Lär dig om de fantastiska hälsofördelarna med spirulina

Har du hört talas om spirulina? Detta fantastiska, algliknande tillskott tillhandahåller många fördelar för din hälsa, ditt välmående och din skönhet. Lär dig mer i den här artikeln!
Lär dig om de fantastiska hälsofördelarna med spirulina

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Vet du var spirulina är?

Mayaindianerna och aztekerna avände sig av denna alg under sina glansdagar. Den är också väldigt nyttig. Idag vill vi berätta mer om spirulina – en otroligt kraftfull, uråldrig kur.

Kort om spirulinas historia

spirulina smoothie och muffin

I skrifterna om Hernán Cortés erövring av Mexiko nämner han viss vegetation som växte på ytan av sjön Texcoco och som samlades in av aztekerna. De torkade algen i solen och rostade den innan konsumtion. Namnet de gav den var tecuitlat, vilket betyder “produkt av sten”. Arterna levde endast i vatten med högt mineralinnehåll.

Bruket av spirulina som ett livsmedel var även en del av andra kulturer, såsom Kanenmbu i regionen vid Chadsjön. I Spanien hittas arten i Parque Nacional de Doñana i Huelva, eller mer specifikt i sjön Santa Olalla. Den är dock inte inhemsk på den iberiska halvön, utan fördes dit av det flamländska folket när de migrerande från Afrika.

Under den andra halvan av 1900-talet började spirulina användas kommersiellt. Den började odlas 1962 i torra regioner där salthalterna i vattnet gjorde konventionellt jordbruk svårt. Man trodde att det var en alg, men det är faktiskt en prokaryotorganism med en kärna (där nukelinsyran finns) och ett omkringliggande område (med klorofyll).

Idag konsumerar man den rå i kapslar eller i pulverform. Du hittar den lätt där man säljer kosttillskott.

Näringsinnehåll och egenskaper hos spirulina

spirulinapulver i sked

Denna spiralformade cyanobakterie (varifrån namnet kommer) har en blågrön färg på grund av sitt fykocyanin och klorofyll. Generellt är det ett fantastiskt tillskott som tillhandahåller kroppen med protein som är lättare att absorbera (57% av dess vikt är protein).

Spirulina är även en utmärkt källa till kolhydrater, fetter, nukleinsyror och vitamin A och B12. Några av mineralerna innehåller kalcium, järn, magnesium och fosfor.

Utmärkt för hälsa och skönhet

Generellt har konsumtion av spirulina en stor påverkan på din hälsa och skönhet.

Till att börja med är det ett kosttillskott som saktar ned cellåldrande. Vidare innehåller det även antioxidanter såsom betakaroten, vilket gör det bra för hälsan. Eftersom det tillhandahåller dig med gott om järn är det bra för personer med anemi, trötthet och mineralbrister. Professionella atleter använder det för att förbättra sin prestationsförmåga i tävlingar och under träning. Det hjälper dem trots allt att återfå sin energi och fysiska hälsa. 

Eftersom växten innehåller få mättade fetter och essentiella fettsyror är den perfekt för de som försöker gå ner i vikt eller äta bättre. Som om det inte vore nog har spirulina knappt några kalorier och innehåller till och med en aminosyra som hjälper till att hålla aptiten låg.

Spirulina och dess många hälsofördelar

Först och främst har spirulina förmågan att skydda och nära både lever och lungor.

Vidare hjälper den dig att:

spirulina i pulver och tablett form

Spirulina bidrar även till produktionen av en neurotransmittor som kallas acetylkolin, som håller de neuronala funktionerna i balans och förbättrar hälsan hos det centrala nervsystemet. Tack vare sina vitaminer hjälper växten dina hjärnceller att fungera bättre (perfekt innan ett stort prov, till exempel). Vidare är denna saltvattensorganism bra för din kardiovaskulära hälsa. Den sänker trots allt ditt kolesterol och dina triglycerider, såväl som ditt blodtryck.

Självklart finns det många fler fördelar med detta fantastiska tillskott. Det kan även:

 • Förebygga osteoporos under klimakteriet
 • Hjälpa dig att somna
 • Minska symptomen på reumatoid artrit
 • Behandla surr i öronen samt tinnitus
 • Förbättra dålig andedräkt
 • Desinfektera och läka sår eller andra lesioner i munnen

Skönhetsfördelarna med spirulina

spirulina i skålar

Utöver allt den gör för din hälsa är växten även utmärkt för din skönhet. Den tillhandahåller till exempel stora mängder mineraler, vitaminer och aminosyror, vilka hjälper med tillväxt och stärkning av håret. Därför är den utmärkt för de som bekämpar håravfall.

Den stärker dessutom svaga naglar. Vidare agerar den för att föryngra huden tack vare sitt klorofyll, linolsyra och vitamin E.

Hur bör jag konsumera spirulina?

Du kan hitta tillskottet i olika former: kapslar, vätska, tabletter och pulver. Den dagliga dosen för vuxna är 3-5 gram.

Kontraindikationer och bieffekter

 • Personer med gikt eller hyperurikemi ska undvika att konsumera det, och så även gravida och ammande kvinnor.
 • Det kan orsaka diarré, kräkningar, hudreaktioner och huvudvärk. I så fall ska du sluta konsumera det och tala med en läkare.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ashraf Mahdy Sharoba. (2015). Valor nutritivo de la espirulina y su uso en la preparación de algunas fórmulas complementarias para alimentos infantiles. Diario de Procesos Agroalimentarios y Tetecnologías 2014, 20 (4), 40(6), 330–350.
  https://doi.org/10.1159/000088889

 • Antiinflammatory and antihyperalgesic activity of C-phycocyanin (2009). Shih CM, Cheng SN, Wong CS, Kuo YL, Chou TC.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299804
 • Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus (2001). Parikh P, Mani U, Iyer U.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
 • The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study (2014). Mazokopakis EE, Starakis IK, Papadomanolaki MG, Mavroeidi NG, Ganotakis ES.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
 • Torres-Duran, P. V., Ferreira-Hermosillo, A., & Juarez-Oropeza, M. A. (2007). Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report. Lipids in health and disease, 6, 33. doi:10.1186/1476-511X-6-33
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/
 • Selmi, C., Leung, P. S., Fischer, L., German, B., Yang, C. Y., Kenny, T. P., Cysewski, G. R., … Gershwin, M. E. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cellular & molecular immunology, 8(3), 248-54.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.