6 misstag att undvika vid bantning

Att gå hungrig i försök att gå ner i vikt är ett av de värsta misstagen du kan göra. Du behöver upprätthålla en balanserad kost för att gå ner i vikt, och du bör inte glömma att kombinera den med en hälsosam motionsrutin och andra sunda vanor.
6 misstag att undvika vid bantning
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

I en värld där fetma blivit ett av de största hälsoproblemen försöker många människor gå ner i vikt. I många fall begår de misstag som hindrar dem från att lyckas med sin bantning.

Viktminskningsindustrin har vuxit till en av de största i världen. Många företag erbjuder viktminskningsprodukter – produkter som i slutändan många gånger inte ger önskat resultat. Dessa produkter kan ofta hjälpa dig att lättare bränna fett, men detta är inget “mirakel” som kan ske av sig självt eftersom viktminskning också involverar många andra faktorer.

Ett av de vanligaste felen folk gör vid bantning är att de begränsar sin viktminskningsplan till en enda faktor. Detta räcker dock inte.

Vissa följer till exempel en hälsosam kost, men varken tränar eller överväger andra viktiga faktorer. Andra förlitar sig på “mirakeldieter” som kan ge önskade resultat för stunden, men om de inte följer upp med en hälsosam kost och goda motionsvanor kommer de inte fungera i slutändan. Vill du veta vilka de vanligaste misstagen är vid bantning?

Eliminera kolhydrater

Kolhydrater är den främsta källan till energi och bör aldrig tas bort ur kosten. Det är sant att du kan gå upp i vikt om du äter för mycket kolhydrater, men om du äter rätt kolhydrater i rätt mängder och utspridda över dagen, kommer du uppnå de önskade resultaten.

För att gå ned i vikt och fortsätta äta kolhydrater bör du huvudsakligen äta dem under frukost och lunch. Detta gör att du bränner dem under resten av dagen. Det rekommenderas inte att äta kolhydrater på kvällen eftersom de då omvandlas till fett.

Det är också viktigt att betona att eliminering av kolhydrater ur kosten kan orsaka en del allvarliga hälsoproblem.

Gå hungrig

Många slutar äta, hoppar över måltider eller äter väldigt lite vid varje måltid. Men detta är inte effektivt när man vill gå ner i vikt, och är ett av de värsta misstagen man kan göra. Det skapar inte bara näringsbrist i kroppen, utan försämrar också ämnesomsättningen, vilket gör det svårare att gå ned i vikt.

Det har visat sig att 5 till 6 små måltider under dagen håller ämnesomsättningen i gott skick, vilket gör det lättare att bränna fett.

Inte dricka vatten

At tinte dricka vatten är ett misstag vid bantning

Många tror på den falska myten att vatten gör att du går upp i vikt eftersom det gör att kroppen samlar på sig vätska. Men faktum är att det motsatta är sant. Dricksvatten hjälper till att öka ämnesomsättningen, förbättra matsmältningen och motverka uttorkning. Det är salt som gör så att kroppen behåller vätska, så det är saltet som du bör minskar på.

Missbruka dieter eller “lätta” produkter

Bara för att produktetiketten nämner orden diet, lätt, fettsnål eller nyttig betyder det inte att detta är 100% sant. Även om dessa livsmedel innehåller mindre fett, socker, kalorier, natrium och kolhydrater – tänk på vad det är i jämförelse med. Många inser inte att detta bara är procentsatser och bör jämföras med andra livsmedel. De kan förorsaka viktuppgång precis lika mycket, om de konsumeras i överskott.

Bara utföra konditionsträning

Du behöver mer än bara konditionsträning

Att bara utföra konditionsträning, som löpning eller cykling, är i allmänhet inte tillräckligt för att gå ner i vikt. Nyckeln till att få bra resultat är att kombinera denna typ av träning med motståndsövningar. Dessa kan hjälpa dig att bränna fler kalorier under träningen.

Bara fokusera på bantning

Näring spelar en viktig roll när man försöker gå ner i vikt eller behålla en balanserad vikt. Det är sant att vissa livsmedel hjälper dig att lättare bränna fett tack vare sina egenskaper. På samma sätt är det sant att vissa dieter gynnar bantning under begränsad tid med goda resultat.

Men vad som är viktigt är att fortsätta eliminera sockerhaltiga och feta livsmedel även när tidsramen för ditt bantningsprogram nått sitt slut. Till exempel finns det dieter som hjälper dig att bränna fett i 1 eller 2 veckor, och det är möjligt att följa dem steg för steg med goda resultat.

Men för att dessa ansträngningar inte ska vara förgäves är det oerhört viktigt att sätta en slutpunkt för dieten och därefter fortsätta äta en hälsosam kost och upprätthålla en hälsosam livsstil för att undvika att gå upp i vikt igen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.