Så kan du hjälpa din bebis att få ut gaser

Det kan hända att din bebis sväljer luft medan hen äter. Om du inte hjälper din bebis kan dessa gaser orsaka obehag och irritation och göra att bebisen skriker. Därför är det viktigt att hjälpa din bebis att få ut gaserna.
Så kan du hjälpa din bebis att få ut gaser

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din bebis behöver få ut sina gaser. Om det inte lyckas, kan gaserna orsaka obehag och irritation. I denna artikel ska vi berätta för dig hur du kan hjälpa din lilla bebis att få ut gaser på rätt sätt.

Nyfödda och gaser

Det är mycket vanligt att nyfödda inte vet hur de ska suga på rätt sätt. Därför händer det också att de sväljer luft när de äter, speciellt om de matas med flaska.

Ansamlingen av gaser i deras små magar kan orsaka obehag. Det kan göra dem obekväma och irriterade, och är orsaken till att de skriker.

Få ut bebisens gaser: En baby med kolik tillsammans med sin mamma.
Kolik inträffar när gaser samlas i matsmältningskanalen på grund av otillräcklig matsmältning eller efter intagande av luft med födan.

Detta är därför också orsaken till varför det är så viktigt att hjälpa bebisen bli få ut gaser efter varje måltid. Faktum är att det är mycket svårt för dem att själva göra det, så de behöver din hjälp.

Därför ska du, efter att ha matat ditt barn, försöka se till att det rapar upp gaserna. På så sätt kan ni undvika obehag eller kolik.

Olika sorters gas

Det finns två huvudsakliga sorters gas som kan ansamlas i din bebis mage.

  • Gaser i magsäcken. Detta är det vanligaste, det beror på luft som din bebis har svalt medan den äter, som vi nämnde tidigare.
  • Gaser i tarmarna. Dessa uppstår av ofullständig matsmältning eller på grund av födoämnesintoleranser. Om du tror detta är fallet med din bebis, kan du diskutera med er barnläkare. Denna kan till exempel rekommendera att du byter till ett annat märke bröstmjölksersättning.

Så kan du hjälpa din bebis att få ut gaser

Det finns flera tricks och tekniker du kan ta till för att hjälpa din bebis få ut gaser på ett bra sätt:

Korrigera barnets position eller tag om bröstet vid flaskmatning

En mamma som ammar sin bebis.
Att få till en korrekt position vid matningen är nödvändigt så att bebisen inte får i sig luft med mjölken.

När du ammar eller flaskmatar ditt barn, behöver du se till att barnet har rätt position. På det sättet kan de suga bättre och undvika att svälja så mycket luft. För att göra det så ska:

  • Både din bröstvårta och den omgivande vårtgården in i bebisens mun. Om bebisen endast suger på din bröstvårta, kommer han eller hon också att få i sig luft.
  • Barnets tandkött ska inte klämma runt din bröstvårta. Om bebisen gör så, kommer han eller hon att svälja mera luft än mjölk.

Du kan hjälpa din bebis att få ut gaser genom att få hen att rapa

Att få bebisen att rapa är kanske det mest effektiva sättet att hjälpa dem få ut gaser på ett bra sätt. Det finns dock vissa positioner som är mer effektiva än andra för att få ut gaser. Några exempel på de mest kända är:

  • Att hålla barnet upprätt mot din axel
  • Att placera barnet sittande i din famn med ryggen mot dig. Placera din hand på babyns bröst och dina fingrar mot bebisens haka.
  • Placera barnet liggande på din arm. När deras mage pressas mot din arm, brukar det leda till att de får ut gaserna. Kom dock ihåg att bebisens huvud bör vara lite högre upp än resten av kroppen.

När din bebis är i rätt position, kan du klappa eller smeka ryggen. Du bör hjälpa din bebis få ut gaser i cirka fem till tio minuter. Du behöver dock inte oroa dig om du inte hör de karaktäristiska rapljuden, eftersom bebisen kan rapa utan att du märker det. Efter cirka tio minuter kan du lägga ner din bebis. 

När du bör hjälpa din bebis att få ut gaser

Experter säger att det är nödvändigt att hjälpa din bebis att få ut gaserna. Men du undrar säkert när detta behöver göras. Normalt sett, så ska du rapa din bebis efter varje måltid. Ibland kan du dock behöva avbryta matningen för att få ut gaserna och sedan fortsätta:

  • Om din bebis är rastlös under matningen, kan det beror på att han eller hon sväljer luft. Då kan du avbryta ungefär med fem till tio minuters mellanrum för att hjälpa bebisen att få ut gaserna och sedan fortsätta.
  • Du kan också rapa bebisen när du byter från det ena bröstet till det andra.
  • Om du flaskmatar din bebis och han eller hon verkar upprörd, så kan du pausa vid varje 60 ml för att rapa och sedan fortsätta matningen.

Lyssna noga till dina mammainstinkter! Dessutom, om bebisen inte verkar rastlös utan äter helt normalt, finns det ingen anledning att avbryta matningen. Låt helt enkelt bebisen rapa efter att ni är klara.

Välj korrekt napp till flaskan

Efter flaskmatning kan du behöva hjälpa din bebis att få ut gaser
Nappens storlek bör anpassas efter barnets ålder. Dessutom kan så kallade “anti-kolik”-nappar visa sig hjälpa.

Om du flaskmatar din bebis, måste du hålla koll på flasknapparna. Det kan hända att de inte är lämpliga för åldern på din bebis. Om de är för stora, kan de göra så att bebisen sväljer luft när den dricker mjölken.

Därför är det bäst att välja åldersanpassade flasknappar så att din bebis inte sväljer luft. Det finns speciella flasknappar som är till för att minimera problemet genom att minska mängden luft som bebisen kan svälja medan han eller hon äter.

Den här artikeln kanske intresserar dig: 8 livsmedel du inte bör mata bebisar med

Är det alltid nödvändigt att hjälpa bebisen rapa?

En del mammor tror att bebisar alltid sväljer luft när de äter. Därför tror de också att de måste rapa bebisen oavsett vad. Det är dock inte nödvändigtvis fallet, speciellt när man ammar. Om både positionen och sugtekniken är rätt, kanske bebisen inte alls sväljer luft.

Om du däremot försöker rapa bebisen när det inte behövs, kan du orsaka dem obehag. Det är alltid bäst att försöka hjälpa din bebis få ut gaserna under en lagom lång tid (cirka fem till tio minuter), med försiktiga klappar eller smekningar, och sen bara låta bebisen vila.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.