8 livsmedel du inte bör mata bebisar med

Något av föräldrarnas största orosmoment är hur de ska mata barnen på rätt sätt. Tänk på att det finns vissa livsmedel som kan vara skadligt för barnet. Lär dig om dem i den här artikeln.
8 livsmedel du inte bör mata bebisar med

Senaste uppdateringen: 06 januari, 2020

Det är viktig för föräldrarna att lära sig vilka livsmedel man inte bör mata bebisar med.

Då barnen växer upp kommer man såklart att vilja ta hand om dem och skydda dem. Det mest kompletta och näringsrika livsmedlet du kan ge ditt barn är bröstmjölk, även om modersmjölksersättning är ett bra substitut.

Det är dock viktigt att man också inkluderar andra livsmedel i deras kost och att det sker i enlighet med deras utveckling.

Den idealiska åldern att börja med en kompletterande kost är vid runt sex månaders ålder. Vid det laget kan barnet sitta upp och smälta mat ordentligt.

Bebisens kost kommer vanligtvis att inkludera några enkla och lätta rätter som frukt- och grönsakspuré. Men du kommer även behöva tänka på vilka livsmedel du inte bör mata bebisar med eftersom de kan vara skadliga för deras hälsa.

Livsmedel man inte bör mata bebisar med då de är under 1 år

Det finns vissa livsmedel du inte bör mata bebisar med. Idag kommer vi dela med oss av en lista som kan utgöra en grund för dina framtida måltidsplaner.

Socker

Det är väl känt att det är skadligt att äta för mycket socker. Undvik att ha söta drycker i nappflaskan, för du kommer bara vänja dem vid att äta söta livsmedel.

Barn som äter glass.

En bebis har ännu inte utvecklat sitt smaksinne, så den kan inte skilja på sött och andra smaker.

  • Om du ändå vill göra måltiden lite sötare ska du använda mosad banan eller lite bröstmjölk för att undvika att barnet blir beroende av socker.

Honung

Sked med honung.

Det kan verka som ett naturligt alternativ att söta barnets mat med, men det är inte en bra idé för barnet att byta ut socker mot honung.

Om en bebis äter honung den är under ett år så kan den drabbas av botulism (en sjukdom som orsakar förstoppning och problem med amningen).

Salt

Salt i träsked.

Precis som med de två tidigare livsmedlen så används salt för att stärka smaken på mat, men det är en dålig idé att inkludera det i barnets kost när det är under ett år eftersom det kan ha allvarliga effekter på dess njurar.

Bebisens njurar har ännu inte utvecklats tillräckligt för att kunna hantera stora mängder natrium. Du kan börja lägga till lite i maten efter den första födelsedagen.

Fisk och skaldjur

Fisk anses vara en hälsosam proteinkälla, men det rekommenderas inte för bebisar. Vissa fisksorter innehåller stora halter kvicksilver, vilket kan ha en allvarlig påverkan på barnets nervsystem.

Fisk och skaldjur.

Det är också en dålig idé att introducera räkor och andra skaldjur eftersom kadmiuminnehållet kan ha en negativ påverkan på bebisens njurar.

Mjölkprodukter med låg fetthalt

Mjölk och ägg.

Vanlig mjölk bör aldrig utgöra ett substitut för bröstmjölk, men det är en bra idé att ge ditt barn hälsosamt animaliskt fett, som exempelvis yoghurt och ost (med måtta).

Du bör aldrig ge barnet produkter med låg fetthalt eftersom dessa produkter har gått igenom många processer där fettet har tagits bort, och det är fett som ger barnet viktiga vitaminer och kalorier.

Vissa typer av grönsaker

Spenat i träskål.

Det stämmer att barnet bör äta grönsaker som ger det alla de näringsämnen och vitaminer som de behöver. Bland de livsmedel som du aldrig bör ge barnet har vi exempelvis:

  • Mangold
  • Spenat
  • Sjögräs

Dessa livsmedel innehåller höga koncentrationer av nitrat, vilket orsakar methemoglobinemi, som är en sjukdom där huden blir blåaktig. Den påverkar slemhinnorna och minskar syremängden i blodet.

Drycker med koffein

Drycker med koffein.

Vissa föräldrar är inte medvetna om hur skadligt det kan vara att ge drycker innehållande koffein till en bebis, så vi har lagt till dessa på listan.

Kaffe, läsk och te kan innehålla stora mängder koffein och andra tillsatser som kommer minska upptaget av järn och kalcium. De kommer även överstimulera barnets nervsystem.

Nötter och paketerade snacks

Vad du inte bör mata bebisar med: mandel

Du bör aldrig ge nötter till ett barn under ett år för barnet kan sätta detta i halsen. Dessa produkter bör bara inkluderas i kosten hos barn som är fem år och uppåt, och endast under uppsyn.

Det är inte heller en bra idé att låta dem äta saker som chips, bakverk och andra kommersiella produkter, eftersom de innehåller för stora mängder socker och salt samt andra tillsatser som kan skada bebisens hälsa.

Det är viktigt att du tänker på de livsmedel som du ger barnet vid den här åldern. Då du börjar lägga till fast föda så bör du vara medveten om de effekter som de har på bebisens hälsa.

Om du tvekar så bör du prata med en specialist först. Glöm inte bort de tips vi har delat med oss av i den här artikeln.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mis NF., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism- why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.