadskänslan. Havre är perfekt om du vill gå ner i vikt på ett hälsosamt och naturligt sätt, speciellt med tanke på dess komplexa kolhydrater som tas upp långsamt av kroppen. Det innebär att mättnadseffekten är betydligt mer långvarig och leder till att vi inte sitter och småäter. Utöver det är havre perfekt för att kontrollera blodsockernivåerna.
 • Bra för hjärnan! Havre är ett av de livsmedel som har den högsta nivån av kisel, ett fantastiskt ämne som inte bara tar hand om utan även återgenererar vävnaden i hjärnan. Dess kolhydrater ger också energi, medan innehållet av vitamin B1 hjälper till med minnet. Och det finns mer! Havre innehåller mycket fosfor vilket är fördelaktigt för hjärnan och nervsystemet under uppväxten. Det finns därför många fördelar med havre för barn! Försök därför vänja dig vid att ofta äta havre till frukost.
 • Lämplig för diabetiker. Tack vare att havre kan kontrollera blodsockret rekommenderas det starkt för diabetiker.
 • Motverkar och lindrar förstoppning. Fantastisk som huskur, främst med tanke på dess höga innehåll av lösliga fiber som främjar matsmältningsprocessen och lindrar förstoppning. Börja din dag med en tallrik havregrynsgröt; de många fördelarna med havre kommer göra att du mår mycket bättre.

Kolesterolnivåer, levern och cancer

 • Kontrollerar kolesterolnivån. Och hur hjälper havre med kolesterolet? Dess många essentiella aminosyror, speciellt metionin, hjälper till att minska det dåliga kolesterolet. Dess höga innehåll av fiber och de omättade omega-6 fettsyrorna gör också att du kan minska det dåliga kolesterolet och öka nivån av det bra. Toppen, eller hur?
 • Tar hand om levern. Havre uppnår detta tack vare den stora dosen av aminosyror, som stimulerar levern till att producera mer lecitin, vilket också renar kroppen från orenheter.
 • Hjälper till att motverka cancer. Havre är till hjälp, men är såklart inte något som till 100% kan förebygga denna sjukdom. Havre kompletterar dock ditt försvar med sina lignaner och fytoöstrogener. Hormonerna regleras därmed så att du får bättre skydd mot bröstcancer.
 • Tar hand om kärlsystemet. Eftersom kolesterolet minskar med havre skyddar den också ditt hjärta, och cirkulationens samt artärernas hälsa förbättras.
 • Motverkar hypotyreos. Visste du det? Faktum är att så är fallet, och det beror på att det finns fördelar med havre för att den innehåller jod, en mineral som ser till att sköldkörteln fungerar ordentligt.
 • Tar hand om din benstruktur. Havre innehåller en stor mängd kalcium, vilket hjälper till att hålla din ben friska.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Braaten, J. T., Wood, P. J., Scott, F. W., Wolynetz, M. S., Lowe, M. K., Bradley-White, P., & Collins, M. W. (1994). Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects. European journal of clinical nutrition, 48(7), 465-474.
 • Holt, S. H., Brand Miller, J. C., Petocz, P., & Farmakalidis, E. (1995). A satiety index of common foods. European journal of clinical nutrition, 49(9), 675-690.
 • Tosh, S. M. (2013). Review of human studies investigating the post-prandial blood-glucose lowering ability of oat and barley food products. European Journal of Clinical Nutrition, 67(4), 310.
 • Nutr Rev. 2016 Feb; 74(2): 131–147. Published online 2015 Dec 31. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. doi: 10.1093/nutrit/nuv063
 • Ann N Y Acad Sci. Author manuscript; available in PMC 2017 Mar 11. Published in final edited form as: Ann N Y Acad Sci. 2016 Mar; 1367(1): 21–30. Published online 2016 Mar 11. Vitamin B1 (thiamine) and dementia. doi: 10.1111/nyas.13031
 • Ann Pediatr Endocrinol Metab. 2014 Mar; 19(1): 8–12. Published online 2014 Mar 31. Iodine and thyroid function. doi: 10.6065/apem.2014.19.1.8

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.