De nio vanligaste orsakerna till en blödande näsa

Näsblod är bara en källa till oro när det blöder mycket och det händer ofta. I de flesta fall kan du behandla detta hemma.
De nio vanligaste orsakerna till en blödande näsa

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

I de allra flesta fall har en blödande näsa inget att göra med något allvarligt hälsotillstånd. Men det är inte ett symptom du bör ta lätt på. Om det händer ofta eller är mycket intensivt kan det vara ett problem.

Detta är ett symptom som de flesta har upplevt minst en gång under sin livstid. Faktum är att nästan alla känner till någon slags husmorsknep för att ta hand om det! Hur som helst är det alltid bäst att känna till orsakerna till att du blöder näsblod. Det finns dock oftast inte någon anledning att oroa sig.

En blödande näsa kräver läkarvård endast när det sker ofta.

En blödande näsa: Ett vanligt problem

Uppskattningsvis har minst 60% av befolkningen har upplevt en näsblödning någon gång i sitt liv. Det finns många blodkärl i näshålan och de flesta av dem är relativt ytliga. Cirka 95% av alla näsblödningar förekommer i området nära näsborrarna och kallas “extern epistaxis“.

Den typ av blödning som har sitt ursprung i den djupaste delen av näsan kallas “posterior epistaxis“. Det är vanligt att förlora en större volym blod i dessa fall, så det är svårare att hantera. Denna typ av näsblödning kräver omedelbar läkarvård.

Näsblod är vanligast hos barn under 10 år och vuxna över 45 år. Men man kan uppleva det i alla åldrar. De främsta orsakerna till att de uppstår är:

1. Torrhet är en orsak till en blödande näsa

Många fall av näsblod beror på brist på fukt i näshålan. Det leder till torrhet som gör slemhinnorna sköra och därmed uppstår blödningar mycket lättare. Problemet uppstår när en person inte andas genom näsan och inte håller den ren. Det kan också vara en följd av virus eller allergier. Hur som helst, detta är inte allvarligt.

bomullstuss i en blödande näsa
Näsblod kan vara en produkt av överdriven torrhet i området.

2. Främmande objekt kan orsaka en blödande näsa

Det är relativt vanligt att barn stoppar in föremål i näsan (som fingrar!). Lägg därtill att föräldrar eller vårdgivare ofta inte märker det. Detta kan leda till att en blödning uppstår. Efter några dagar kan det till och med komma ut var, dålig lukt och leda till andningssvårigheter. Dessa fall bör behandlas av en utbildad läkare.

3. Allergisk rinit

Allergisk rinit åtföljs inte alltid av näsblödningar, men är ett symptom man kan se i vissa fall. Denna typ av näsblod uppstår spontant och förekommer vanligtvis på natten. Du behöver inte oroa dig alltför mycket, men du bör rådfråga en läkare som kan ge dig råd om hur du kan kontrollera denna allergi.

Du kanske är intresserad av den här artikeln: Får du ofta näsblod? Ta reda på varför!

4. Skador kan orsaka en blödande näsa

Skador är den vanligaste orsaken till näsblod. De kan uppstå när du får ett slag, petar dig i näsan eller snyter dig för hårt. De behandlingar du kan göra hemma räcker vanligtvis för att stoppa denna typ av näsblödning.

Men allvarligare slag mot näshålan eller skallen kan också leda till en blödning, och detta kräver omedelbar läkarvård.

5. En torr miljö

Det finns perioder då miljön är för torr, främst på grund av uppvärmning eller luftkonditionering av inomhusmiljön. Detta torkar ut nässlemhinnan, så att varje liten skada orsakar blödningar. Du kan förbättra detta med vissa huskurer.

pojke med en blödande näsa
En blödande näsa kan vara ett resultat av miljöförhållanden som exponering för värme- eller kylsystem.

6. Vissa ämnen kan orsaka en blödande näsa

Vissa läkemedel, som antikoagulantia och trombocytaggregationshämmande läkemedel, gör att personer blir mer benägna att få näsblod. På liknande sätt kan överdriven användning av slemhinneavsvällande medel också orsaka blödningar.

7. Von Willebrands sjukdom

Detta är ett allvarligt tillstånd som liknar hemofili. Det är ett genetiskt problem som orsakar koagulationssvårigheter. Således kan frekventa och rikliga näsblödningar vara symptom på detta tillstånd. I detta fall bör du rådfråga en läkare så snart som möjligt.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: 7 effektiva lösningar för att stoppa näsblod

8. Andra sjukdomar som ofta leder till en blödande näsa

Det finns andra allvarliga sjukdomar som orsakar rikliga och frekventa näsblödningar. Bland dem kan vi nämna leukemi, maligna tumörer och leversjukdomar. Du bör konsultera en läkare om blödningen förekommer ofta och är riklig.

9. Andra orsaker

Det finns tillfällen när en godartad tumör trycker på blodkärlen som för blod till näsan och orsakar blödningar. Liknande kan förändringar i atmosfäriskt tryck eller höjd också leda till näsblödningar. Detta händer främst när man reser med flyg eller klättrar i mycket höga berg.

Kort sagt, de flesta fall av blödning bör inte vara någon anledning till oro. Det är dock viktigt att ta upp dem med din läkare, särskilt om de händer ofta.

Orginalartikel


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hernández, M., Hernández, C., & Bergeret, J. P. (2018). Epistaxis. Consideraciones generales y manejo clínico. Cuadernos de Cirugía, 19(1), 54-59.
  • Beck R, Sorge M, Schneider A, Dietz A. Current Approaches to Epistaxis Treatment in Primary and Secondary Care. Dtsch Arztebl Int. 2018;115(1-02):12–22. doi:10.3238/arztebl.2018.0012
  • Fatakia A, Winters R, Amedee RG. Epistaxis: a common problem. Ochsner J. 2010;10(3):176–178.
  • Tabassom A, Cho JJ. Epistaxis (Nose Bleed) [Updated 2019 Jan 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.