5 orsaker till tidigt åldrande - känner du igen dig?

Kan sorg och stress verkligen beröva dig på flera år av ditt liv? Ja. Förutom en stillasittande livsstil och en ohälsosam kost tillhör sorg och stress faktiskt de ledande orsakerna till för tidigt åldrande.
5 orsaker till tidigt åldrande - känner du igen dig?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Alla har vi förmodligen vid mer än ett tillfälle träffat människor som ser mycket yngre än vad de egentligen är, och vi har frågat oss: “Hur lyckas de?”. Vi glömmer ofta att det bästa sättet att uppfattas som och känna sig ung är att ha en hälsosam livsstil. Detta omfattar många faktorer, som kost, motion, hudvård och, framförallt, att kunna hantera de olika situationer som uppstår i vardagen. För att hålla oss på den hälsosamma vägen, kan det vara bra att känna till några orsaker till tidigt åldrande.

Det är viktigt att komma ihåg att om vi har ohälsosamma vanor kommer resultaten vara minst lika tydliga. Om vi inte tar hand om oss själva både fysiskt och känslomässigt kommer vi faktiskt påskynda åldrandet. Detta påverkar både vårt utseende och vår hälsa.

I den här artikeln tar vi upp några vanliga orsaker till tidigt åldrande.

5 orsaker till tidigt åldrande

Avsaknad av glädje

Att ha utmärkt psykisk hälsa kan ha en mycket positiv inverkan på vårt fysiska utseende. Lever vi våra dagliga liv på dåligt humör, utan några skäl att känna oss lyckliga, kommer bitterheten återspeglas i ansiktet. Med tiden kommer vi att se mycket äldre ut än vad vi är. Har vi tvärtom en positiv livssyn och kan se våra problem från den ljusa sidan, kommer vi vara gladare överlag. Detta kommer å sin sida att bromsa åldrandeprocessen.

Stress

Stress är en av många orsaker till för tidigt åldrande

Stress är ett tillstånd som har blivit allt vanligare i dessa dagar. Det talas om det som 2000-talets ondska och det har vuxit till att bli en av de främsta orsakerna till tidigt åldrande under de senaste åren. Några av de mest synliga effekterna av stress är håravfall, rynkor och andra tecken som får oss att se äldre ut. Det bästa vi kan göra är därför att försöka undvika situationer som utlöser stress. I de flesta fall förtjänar inte de saker som orsakar oss stressen den uppmärksamhet som vi ger dem. Genom att låta saker och ting bero lite mer har vi en bättre chans att hitta en effektiv och snabb lösning till stressande situationer. Som ett resultat kan vi undvika många negativa effekter.

Brist på motion

Den enkla handlingen att få lite motion gör att vi framstår som och känner oss mer levande. Detta ger oss också ett ungdomligare och sundare utseende. Regelbunden motion har många hälsofördelar: det förebygger fetma, förbättrar blodcirkulationen och ökar lungkapaciteten. Det får också huden att se yngre och fräschare ut.

Dålig kost

Snabbmat har skadliga effekter

Måltider som är näringsfattiga och innehåller för mycket fett gör inte våra kroppar någon större tjänst. Tvärtom kan de ha allvarliga, negativa effekter på hälsan och utseendet. För att bibehålla ett ungdomligt utseende är det viktigt att äta en kost som är rik på frukt, grönsaker och magert kött samt dricka den rekommenderade mängden vätska varje dag. En kost som innehåller hälsosamma livsmedel som dessa kommer att vara till oerhörd hjälp för att hålla hud och hår så friska som möjligt.

Sömnbrist

Att få den nödvändiga mängden sömn varje natt är viktigt för cellförnyelsen och för att återställa kroppens energinivåer – båda är faktorer som hjälper oss att bli friskare och starkare. För en fullständigt regenererande sömn behöver vi sova minst åtta timmar per natt. Om vi sover mindre än detta riskerar vi att åldras snabbare.

Som du ser kan några av våra vardagliga vanor eller ovanor vara orsaker till tidigt åldrande utan att vi är medvetna om det. Det kan vara bra att ha detta i åtanke, och fokusera på att hålla en övergripande hälsosam livsstil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.