De många hälsofördelarna med varma källor

Varje varm källa har olika mineraler beroende på vattnets ursprung, så det är rekommenderat att lära sig om olika källor och deras egenskaper.
De många hälsofördelarna med varma källor

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du någonsin besökt varma källor? De är väldigt bra för kroppen, och vi ska berätta varför.

Utomlands finns varma källor både utomhus och inomhus. I Sverige hittar du dem bara inbyggda i span. Men det finns ändå många alternativ att välja mellan. Man kan till och med besöka dem på vintern eftersom vattnet är så varmt. Hur häftigt är inte det!

Hälsofördelar med varma källor

Nedan kommer vi att lista några hälsofördelar med varma källor som många förbiser.

1. De är rika på mineraler

Kvinna i varm källa

Varje varm källa har sina egna egenskaper beroende på sitt ursprung. Det varma vattnet kommer upp ur marken, och mineralinnehållet skiljer sig från källa till källa. När du badar i vattnet, som vanligtvis är väldigt varmt, kommer mineralerna i kontakt med huden, där alla egenskaper kan absorberas genom porerna.

2. Höjer din metabolism

Det finns många som har långsam metabolism. Normalt drabbas de av matsmältningsproblem och har svårt att gå ner i viktPrecis som träning förbättrar dock varma källor din metabolism. De aktiverar den inte bara, utan gör den även snabbare.

3. Avkopplande

Avslappnad kvinna

En annan hälsofördel med dessa källor är deras förmåga att släppa på spänningar och göra kroppen avslappnad, så de är riktigt bra om du känner dig stressad. Samtidigt kan de även minska svullnad. Därför kan de hjälpa dig om du har svullna ben eller fötter, såväl som andra problem.

4. Lindrar hudproblem

Det finns många som har hudproblem såsom dermatit, psoriasis och olika former av allergi. Att bada i dessa källor kan förbättra dessa tillstånd. Huden kanske kliar eller till och med gör ont, men mineralerna i många varma källor kan faktiskt hjälpa till att läka den. Det innebär att du blir av med utbrott snabbare och att huden ser snyggare ut.

Om du lider av ett hudtillstånd kanske det är bäst att besöka varma källor lite oftare.

Att tänka på när du besöker varma källor

Även om varma källor har många hälsofördelar måste man vara försiktig:

  • Stanna inte för länge i vattnet: det kan leda till hypertoni eller takykardi. Personer som redan lider av dessa problem löper högre risk om de stannar i vattnet för länge.
  • Kolla alltid med din läkare: om du har hypertoni, någon form av hjärtsjukdom, magtumörer eller magsår måste du kolla med din läkare för att säkerställa att du kan vistas i varma källor. Du kan även få tips om hur du ska göra det.
  • Personer med hypotoni måste också vara försiktiga: om du har lågt blodtryck kan en varm källa få dig att känna dig yr och du kan till och med svimma.

Kolla därför med din läkare för att se hur länge du kan stanna i vattnet.

Har du någonsin besökt en varm källa? Vilka hälsofördelar märkte du av? De är otroligt bra för dig, men kom ihåg att kolla med din läkare först om du lider av ovan nämnda problem.

Varma källor är en fantastisk, naturlig behandlingsform!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.