5 enkla och effektiva tips för att läka en knäskada
Knäskador är några av de vanligaste skadorna inom sport, och det är inte bara atleter som drabbas. Dessvärre är det relativt vanligt med stukningar, vrickningar eller i värsta fall meniskskador. Läs följande tips för att lära dig hur man kan förebygga och läka en knäskada.
Vi ska dela med oss av de mest effektiva tipsen för att återfå rörligheten hos knäna med hjälp av naturliga tekniker såväl som hälsosamma vanor.
Optimistisk rehabilitering för att läka en knäskada
När du drabbats av en knäskada så måste du sakta ned din dagliga takt och sluta göra vissa saker som du kunde göra innan skadan. Om denna situation blir utdragen kan den leda till modfälldhet och i värsta fall depression. Du kanske trots allt undrar huruvida skadan kommer finnas kvar hela livet.
I dessa fall är det väldigt viktigt att ha kämpaglöd, eftersom det kommer hjälpa dig i rehabiliteringen. Den mentala kampen mot negativa tankar är lång, eftersom full återhämtning kan dröja upp till sex månader.
Alla stimulus som hjälper dig att undvika att bli nedslagen är bra. Det är viktigt att luta sig mot sin familj, en partner eller vänner. Det är även viktigt att ha ett mål och att följa riktlinjerna för rehabiliteringen.
Tips för att läka en knäskada
Om det finns inflammation eller en specifik rörelse som orsakar smärta eller obehag, ska du ta tag i smärtan så snart som möjligt. Många skador kan förebyggas om du lyssnar på kroppens signaler.
1. Applicera värme
Knäna är ofta väldigt responsiva på förändringar i temperaturen. Is och värme kan lindra smärta såväl som inflammation om de appliceras på knät. Massage, varmvattenpåsar och värmedynor kan hjälpa, bland andra hjälpmedel.
Även om det är sant att det är bäst att använda is för att förebygga inflammation och smärta direkt när skadan sker, kan den användas på daglig basis även efteråt. Du kommer märka av förbättringarna och den snabbare återhämtningen.
Läs även: Knärehabilitering efter meniskoperation
2. Var försiktig när du böjer dig ned
Ju mer vikt du bär, desto mer påfrestning på menisker och ligament i knäna. En av deras funktioner är faktiskt att verka dämpande på lederna mellan lårbenet och skenbenet när man böjer på knät.
På grund av detta är det nödvändigt att vara medveten om din hållning när du böjer dig ned och lyfter tunga föremål. Istället för att böja bröstet framåt och hålla benen raka, bör du böja på benen för att hålla ryggraden rak när du ska plocka upp något.
3. Vikten av bra skor för att läka en knäskada
En annan aspekt som kan påverka knähälsan är att ha dåliga skor. Om det finns en svaghet eller obehag i knäna så måste du utvärdera om skorna du bär är lämpliga för dig.
Skor med höga klackar eller en sula med för mycket lutning framåt skapar en gångstil som är onaturlig. Detta får inte bara knäna att lida, utan även ryggen. En platt och styv sko är heller inte att rekommendera.
4. Neuromuskulära bandage (tejp)
För åratal sedan fanns det bara en typ av bandage för att immobilisera knäet när man försökte läka en knäskada. Idag har vi dock neuromuskulära bandage som kallas för kinesiotejp. Denna typ av bandage hjälper till att förebygga knäskador på ett annat sätt.
Detta karaktäristiska iögonfallande bandage begränsar rörelserna men respekterar rörligheten samtidigt som det tillhandahåller en lätt massage. Vidare erbjuder det en känsla av säkerhet och stöd.
Du kanske även vill läsa: Orsaker och kurer för smärta i knäna
5. Välj rätt övningar när du drabbats av en knäskada
Det finns vissa övningar som inte är rekommenderade om du vill förebygga eller läka en knäskada. Undvik aktiviteter med hög påfrestning där hopp utförs eller där man roterar knäna, eftersom dessa kan skada menisken.
Ofta kan knäskador dock komma från en ändring i ryggraden i ländryggs- eller bäckennivå; av denna anledning är det även viktigt att stärka bukmusklerna och stretcha dem varje vecka.
Avslutningsvis är det väldigt viktigt att du talar med din läkare om du drabbas av en knäskada, eftersom den annars kan bli kronisk. Ett dåligt läkt knä kan otvivelaktigt försämra din livskvalitet och begränsa din rörlighet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Tauchi, R., Imagama, S., Muramoto, A., Tsuboi, M., Ishiguro, N., & Hasegawa, Y. (2015). Influence of spinal imbalance on knee osteoarthritis in community-living elderly adults. Nagoya journal of medical science, 77(3), 329–337.
- Heiber, V. 2014. Taping neuromuscular en tendinopatías rotulianas en jugadores de básquet: “rodilla del saltador”. Facultad de Ciencias Médicas de Universidad FASTA. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/1076/2013_K_013.pdf?sequence=1
- Lee, K., Yi, C. W., & Lee, S. (2016). The effects of kinesiology taping therapy on degenerative knee arthritis patients’ pain, function, and joint range of motion. Journal of physical therapy science, 28(1), 63–66. https://doi.org/10.1589/jpts.28.63
- Ryan M, Elashi M, Newsham-West R, et al
Examining injury risk and pain perception in runners using minimalist footwear
British Journal of Sports Medicine 2014;48:1257-1262. - Gale Gehlsen, Janelle S. Braatz, Nikki Assmann. 1986. Effects of heel height on knee rotation and gait. Human Movement Science. https://doi.org/10.1016/0167-9457(86)90021-7.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0167945786900217) - Why weight matters when it comes to joint pain. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/pain/why-weight-matters-when-it-comes-to-joint-pain
- Gerard A. Malanga, Ning Yan & Jill Stark (2015) Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury, Postgraduate Medicine, 127:1, 57-65, DOI: 10.1080/00325481.2015.992719
- E. Barral, Federico Buonanotte. 2020. Catastrofización ante el dolor y abuso de analgésicos en pacientes con migraña crónica. Revista de Neurología. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7333839