10 livsmedel som hjälper din lever

10 livsmedel som hjälper din lever
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Som vi alla vet är man det man äter, men det är inte ofta vi verkligen tänker på vilken typ av skada som vissa livsmedel kan orsaka vår kropp och lever. Vissa typer av drycker och maträtter innehåller mycket fett och raffinerat mjöl som levern kan ha svårt att bearbeta.

Därför vill vi idag berätta om de livsmedel som är bra för din lever; de kommer hjälpa dig att må bättre!

1. Citroner är bra för din lever

mat som är bra för din lever

Visste du att citron är den bästa frukten för din lever? Vi förklarar varför:

  • Citron är en naturlig källa till vitamin C, som hjälper levern att rensa bort de giftiga ämnen som lämnats kvar efter matsmältningen.
  • Komponenterna i citron liknar faktiskt de som finns i själva magsaften; därför hjälper den din lever att utföra sina funktioner – att eliminera gifter och absorbera näring.
  • Citronjuice är också bra för att stärka leverns enzymer och reglera nivån av kolhydrater i blodet.

2. Gurkmeja

Gurkmeja kan hjälpa din lever

Har du gurkmeja hemma? Toppen! Tveka då inte att inkludera den i dina måltider eller göra nyttiga avkok tillsammans med lite honung. Denna krydda är perfekt för att bryta ner fett och stimulera produktionen av galla. Den är även väldigt bra för att avgifta kroppen.

3. Nötter

nötter

En av de största fördelarna med nötter för hälsan och din lever är att de innehåller mycket omega-3 och glutation, två viktiga ämnen som hjälper din lever att avgifta och rena kroppen.

4. Vitlök

<

Vad sägs om att ta en vitlöksklyfta på morgonen med ett glas vatten? Det är väldigt fördelaktigt för din lever. Vet du varför?

  • Vitlök hjälper din lever att aktivera enzymer för att eliminera gifter och dåliga metaller.
  • Vitlök ger dig även ämnen som alicin och selen, som optimerar funktionerna för rengöring och syntetisering av enzymer.

5. Grapefrukt

grapefrukt skyddar din lever

Om du vänjer dig vid att dricka juice från grapefrukt på morgonen kan du avgifta kroppen och stärka levern tack vare de höga nivåerna av vitamin C och antioxidanter. Men var försiktig med just grapefrukt om du äter mediciner.

6. Avokado

avokado hjälper din lever

Tveka inte att äta en halv avokado per dag, då den är mycket hälsosam och hjälper din lever. Den har även en av de bästa antioxidanterna som finns, glutation, som hjälper levern att avgifta kroppen från dåliga ämnen.

7. Korsblommiga grönsaker

din lever

Vet du vilka de korsblommiga grönsakerna är?

  • Broccoli, brysselkål, blomkål… Grönsaker som är rika på vitaminer, proteiner och organiska komponenter som glukosinolater, som förbättrar matsmältningen och stärker din lever. Tveka inte att inkludera dem i dina måltider!

8. Grönt te

grönt te hjälper din lever

Visste du att te är mycket rikt på antioxidanter som kan hjälpa din lever med sina grundläggande funktioner? Faktum är att grönt te innehåller hälsosamma katekiner, som är perfekta för att ta hand om levern.

9. De bästa vegetabiliska oljorna

din lever

Det finns flera olika typer av oljor som tar hand om hälsan på olika sätt. De du bör notera är följande:

  • Organiska oljor, som exempelvis olivolja
  • Hampfröolja
  • Fröolja

Dessa oljor är väldigt fördelaktiga eftersom de hjälper din levers funktioner. Det är dock viktigt att du inte tar dem i överflöd. Konsumera dem med måtta tillsammans med sallad eller annan mat.

Vi rekommenderar att du på morgonen tar en matsked olivolja med två droppar citron. Det är en kur för din levers hälsa som är värd att följa. Gör det 7 dagar i sträck varje månad. Varför inte börja idag?

10. Äpplen

äpplen är fördelaktiga för din lever

Det finns inte mycket som är så nyttigt som att ha med sig ett äpple i väskan till mellanmål. Kom ihåg att äta den med skalet på, eftersom det är där pektinet finns. Det är en fantastisk kemisk förening som hjälper din lever med avgiftning och är även bra för matsmältningen och hjärtat.

Nu när du vet vilka livsmedel som är bra för din lever ska du inte tveka att äta dem dagligen för att åtnjuta bättre hälsa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Soediono, B. (1989). Superalimentos para controlar la diabetes. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Mintel. (2016). Superalimentos: A cuáles prestar atención en 2016 | Mintel.com.
  • Carcamo, G. I., & Mena, C. P. (2006). Alimentación saludable. Horizontes Educacionales. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000371.pub6
  • Significance of Glutathione to Plant Adaptation to the Environment. AvUdaya C. Biswal, Mukesh R. Raval, Basanti Biswal, M.K. Raval


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.