5 försiktighetsåtgärder och kontraindikationer när du tar spirulina

Spirulina är en typ av alger som blir allt populärare att tillsätta i kosten. Vi berättar vilka försiktighetsåtgärder och kontraindikationer du bör tänka på när du tar spirulina.
5 försiktighetsåtgärder och kontraindikationer när du tar spirulina
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Under de senaste åren har spirulina blivit alltmer populärt i livsmedelsindustrin efter att dess goda hälsofördelar blivit kända. Som alla komponenter i vår kost finns det dock vissa försiktighetsåtgärder och kontraindikationer som du bör tänka på när du tar spirulina.

Vem ska undvika detta tillskott?

Spirulina är en alg som växer mycket snabbt i både sjö- och havsvatten och trivs bra där vattnet är alkaliskt. På grund av mängden näringsämnen den innehåller, anser många att det är en typ av supermat. Detta betyder dock inte att det alltid är säkert att ta detta tillskott.

Vilka näringsämnen får du när du tar spirulina?

Redan civilisationer som aztekerna och inkafolket åt denna alg för flera hundra år sedan. Det var dock inte förrän relativt nyligen som de viktiga egenskaperna för människors hälsa återupptäcktes och analyserades av forskare. Tack vare detta är det många människor idag som åter värdesätter denna alg, och du kan få tag på det som pulver, kapslar, tabletter och i flytande form.

Det innehåller stora mängder protein, essentiella fettsyror och antioxidanter. Dessutom innehåller den också mineraler som järn, koppar och zink samt vitamin A, E och B-komplex.

Fördelar när du tar spirulina som tillskott

Idag finns det flera studier som visar att denna alg, tack vare dess näringsinnehåll, kan hjälpa till att förebygga vissa sjukdomar och stärka immunförsvaret.

Dess mest erkända effekter är följande:

  • Det är en antioxidant och har antivirala egenskaper.
  • Det binder upp tungmetaller, vilket gör att det sker en naturlig komplexbildning.
  • Det reglerar blodsocker och kolesterolnivåer.
Det finns fördelar när du tar spirulina som tillskott
En del anser att spirulina är en typ av supermat på grund av dess näringsegenskaper.

Försiktighetsåtgärder och kontraindikationer när du tar spirulina

Även om detta tillskott är säkert för de flesta, är det i vissa specifika fall bäst att undvika det. Detta beror på att det kan skapa vissa biverkningar. Låt oss titta närmare på fem situationer i vilka man bör vara försiktig.

1. Personer med hemofili kan uppleva kontraindikationer med spirulina

Spirulina är en antikoagulant, vilket innebär att den saktar ner effekten av blodplättar i blodkärlen. Därför påverkar det kroppens förmåga att stoppa blödningar.

På grund av dessa egenskaper bör de som tar mediciner med samma effekt, för tillstånd som exempelvis förmaksflimmer eller stroke, undvika spirulina. Hos patienter med hemofili kan spirulina leda till att intensifiera blåmärken och kraftiga blödningar.

Du kanske också är intresserad av att läsa: De nio vanligaste orsakerna till en blödande näsa

2. Gravida och ammande kvinnor bör vara försiktiga med att ta spirulina

Det finns inga exakta uppgifter om effekten av detta tillskott under graviditeten. Men faktum är att risken finns att alger kan vara förorenade med toxiner eller metaller.

Tungmetallförgiftning är ett allvarligt tillstånd som drabbar flera organ. En ackumulering av toxiner kan påverka hjärnan, njurarna och de röda blodkropparna, vilket på medellång sikt innebär en ökad risk att man utvecklar andra sjukdomar.

Moderkakan och navelsträngen mellan foster och mor är också känslig för tungmetallförgiftning. Därför är graviditet en av de situationer där man bör vara försiktig och där spirulina kan innebära kontraindikationer.

3. Om du lider av någon autoimmun patologi bör du inte äta spirulina

Att ta spirulina stärker immunförsvaret. Men i vissa situationer – såsom vid multipel skleros, lupus, reumatoid artrit och andra liknande tillstånd – kan spirulina förvärra denna effekt och därmed förvärra dessa tillstånd.

Därför är det bäst att hålla sig borta från detta tillskott i dessa fall.

4. Personer som lider av allergier bör vara försiktiga med spirulina

Enligt vissa studier kan spirulina ha en allergiframkallande komponent. Därför finns det en möjlighet att det kan orsaka allergiska reaktioner. Detta vet man förstås inte förrän man tagit spirulina, men personer som redan lider av andra matallergier bör vara väldigt försiktiga med att ta detta tillskott.

5. Patienter med fenylketonuri

Fenylketonuri är en ärftlig sjukdom som har låg förekomst i den allmänna populationen. Denna sjukdom förändrar patienternas metabolism av aminosyran som kallas fenylalanin.

För dessa människor är intaget av produkter som innehåller detta ämne, såsom alger, kontraindicerat. Om de gör det har kroppen inte förmågan att utföra den specifika metabolismen i det fall symptom uppstår.

du tar spirulina: spirulina i pulverform
Spirulina finns på marknaden i både kapsel- och pulverform.

Vad du bör tänka på innan du börjar ta spirulina

För att förtydliga är spirulina ett livsmedel som används som ett tillskott och inte som ett läkemedel. Att äta det i lämplig dos är säkert för de flesta, förutom i de fall som vi nämner ovan.

I vissa specifika fall kan emellertid biverkningar uppstå. Dessa kan inkludera hudutslag och klåda, törst, förstoppning, buksmärta och yrsel. Även om denna komponent är ett bra alternativ för att få i sig proteiner, essentiella fettsyror och andra näringsämnen, betyder det inte att den inte kan ge biverkningar.

I motsats till vad många tror, innebär inte det faktum att en produkt är naturlig att den alltid är ofarlig. Om du lider av någon sjukdom, ammar eller har allergier mot vissa livsmedel, bör du därför konsultera din läkare för att se om du kan införliva dessa alger i din kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chen, Y. Y., Chen, J. C., Tayag, C. M., Li, H. F., Putra, D. F., Kuo, Y. H., … & Chang, Y. H. (2016). Spirulina elicits the activation of innate immunity and increases resistance against Vibrio alginolyticus in shrimp. Fish & shellfish immunology55, 690-698.
  • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
  • Gutiérrez-Salmeán, G., Fabila-Castillo, L., & Chamorro-Cevallos, G. (2015). Aspectos nutricionales y toxicológicos de Spirulina (arthrospira). Nutricion hospitalaria32(1), 34-40.
  • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
  • Guardia_Alcántara, María_del_Mar. “Revisión del estado actual de la problemática y de los métodos de análisis para determinación de metales pesados en espirulina.” (2018).
  • Bernstein, J. A., Ghosh, D., Levin, L. S., Zheng, S., Carmichael, W., Lummus, Z., & Bernstein, I. L. (2011, March). Cyanobacteria: an unrecognized ubiquitous sensitizing allergen?. In Allergy & Asthma Proceedings (Vol. 32, No. 2).
  • Ponce López, E. (2013). Superalimento para un mundo en crisis: Spirulina a bajo costo. Idesia (Arica)31(1), 135-139.
  • Jensen, Gitte S., et al. “Clinical safety of a high dose of Phycocyanin-enriched aqueous extract from Arthrospira (Spirulina) platensis: Results from a randomized, double-blind, placebo-controlled study with a focus on anticoagulant activity and platelet activation.” Journal of medicinal food 19.7 (2016): 645-653.
  • Zaragozano, Jesús Fleta, and Jorge Fleta Asín. “Valoración nutricional y económica de la utilización de algas.” Revista española de estudios agrosociales y pesqueros 253 (2019): 37-64.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.