Sju frukter som hjälper dig att tappa vikt

Sju frukter som hjälper dig att tappa vikt
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2024

Att äta frukt är en absolut nödvändighet för att hålla sig frisk, men vissa frukter kan även vara effektiva för att hjälpa dig tappa vikt naturligt.

Vi ska förklara vilka frukter du bör inkludera i din dagliga diet för att på kort tid märka hur de hjälper dig att tappa vikt på ett balanserat sätt, utan att förlora energi eller vitalitet. Du kommer dessutom eliminera överflödig vätska, fett och gifter.

Citron

Denna citrusfrukt är utmärkt för att rena blodet och hjälpa dig förbränna överflödigt fett i kroppen. Till och med personer som drabbas av halsbränna kan äta den eftersom den trots sin surhet har egenskaper som kan alkalisera surheten när den når magen.

Vi rekommenderar att dricka den innan frukost, under dagen och även till måltider – speciellt om de är rika i fett.

Citronvatten

Grapefrukt

Grapefrukt är en utmärkt frukt för att tappa vikt eftersom den hjälper till att förebygga vätskeretention samtidigt som den renar kroppen, tar hand om levern och löser upp fett.

Du kan äta denna frukt hel eller som en naturlig juice. Om du inte gillar den bittra smaken så kan du söta den med lite stevia.

Du kan även konsumera grapefrukt som en esoterisk olja, och speciellt om frukten inte är i säsong (se dock till att den är för oralt bruk när du köper den). Ta en droppe blandad med lite honung eller olja varje morgon.

Vattenmelon

På grund av dess höga vatteninnehåll så kan vattenmelon vara ett väldigt mättande livsmedel som kan förebygga överätning samtidigt som den verkar diuretiskt. Över 90% av dess vikt är vatten, och varje 100 gram vattenmelon har bara 20 kalorier.

Den är även rik i vitamin C, vitaminer från B-gruppen, kalium och licopene – ett pigment som hjälper till att förebygga cancer.

Det är viktigt att du inte äter den blandad med måltider eller som en dessert eftersom den på grund av sitt socker- och vatteninnehåll kommer få negativa effekter på matsmältningen och få dig att gå upp ännu mer i vikt. Vi rekommenderar att äta den före frukost eller mellan måltider för sig själv. Blanda den inte med andra livsmedel eftersom du då inte kommer dra nytt av dess fördelar fullt ut.

Du kan äta den hel eller som en smoothie med lite citronsaft. Ta inte bort fröna eftersom även de är fördelaktiga.

vattenmelon-robbplusjessie

Bär

Bär, såsom hallon, björnbär eller blåbär, står ut från mängden eftersom de är höga i fibrer och har förmågan att reglera natriumnivåerna. De innehåller dock även antocyaniner – komponenter som stödjer socker- och fettassimilering – vilket gör dem oumbärliga för att tappa vikt utan att göra uppoffringar. För att dra så stor nytta av dem som möjligt så rekommenderar vi att konsumera dem mitt på morgonen eller mitt på eftermiddagen, precis som jordgubbar. Du kan även hitta dem frysta eller i sylt och juice utan tillagt socker.

Äpplen

Många personer anses att äpplen är en tråkig frukt, men det är en av de hälsosammaste frukterna som finns och det är rekommenderat att äta minst ett om dagen. Om de är organiska så ska du äta skalet, eftersom det kommer hjälpa din kropp att bränna fett tack vare dess ursolsyra. De är även höga i fibrer och kan ätas råa, ugnsbakade eller kokta med lite vatten och kanel.

äpple-tom-gill

Päron

Päron innehåller oumbärliga antioxidanter för att tappa vikt, katekiner och flavonoider. De bekämpar vätskeretention och hjälper även till att eliminera gifter och fett i kroppen. Om du enbart äter päron till middag under en vecka och konsumerar en balanserad diet under resten av dagen så kommer du snabbt märka att du går ned i vikt. Du kan även bara äta päron och päronjuice under en dag varannan vecka.

Papaya

Papaya är en utsökt exotisk frukt som är hög i fibrer och vatten, samt låg i kalorier. Detta främjar korrekt smältning av protein. Vi rekommenderar att börja dagen med en stor bit färsk papaya eller att dricka den i en smoothie, som du även kan lägga till några frön i. Detta är ett utmärkt botemedel för att bekämpa tarmparasiter, som ofta kan öka aptiten. Den är även rik i vitamin C, folsyra, kalium, vitamin A, vitamin E och vitamin K.

Foton från DorteF, robbplusjessie och tom gill.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.