3 misstag som får dig att äta sämre

Livsmedelsindustrin har fått oss att tro att vissa livsmedelsalternativ är hälsosammare än andra, vilket får oss att äta sämre. Detta är dock inte alltid fallet och kan leda till dåliga matvanor.
3 misstag som får dig att äta sämre
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi äter ofta sämre än vi borde på grund av fel kostvanor och det finns framförallt 3 misstag som får dig att äta sämre. För det mesta beror det på okunnighet eller marknadsföringspåverkan med företag som säljer produkter som inte är så hälsosamma som vi trodde. Med tanke på detta bör vi ägna mer uppmärksamhet åt innehållsetiketter så att vi kan undvika att köpa produkter av sämre kvalitet. I denna artikel ska vi visa dig tre misstag som folk vanligtvis gör när de väljer mat.

3 misstag som får dig att äta sämre

De livsmedelsval vi gör är avgörande för vår hälsa och vikt. Men med så många missförstånd angående mat är det normalt att vi gör misstag som får oss att äta sämre. Vilka är de vanligaste?

1. Mandelmjölk istället för komjölk

Mandelmjölk tros vara ett hälsosamt alternativ till komjölk, särskilt för personer med intolerans. Men inte allt som glittrar är guld. För det mesta innehåller dessa drycker mer socker och väldigt lite av vad som bör vara dess huvudingrediens.

Mängden socker är mycket högre än den för komjölk vilket kan skada bukspottkörtelns hälsa. Detta innebär att din kropp producerar mer glukos i blodet. Detta leder till en högre efterfrågan på insulin vilket i sin tur leder till okänslighet och att man potentiellt utvecklar typ II-diabetes i en tidig ålder.

Du kanske också vill läsa: Hur du kan minska sockerkonsumtionen

Så om du inte är intolerant bör du välja komjölk framför mandelmjölk. Det finns många olika berikade eller laktosfria mjölksorter för personer med intolerans att välja mellan.

Om du vill välja en mandelmjölk, kontrollera alltid etiketten och välj den med minst mängd tillsatt socker. Dessa sockerfria alternativ smakar dock inte alltid lika gott.

Olika slags mjölk.
Ledande märken av mandelmjölk innehåller vanligtvis väldigt mycket tillsatt socker. På grund av detta är deras näringsvärde inte bättre än komjölk.

2. Dolt socker

I dagens samhälle klassificeras socker som den största fienden för vår hälsa. Det finns numera sötningsmedel i produkterna på hyllorna som har ett annat namn. Detta kan få oss att tro att dessa alternativ till socker är hälsosammare, när det inte är det.

Honung, lönnsirap och panela (rapadura) är till exempel livsmedel som består av socker. De har samma effekt på glukosnivåerna, vilket också leder till betydande stress på bukspottkörteln.

Också konstgjorda sötningsmedel har en effekt på glukosnivåerna. Även för dessa rekommenderas måttlig konsumtion eftersom långtidseffekter på njurar och lever är osäkra.

Detta kanske också intresserar dig: Enkla sockerarter: Hur fungerar glukos?

3. Bakverk utan tillsatt socker

Fördelen med dessa är att de smakar lika gott som dess söta motsvarigheter men utan negativ inverkan på kroppen. Socker är dock inte den enda fienden här. Normalt utsätts dessa livsmedel för höga temperaturer och kan innehålla stora mängder transfetter.

Transfett, tillsammans med produktionen av akrylamid under tillagningsprocessen, gör dem till potentiellt farliga livsmedel. Dessutom kan det finnas konstgjorda färgtillsatser och tillsatta konserveringsmedel bland ingredienserna som ibland kan vara osäkra eller skadliga på lång sikt.

Det är därför viktigt att äta så mycket färskvaror och hemlagade produkter som möjligt snarare än massproducerade produkter.

Bakverk
Färdigpackade bakverk är inte bra för vår hälsa. Förutom att de innehåller socker är de rika på transfetter, färgämnen och konserveringsmedel.

Vad kan vi göra för att äta bättre?

Ett av de värsta misstagen vi kan göra när vi väljer mat är att tro att vissa bearbetade livsmedel är bra för vår hälsa eftersom det står om vissa särskilda fördelar på deras innehållsetiketter. Det är bättre att välja färskvaror istället för bearbetade livsmedel för att upprätthålla en hälsosam kost. Det är också viktigt att minska intag av socker och sockeralternativ.

Undvik också att steka med vegetabiliska oljor vid höga temperaturer, vilket begränsar konsumtionen av akrylamid. Detta är ett ämne som kännetecknas av sin toxicitet och potential att vara cancerframkallande på lång sikt.

Slutligen är det nödvändigt att betona försiktighet när man konsumerar konstgjorda sötningsmedel. De långsiktiga biverkningarna av dessa ämnen på lever och njurar är inte kända.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mooradian AD., Smith M., Tokuda M., The role of artificial and natural sweeteners in reducing the consumption of table sugar: a narrative review. Clin Nutr ESPEN, 2017. 18: 1-8.
  • Sansano M., Heredia A., Peinado I., Andrés A., Dietary acrylamide: what happens during digestion. Food Chem, 2017. 237:58-64.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.