Tre sätt att skölja näsan på barn

När du andas in, kommer allergiframkallande partiklar in i din näsa och de kan utlösa bland annat en allergisk reaktion eller en astmaattack. Det är därför det är mycket viktigt att du känner till hur man kan skölja näsan på rätt sätt, särskilt på barn.
Tre sätt att skölja näsan på barn

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Det är vanligt att barn är täppta i näsan. Därför är det viktigt att känna till hur man på rätt sätt kan skölja näsan, särskilt när du tar hand om ett barn. För ofta vet barn ännu inte hur de gör för att andas genom munnen, och har svårt att andas in luft om det finns för mycket slem och snor i näsan.

Vikten av att skölja näsan ordentligt

skölja näsan med nettipot

Vanligtvis andas vi alla genom näsan. Näsans funktion är att fukta, filtrera och värma upp all luft som kommer in i kroppen. När vi andas in, kommer allergiframkallande partiklar in i näsan och de kan bland annat utlösa en allergisk reaktion eller astmaattack om vi har otur.

När detta händer är det viktigt att veta hur man kan skölja näsan på ett korrekt sätt, särskilt hos spädbarn. Dessa småttingar har ännu inte lärt sig hur man andas genom munnen.

En nässköljning innebär att man för in saltvatten genom näsborrarna för att skölja ut snor, slem och även smuts och allergener som har fångats in där. Man spolar helt enkelt näsgångarna rena. Så syftet med en nässköljning är att få ut så mycket allergener och partiklar som möjligt samt hindra dem från att komma i kontakt med slemhinnan. På detta sätt blir den allergiska reaktionen mindre intensiv än om dessa partiklar ligger kvar och irriterar.

Men att skölja näsan är dock inte bara rekommenderat i dessa situationer. Det är dessutom mycket bra att göra också under andra omständigheter, till exempel:

  • Kronisk eller akut bihåleinflammation.
  • Baksnuva eller gomslem tillsammans med kronisk hosta på grund av ansamlingen av slem i halsen.
  • Förebyggande behandling vid behandlingar med nasala kortikosteroider.
  • Som endonasal vård efter en operation.

Hur gör man för att skölja näsan på ett barn

Nässköljningar är som näsdukar för små barn som ännu inte vet hur man snyter näsan. Om du tar till dig denna idé är det lätt att förstå att det är bra att genomföra så många av dessa behandlingar som du behöver för att ditt barn ska känna sig mer bekväm och få lättare att andas.

Som du kanske har märkt är det många barn som inte tycker om att få sin näsa rengjord, så att använda sig av dessa tekniker kan vara lite komplicerat ibland. Här är en serie tips som hjälper dig att tvätta näsan på en baby:

  • Gör det innan barnet ska sova och innan du matar honom eller henne.
  • Du kan lägga barnet med ansiktet vänt uppåt eller nedåt. Försök att vända dess huvud åt sidan och undvik att ha dem liggandes på rygg.
  • Efter proceduren är det bäst att sätta barnet upp för att underlätta att sekret och snor rinner ut av sig själv.
  • När näsan är för tilltäppt kan du spruta in lite av vätskan och massera området för att mjuka upp det. Därefter kan du föra in mer vätska.
  • Äldre barn kan skölja sin egen näsa medan de lutar huvudet åt sidan. De får upprepa sköljningen på båda sidor.

Tre sätt att skölja näsan

1. Liggandes på rygg med huvudet lutat åt sidan

skölja näsan med nettipot samt illustration av bihålorna och näsan

Detta är det vanligaste sättet att skölja näsan på, men inte direkt det mest effektiva. Vad du måste göra här är att spruta in vätskan med viss kraft i näspassagerna, antingen med en spruta eller en engångsförpackning, medan personen ligger i denna position.

Målet med denna teknik är att rengöra det innersta området i näsan. Det är ett snabbt och enkelt sätt att göra det på. Vätskan når dock inte det bakersta området av näsan och det är där slem och snor vanligtvis samlas. Därför är detta inte en användbar teknik när slemmet är tjockt och trögflytande, eftersom vätskan bara studsar mot slemproppen.

2. Skölj näsan medan barnet sitter upp

Detta sätt att genomföra en nässköljning passar särskilt bra för äldre barn. De bör luta huvudet lite framåt när man ska genomföra proceduren. Sedan sprutar du in vätskan på samma sätt som vi förklarade i föregående exempel.

När du är klar med att administrera vätskan behöver barnet, för bästa effekt, dra in luft kraftigt genom näsan för att vätskan ska nå in. Det är därför det är så svårt att utföra den här tekniken på spädbarn. Precis som med föregående manöver, når en sköljning i denna position inte riktigt den inre delen av näsan och den är inte så användbar för riktigt tjockt snor.

3. Liggandes på rygg eller sittandes med huvudet lutat bakåt

Detta ger en mycket effektiv sköljning av näsan. I detta läge rinner vätskan långsamt in och inget stort tryck krävs. Vätskan rinner rakt bak i näsan och ner i halsen och drar med sig en del av slemmet.

Även tjockare sekret, både mer klibbiga och mer viskösa, blir återfuktade när de kommer i kontakt med denna vätska. I nästa steg bör barnet dra in luft med stor kraft så att slemmet som täpper till den bakre delen av näsan dras ner i halsen och antingen kan sväljas eller spottas ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Deckx, L., De Sutter, A. I. M., Guo, L., Mir, N. A., & van Driel, M. L. (2016). Nasal decongestants in monotherapy for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009612.pub2
  • Riera Sampol, A., & Pedro Gómez, J. E. de. (2014). ¿ En la congestión nasal en pacientes pediátricos, es más efectivo realizar lavados nasales o aspiración para la prevención de complicaciones ? Evidentia: Revista de Enfermería Basada En La Evidencia.
  • Santos Galvão, C. E., Nascimento Saldiva, P. H., Kalil Filho, J. E., & Morato Castro, F. F. (2004). Inflammatory mediators in nasal lavage among school-age children from urban and rural areas in São Paulo, Brazil. Sao Paulo Medical Journal.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.