Gå ner i vikt innan läggdags; 5 tips

Det är viktigt att inte hoppa över middagen eftersom detta saktar ner din ämnesomsättning. Du bör också försöka äta middag tidigare så att du redan har smält maten när du går till sängs.
Gå ner i vikt innan läggdags; 5 tips
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Är det möjligt att gå ner i vikt även innan läggdags? Såklart det är! Din ämnesomsättning fungerar hela tiden, så du behöver bara implementera några enkla strategier för att hålla den aktiv. Kom ihåg att slutet av dagen är en viktig tidpunkt när det kommer till viktminskning.

I dagens artikel kommer vi att ge dig några tips på hur du kan gå ner i vikt innan läggdags.

1. Vikten av middagen

Rödbetssoppa
Många människor väljer att hoppa över middagen i tron att det kommer hjälpa dem att gå ner i vikt lättare. Detta är ett misstag. Genom att inte äta middag tillbringar du de närmaste 10 timmarna eller så med brist på näring i kroppen. Detta får två stora konsekvenser: först och främst betyder det att du inte följer en hälsosam kostrutin. Och för det andra saktar det ner din ämnesomsättning.

Så vad är lösningen? Det är viktigt för dig att äta middag, och vi föreslår att du följer dessa rekommendationer:

  • Försök att äta middag två timmar innan du går till sängs.
  • Välj en lätt middag.
  • Du har säkert hört att det är viktigt att äta en mindre men balanserad middag. Vissa hör detta och gör misstaget att bara äta en sallad. Det är inte heller en bra idé. Din middag bör innehålla protein, fibrer, vitaminer och även kolhydrater.
  • Var särskilt försiktig när det gäller sallader eftersom din kropp har svårt att hinna smälta dem under dessa sista timmar före sänggåendet. Grönsakssoppor är ett bra alternativ. Vill du ha ett exempel? Prova pumpasoppa med kanel eller squashsoppa med vitlök och havregryn. De är läckra! Du kan även kombinera dem med en bit lax.

2. En halvtimmes promenad

Promenad
Du ska inte ge dig ut och löpa så du blir helt utmattad. Allt du behöver göra är att ägna dig åt en avslappnande aktivitet som samtidigt håller din ämnesomsättning aktiv. Det är till exempel mycket tillfredsställande att gå en promenad med hunden eller en vän. Gå i rask takt och kom ihåg att andas djupt.

Att ta en promenad innan sänggåendet hjälper dig också att lindra spänningar och skingra tankarna om du har upplevt några problem under dagen. Som du vet är stress en av de största fienderna för din hälsa och din vikt. Om du gör det till en vana att ta en promenad senare under dagen får du en trevlig stund för att slappna av, lindra spänningar och se saker i ett annat ljus.

Du kommer även hem mer tillfreds. Ge det ett försök!

3. Fördelarna med ett renande bad

Avkopplande bad
Efter din promenad är en avkopplande, varm dusch en perfekt idé. Och en gång i veckan rekommenderar vi att du tar dig ett renande bad. Visst, du kommer att använda lite mer vatten, men fördelarna är mycket viktiga.
  • Det eliminerar gifter från kroppen
  • Det ger näring till din hud med vitaminer och mineraler
  • Du känner dig förnyad och får mer energi

Denna typ av avkopplande och avgiftande bad bidrar till att minska inflammation och låter dig avsluta din dag på det mest behagliga sättet, och det bidrar till viktminskningsprocessen. Lägg bara 100 gram bikarbonat till ditt badvatten tillsammans med 5 droppar eterisk lavendelolja, 100 gram havssalt och en matsked riven ingefära. Sjunk ner i badet i en halvtimme och bara njut!

4. Teer som hjälper dig att gå ner i vikt på kvällen

Te
Det finns mängder av läckra och naturliga teer du kan njuta av innan läggdags. De hjälper dig att bränna mer fett, bidrar med de vitaminer din kropp behöver och låter dig slappna av. Här är några av de bästa:

Blåbärste: Sänker blodsockernivåer och hjälper dig att sova bättre.

Oolongte: Detta berömda orientaliska te är främst känt för sin förmåga att främja viktminskning. Det har en attraktiv blå färg och en utsökt smak.

Stjärnaniste: Genom att dricka detta mot slutet av dagen får du en mer avkopplande sömn medan du förbränner fettet som du fått i dig vid middagen.

Rosente: Detta är utsökt. Enligt Journal of Food Science är rosente rikare på antioxidanter än grönt te, och det innehåller inget koffein, vilket gör det idealiskt för kvällen. Det hjälper till att bekämpa förstoppning samt den där klassiska bukinflammationen.

5. Gör dig redo för en god natts sömn

sömn
Att få en god natts sömn hjälper dig också att gå ner i vikt. Förvånad? Tja, det är sant. Under natten utför ditt lymfatiska system en mycket viktig uppgift: det avgiftar kroppen. Om det inte gjorde detta skulle du ansamla skadliga ämnen som orsakar inflammation och hindrar dig från att tappa vikt på ett hälsosamt sätt.

För att få bättre sömn bör du försöka hålla temperaturen i sovrummet mellan 20 och 24°C. Det är alltid bäst att sova i svalare temperaturer. När dessa gränser överskrids sover du inte lika bra. Och kom ihåg att sluta använda alla elektroniska enheter, som din bärbara dator eller mobiltelefon, minst två timmar innan du går till sängs. Det hjälper din hjärna att slappna av. Välj en bra bok i stället, och linda in dig i filtar för att hålla värmen.

Som du kan se hjälper dessa enkla kvällstips dig att ta bättre hand om din hälsa och gå ner i vikt på rätt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
  • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.